Kuorsauskisko

Kuorsaus on kiusallinen vaiva sekä itselle että kumppanille. Se on haitaksi sekä terveydelle että sosiaaliselle elämälle. Kuorsaamisen syynä voivat olla rakenteelliset tekijät kuten lyhyt ja paksu kaula tai pieni ja taaksepäin vetäytyvä leuka. Tupakointi, alkoholin ja unilääkkeiden käyttö lisäävät kuorsaamista.

Suulaen roikkuminen kuorsauksen syynä

Suun ja leuan ongelmiin erikoistuneet hammaslääkärit pystyvät selvittämään, johtuuko kuorsaus liian pitkällä roikkuvasta suulaesta, joka estää ilmavirran normaalia kiertämistä suussa ja aiheuttaa siten kuorsausta.

Jos hammaslääkäri toteaa, että kuorsaus johtuu suulaen roikkumisesta, vaiva on usein mahdollista korjata tai helpottaa kuorsauskiskolla. Yöksi suuhun asetettava purentakisko työntää leukaa eteenpäin, jolloin ilma pääsee kulkemaan suussa vapaammin, eikä kuorsausta kuulu.

Uniapnea

Kuorsaaminen voi olla oire unipneasta. Uniapneassa esiintyy yöllisiä hengityskatkoksia, joista puolestaan seuraa havahtumisia. Kun uni toistuvasti keskeytyy, se voi johtaa muutokseen sydämen rytmissä ja nostaa verenpainetta. Nukkumistutkimuksella eli unipolygrafialla voidaan selvittää, onko kyseessä uniapnea. 

Kuorsauskisko valmistetaan mittojen mukaan

Kuorsauskisko valmistetaan mittatilaustyönä jokaiselle potilaalle erikseen ja se poistaa kuorsauksen jopa 80 prosentilla käyttäjistä. Kuorsauskiskot valmistetaan valokovetteisesta muovista, joka kestää kymmenen vuotta tai jopa pidempään. Hammaslääkärin tekemä kuorsauskisko maksaa 500-650 euroa. Itse kojeesta ei saa Kela-korvausta, mutta lääkärin palkkiosta Kela hyvittää osan.

Vinkit kuorsaajalle

1. Selvitä, sopiiko sinulle kuorsauskisko. Hammaslääkäri arvioi nenäsi tilavuuden ja anatomian, suulaen muodon ja koon, kaulasi rakenteen sekä kurkkusi ahtauden. Tuloksista riippuen lääkäri voi suositella sinulle suukojetta eli kuorsauskiskoa, joka tuo leukaa eteenpäin ja lisää tilaa kurkkuun. Kun ilma pääsee kulkemaan paremmin kurkussa, kuorsaus katoaa.

2. Hakeudu unipolygrafiaan. Jos lääkäri toteaa, että unen häiriöt eivät johdu roikkuvasta suulaesta, suukoje ei riitä ratkaisuksi. Tällöin voit hakeutua unitutkimukseen eli unipolygrafiaan, jossa selvitetään onko syy unen katkeiluun esimerkiksi keuhkoissa tai aivoissa. Unipolygrafioita tekevät lääkäriasemat toimittavat nykyisin tutkimukseen tarvittavat laitteet potilaan kotiin, eli enää ei tarvitse mennä laboratorioon nukkumaan.

3. Pudota painoa. Ylipaino on yksi tavallisimmista syistä kuorsauksen taustalla. Pienikin painonpudotus riittää: kunhan saat edes muutaman sentin vyötäröltä pois, pallean toiminta helpottuu ja ilma virtaa vapaammin.

Vapaita aikoja ei löytynyt
Info