Lasten hammashoito – ohjeita ja vinkkejä

Lapsen suu vaatii jatkuvaa huolenpitoa kotona ja säännöllisiä käyntejä hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla. Vaikka lapsen hampaat olisivatkin hyvässä kunnossa, kannattaa hammaslääkärissä käydä säännöllisesti mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Kun lapsi käy alusta asti lapsiystävällisellä hammaslääkärillä, on vastaanotolla käynti mukavaa eikä hammashoitopelkoja kehity.

Oikomista ja tapaturmien hoitoa

Erilaiset purennan kehityksen ongelmat ovat lapsilla melko yleisiä ja vaativat usein oikomishoitoa ja erikoishammaslääkärillä käymistä. Hampaiden ja leukojen traumat ovat kärkiviisikossa lasten tapaturmissa. Käytännössä lapset saattavat kolhia hampaitaan niin, että ne esimerkiksi murtuvat. 

Arkinen perushoito on tärkeää

Ientulehdus ja hammaskivi ovat myös yleisiä ongelmia. Sen sijaan laajat kudostuhot hampaiden kiinnityksessä ovat harvinaisia. Myös perintötekijät vaikuttavat siihen, millaiset hampaat lapsella on. Suurempi rooli on kuitenkin sillä, miten hampaita ja koko suuta hoidetaan tavallisessa arjessa.

Ongelmien välttämiseksi lapsi kannattaa totuttaa hyvään hampaiden omahoitoon ja hampaiden harjaukseen kahdesti päivässä pienestä pitäen. Myös säännöllinen hammaslääkärissä käynti kuuluu asiaan.

Lue lisää lasten hammashoidosta kotona täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä lasten hammashoidosta

Milloin lapsen hampaiden harjaus kannattaa aloittaa?

Lapsen hampaiden harjaus kannattaa aloittaa silloin, kun ensimmäinen hammas tekee tuloaan. Moni lapsi myös pitää siitä, että hampaatonta suuta harjataan pehmeällä harjalla. Lapsi voi itse alkaa pestä hampaitaan noin 3-vuotiaana. Silloinkin vastuu hampaiden puhdistumisesta on kuitenkin vanhemmalla.

Hampaat on syytä totuttaa pesemään säännöllisesti. Vanhempien oma esimerkki on tässä paras apuväline, koska varsinkin pienet lapset mielellään matkivat vanhempien ja isompien sisarusten toimintaa.

Mikä on pienten lasten hammastahnan käyttösuositus?

Nykysuositusten mukaan alle kolmivuotiaiden lasten hampaiden pesemiseen voidaan käyttää sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä matalafluorista hammastahnaa kaksi kertaa päivässä. 3–5-vuotiaille lapsille suositellaan päivän molemmilla pesukerroilla  lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta matalafluorista hammastahnaa (1000–1100 ppm fluoridia).

Mitä jos lapsi nielee hammastahnaa?

Pieni lapsi ei osaa olla nielemättä osaa hammastahnasta, jonka vuoksi eri-ikäisille lapsille on annettu erilaiset ohjeet käytettävän hammastahnan määrästä ja fluoripitoisuudesta. Kun noudattaa näitä ohjeita, niin lapsen nielemän fluorin määrä pysyy turvallisella tasolla.

Minkä ikäinen lapsi voi harjata hampaat itse?

Lapsi voi aloittaa itsenäisen hampaiden harjauksen noin 10-vuotiaana. Hampaiden harjaus siten, että hampaat todella puhdistuvat kaikilta pinnoiltaan, on melko vaativa suoritus. Kun lapsi pystyy kirjoittamaan käsin kunnolla, riittää käden hienomotoriikka myös hampaiden pesuun. Aikuisen on kuitenkin syytä tarkastaa harjaustulos säännöllisesti.

Milloin maitohampaat irtoavat?

Yleensä ensimmäiset maitohampaat alkavat heilua lapsen ollessa 5-7-vuotias. On kuitenkin normaalia, että hampaat lähtevät myöhemminkin.

Lapsuusiän jälkeen maitohampaisto vaihtuu pysyviksi hampaiksi. Normaalisti maitohampaita on 20 ja pysyviä hampaita 32 viisaudenhampaat mukaan lukien.

Miten ehkäistä lapsen hampaan reikiintymistä?

Lasten hampaiden reikiintymisen ehkäisyyn pätevät pitkälti samat säännöt kuin aikuisillakin – terveellinen ruokavalio ja hyvä omahoito ovat avainasemassa. Mitä myöhäisemmässä vaiheessa lapsi alkaa syödä makeisia, sitä todennäköisemmin hän säästyy kariekselta. Yksi reikien aiheuttaja on mutans streptokokki-bakteeri, jonka lapsi saa yleensä vanhemmiltaan. Tartuntaa voi ehkäistä muun muassa vanhempien hyvällä suuhygienialla.

Voiko reikiintyneitä maitohampaita hoitaa?

Hampaiden reikiintymiseen vaikuttavat useat eri tekijät. Tärkeimpiä ovat ravinto, hampaiden harjaus ja fluorin saanti. Jo syntyneitä vaurioita hampaissa voidaan hoitaa kaikenikäisillä lapsilla.

Mikä avuksi, kun lapsella on edessä iso tai vaativa hammashoito?

Joskus lasten tavanomainen hammashoito ei ota sujuakseen tai hoito on liian laajaa lapsen ikään nähden. Tällöin yksi vaihtoehto on nukutushammashoito, joka on turvallinen ja tehokas hoitomenetelmä.

Lasten hammashoito Oralissa

Meiltä saat lasten hammashoitoa jokaiselta hammaslääkäriasemaltamme. Lisäksi Helsingin Erottajan toimipisteessämme palvelee oma lapsille suunnattu Lasten Oral, jossa työskentelee useita lasten hammashoitoon erikoistuneita hammaslääkäreitä. Tutustu Lasten Oraliin tästä. 

Tavoitteemme on, että lapsi voisi varttua aikuiseksi mahdollisimman tervein hampain ilman hammashoitopelkoa.

Katso kaikki aihealueen: Lasten hammashoito -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut