Tutustu asiakastarinoihin

Jaana: Puuttuva rautahammas korvattiin implantilla

”Minulla todettiin puuttuva rautahammas alaleuan etuosassa jo alakoulussa. Hammaslääkärini kertoi, että silloinen maitohammas ei tule kestämään koko elämäni ajan. Maitohampaan juuret alkoivat surkastua 19-vuotiaana, ja muutaman vuoden päästä suussani ilmeni kipua ja pieni tulehdus maitohampaan kohdalla. Tiesin heti hammaslääkäriin lähtiessä mitä tuleman pitää.

Hammas oli huonossa kunnossa ja tulehtunut, joten se jouduttiin poistamaan heti. Olin vielä nuori, joten hammasimplantin laittaminen oli lähes ainoa vaihtoehto. Jos hammasta ei olisi korvattu, olisivat muut hampaani ylä- ja alaleuassa voineet liikkua ja purentani olisi todennäköisesti vioittunut.

Itse hoito ei ollut kivuliasta, pientä puudutuksen aiheuttamaa kipua huomioimatta. Toki tulehdus aiheutti sen, että vanhan hampaan poisto aiheutti hieman kipua, sillä puudutusta ei voitu laittaa aivan kaikkialle. 

Uskon, että kaikki eivät edes huomanneet hampaan puuttumista tai ainakaan siitä ei koskaan minulle sanottu. Vanhoja valokuvia katsoessa puuttuva hammas näkyy, jos olen hymyillyt oikein leveästi. Omalla kohdalla asiaan suhtautumisessa varmasti auttoi se, että tiesin koko ajan tilanteen olevan vain väliaikaista.

Puuttuvaa hammasta ei tule enää ajateltua arjessa juuri ollenkaan – tosin jos joku mainitsee hammaslääkärin, on hoito ja hammasimplantti yleensä ensimmäisenä mielessä. 

Harjatessa implantti tuntuu omalta hampaalta, eli hyvin tässä menee uuden hampaan kanssa.”

______

Anni: Tekohampaat 21-vuotiaana

”Minulle laitettiin tekohampaat jo 21-vuotiaana, vuosi oli 1969. Siihen aikaan tämä oli varsin yleistä, sillä kenelläkään ei ollut hammastahnoja tai -harjoja. 

Jos hampaisiin tuli jokin ongelma, niin niitä ei paikattu vaan hampaat revittiin pois. Yläasteiässä kaikki takahampaat olikin jo revitty pois. Hammaslääkäri valittiin sillä periaatteella kuka suostuu laittamaan tekohampaat välittömästi revittyjen hampaiden paikalle. Normaalisti ilman hampaita joutui olemaan 3 kuukautta. 

48 avioliittovuoden aikana mieheni on nähnyt ainoastaan kerran minut ilman hampaitani. Kaikkein kauheinta olisi, jos en pystyisi pitämään tekohampaita ollenkaan. 

En pysty syömään kovia asioita ja alahampaat eivät pysy helposti paikallaan.

____

Tarja: Jos olisin tiennyt rahoitusmahdollisuuksista, olisin päätynyt hoitoon aiemmin

”Omalla kohdallani kauheinta on, kun ajattelen että minut nähdään ihmisenä, joka ei ole hoitanut hampaitaan. Maitohampaiden lähtemisen jälkeen, minulta on aina puuttunut molemmilta puolilta ylhäältä sivusta hampaat. Ystäväni kuitenkin sanoivat, etteivät ole edes koskaan havainneet hampaiden puuttuvan.

Suurimmat turhautumiset aiheutuvat lukuisista hammaslääkärikäynneistä, jossa sain aina vastauksen, etten tarvitse puuttuvien hampaiden paikalle uusia. Vuosia uskoinkin ja hyväksyin tämän vastauksen, aina kuitenkin häpeää kantaen.

Implanttihoito tuntui minulle taloudellisesti hankalalta, joten yritin selvittää miten pääsisin hoitoon. Lopulta minua neuvottiin näyttelemään, että S-kirjaimen sanominen on lähes mahdotonta, jotta saisin lähetteen.

