Vinkit hampaiden omahoitoon

Hampaiden omahoito on tärkeä osa suun terveyden ylläpitoa säännöllisten hammastarkastusten ja suuhygienistikäyntien lisäksi.

Hampaan pinnalle kertyy päivittäin bakteerimassaa eli plakkia, joka aiheuttaa suussa hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Säännöllisellä hampaiden harjauksella voit vähentää plakin määrää. Siksi hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamulla ja illalla on suun hoidon perusta. 

Harjaa kaksi minuuttia kahdesti päivässä 

Hampaiden harjaus on hyvä tehdä aina tietyssä järjestyksessä esimerkiksi leukapuolisko kerrallaan. Tärkeää on, että jokainen hammas ja hampaan pinta tulee puhdistetuksi. 

Jotta plakki saadaan parhaiten irtoamaan, hampaat kannattaa harjata edestakaisilla nykäyksittäisillä liikkeillä. Hampaiden harjauksessa ei saa käyttää liikaa voimaa, jotta ikenet eivät vaurioidu. Kannattaa myös välttää hampaiden harjausta heti happamien ruokien tai juomien nauttimisen jälkeen, jotta kiilteen pinta ei vaurioituisi. 

Valitse hammasharja oikein 

Markkinoilta löytyy paljon erilaisia hammasharjoja monine ominaisuuksineen. Hyvä hammasharja on pieni ja pehmeä. Pieni harja yltää puhdistamaan vaikeat kohdat ja taaimmatkin hampaat. Pehmeät harjakset säästävät ikeniä vetäytymiseltä. Hammasharja on hyvä vaihtaa noin kolmen kuukauden välein. 

Valmistajat tarjoavat myös monenlaisia eri hintaluokan sähköhammasharjoja. Sähköhammasharjan harjasosa liikkuu edestakaisin ja puhdistaa hampaan pintaa ja ienrajaa. Hampaiden pesu helpottuu, kun harjakset hoitavat puhdistuksen. Usein sähköhammasharjalla saa paremman lopputuloksen normaaliin hammasharjaan verrattuna. Etenkin henkilöillä, joiden motoriikka on heikentynyt, sähköhammasharja helpottaa hampaiden puhdistamista. 

Puhdista hammasvälit päivittäin 

Hammasharja ei yllä hampaiden väleihin, joihin kertyy helposti plakkia ja ruuantähteitä. Jos hammasvälejä ei puhdista, niihin jää bakteereita, jotka saavat aikaan tulehduksen. Hammasvälien puhdistukseen on useita välineitä kuten hammasväliharjat, hammaslanka ja harjatikut. Hammasvälien puhdistus on hyvä suorittaa joka päivä, vähintään kuitenkin muutamana päivänä viikossa.

Väliharja on hyvä apu väljien hammasvälien puhdistuksessa.


Erittäin ahtaiden hammasvälien puhdistus onnistuu parhaiten hammaslangalla. Lankoja löytyy eri paksuisina, vahvuisina ja eri materiaaleista. Saatavilla on myös käteviä hammaslankaimia, joilla hammaslangan vieminen suuhun on helpompaa. 
Jos hammasvälit ovat väljemmät, kannattaa puhdistuksessa käyttää hammastikkuja tai väliharjoja.  Hammaslääkärit ja suuhygienistit auttavat sinua löytämään sopivimmat puhdistusvälineet ja opastavat niiden tehokkaaseen ja turvalliseen käyttöön.

Käytä fluorihammastahnaa 

Fluori kovettaa kiilteen pinnan mineraaleja ja vahvistaa hammasta. Fluorin käyttö voi jopa pysäyttää kiilteen pinnalla olevat alkavat vauriot. Fluoria saa muun muassa fluorihammastahnoista, fluoritableteista ja hammaslääkärin käyttämästä fluorilakasta. Myös hammaslangan voi vaihtaa fluorattuun, jolloin hammasväleihin saadaan vietyä fluoria. 

Auta lasta hampaiden pesussa 

Hampaiden harjaus on hyvä aloittaa heti, kun lapsen ensimmäiset hampaat puhkeavat, yleensä noin puolen vuoden iässä. Pientenkin lasten hampaiden pesemiseen voidaan käyttää matalafluorista hammastahnaa päivän molemmilla pesukerroilla.

Vaikka lapsi osaisi jo itse pestä hampaansa, on vanhempien hyvä valvoa ja auttaa lasta puhdistuksessa ja hammastahnan annostelussa. Hampaidenpesun lopputulos olisi hyvä tarkistaa, kunnes lapsi on 8-12-vuotias ja hänen motoriikkansa on tarpeeksi kehittynyttä. 

Käy säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä 

Hyvän omahoidon ohella avainasemassa suun terveydestä huolehtimisessa ovat säännölliset hammaslääkärin tekemät tutkimukset ja suuhygienistikäynnit. Suussa piilevät tulehdukset eivät aina aiheuta oireita ja voivat päästä etenemään huomaamattomasti. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä huolellisen hampaidenpesun ohella. Näin saat pidettyä suun terveenä.

 

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut