Digitaalisilla työnkuluilla implanttihoito voidaan tehdä entistä helpommin ja tarkemmin perinteiseen menetelmään verrattuna.

Implanttihoidolla voidaan korvata yksi, useampi tai kaikki hampaat, mutta lähtökohtana on aina terve suu. Siksi potilaalle tehdään aina ensin perustarkastus ja perushoito”, Oralin suukirurgi Susanne Tuominen painottaa.

Suunnittelu on kaiken A ja O

Aivan alkuun muodostetaan kokonaisnäkemys potilaan suusta. ”Implanttihoito edellyttää aina kokonaisvaltaista hoidon suunnittelua, joka tehdään usein monen eri asiantuntijan yhteistyönä”, Tuominen toteaa.

Uutta on se, että potilaan leuoista voidaan tänä päivänä ottaa kolmiulotteinen, digitaalinen kuva, jonka perusteella hoito suunnitellaan. ”Käytännössä puhutaan 3D-mallinnuksesta, jonka perusteella voidaan valita potilaalle sopivat implantit, tarkastella miten ne asettuvat luuhun ja suunnitella mahdollisimman tarkkaan hoidon kulku” Oralin yhteistyökumppani ja implanttitoimittaja Dentsplyn tuotepäällikkö Olli Saarinen jatkaa.

Virtuaalinen muotti, tarkka lopputulos

Kun huono hammas on poistettu, keinojuuri asennettu ja luutunut, keinojuuresta eli implantista otetaan muotti, jotta implantti voidaan asemoida viereisiin hampaisiin nähden. ”Perinteisesti muotti on otettu massalla, eli jäljennösaineella. Muotin perusteella hammaslaboratorio tekee uuden hampaan eli kruunun. Nykytekniikka mahdollistaa sen, että suu voidaan kuvata skannerilla ja tehdä muotti 3D-kuvassa virtuaalisesti, mikä on potilaalle huomattavasti miellyttävämpi tapa”, Tuominen kertoo.

Digitaalisten työnkulkujen yleistyminen on myös hyvä uutinen asiakkaille. Jäljennösten teko on käytännössä mukavempaa ja parantaa hoidon lopputulosten laatua.

”Kun esimerkiksi implanttisillat tehdään 3D-tulostuksena, lopputulos on yksilöllisempi perinteiseen jyrsintämenetelmään verrattuna. Potilaan kannalta se tarkoittaa yksilöllisesti ja tarkasti potilaan mittojen mukaan valmistettuja rakenteita. Hampaat istuvat, toimivat ja ovat esteettisesti hyvännäköiset suussa. Implanttihampaat ovat kuin omat hampaat, ja tutkitulla implanttijärjestelmällä tehdyt hoidot onnistuvat lähes sataprosenttisesti”, Saarinen toteaa.