Vihdoin olen nyt implanttihoitoprosessissa ja odotan kruunun eli näkyvän hampaan kiinnitystä. Jos olisin tiennyt muista rahoitusmahdollisuuksista, olisin päätynyt hoitoon jo vuosia aiemmin”

________

Henriikka: Lapsena sattunut tapaturma johti lopulta hammasimplanttiin

”Olin 12-vuotias, kun toinen etuhampaistani katkesi leikkikentän liukumäessä. Hampaani paikattiin aluksi muovipaikalla, joka jouduttiin vaihtamaan useita kertoa paikan irtoamisen takia. 20-vuotiaana hammas kipeytyi pahasti, ja selvisi että voimakas tärähdys oli lopulta johtanut hampaan juuren kuolemisen.

Hammasta juurihoidettiin, mutta jo silloin hammaslääkärini totesi, että joku päivä tilalle voidaan joutua laittamaan laminaatti tai mahdollisesti kokonaan uusi hammas eli hammasimplantti. Koska hampaan juuri oli kuollut etuhampaitteni väriero suureni vuosien saatossa. Yllätyin siitä, kuinka paljon hammas tummui juurihoidon jälkeen useiden vuosien aikana.

Lopulta yhdessä hammaslääkärin kanssa päädyttiin siihen, että korvataan vaurioutunut hammas kokonaan implantilla, jolloin vihdoin koin, että olin saanut oman hampaani takaisin."

______
 

Elina: Helposti unohdamme kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

" 3-4 vuotta sitten kesälomalla minulla oli hetki aikaa pysähtyä, ja aloin tunnustelemaan miltä  minusta oikein tuntuu. Tunsin kipua alaleuassani, mutta ajattelin, että eihän hampaissani pitäisi mitään tuntua, sillä ne oli juurihoidettu.

Lykkäsin uudestaan hammaslääkäriin menoa, ja lopulta olin tilanteessa, jossa olin vetänyt kaksi vuorokautta särkylääkettä. Tilanne oli hammaslääkäriin päästessä niin paha, että alaleuassani oli valtava tulehdus ja kaksi alaleuan hammasta jouduttiin poistamaan.

Se mitä me helposti unohdamme  ja laiminlyömme, on meidän kokonaisvaltainen hyvinvointimme, johin tänä päivänä hyvin kriittisenä tekijänä liittyy hampaiden hyvinvointi.

Toivon, että kun annan oman hyvinvointini jonkun ihmisen käsiin sellaisella alueella, jota en tunne, niin hän asian vakavasti ja katsoisi kokonaisuutta, ja kertoisi oman asiantuntujuutensa kautta mitä hän näkee ja mitä hänen mielestään pitäisi tehdä. Se on minusta ihmisistä välittämistä.

Elämässäni ei enää muuten ole tärkeää kysymys, mitä muut minusta ajattelevat, mutta ajattelen kuitenkin itse, että en ole se ihminen, jolla on epämääräiset hampaat suussa.

Onneksi asian voi korjata, että minun ei tarvitse elää loppuelämääni ilman menetettyjä hampaita."

___

Janne: Implantti oli paras ratkaisu

"Oli pitkäperjantain ilta ja ennen nukkumaanmenoa päätin haukata kuivaa känttyrää ja puraistessa kuulin, että jotain naksahti ja tajusin, että nyt meni hammas. Seuraavana aamuna rupesin pohtimaan, mistä löytäisin hammaslääkärin. Pääsin pääsiäislauantaina hammaslääkäriin ja hän totesi selvästi, että tätä ei voi paikata millään pysyvästi hyvällä ratkaisulla.

Rupesin katsomaan peilistä, irvistämään ja miettimään, kuinka haittaava tämä on. Huomasin, että vaikka kyseessä ei ollut etuhammas vaan kulmahampaan takana oleva hammas, niin nauruni alkoi olla pidättyvämpää ja sellaiset hörönaurut jäivät.

Kun olin pohtinut esteettistä ja toiminnallista haittaa, niin pikku hiljaa päädyin siihen, että kyllä implantti taitaa olla kuitenkin paras ratkaisu." 

 

Vapaita aikoja ei löytynyt
Info