Hampaan poistaminen

Milloin hammas täytyy poistaa?

Hampaan poistoon lähdetään usein vasta, kun muita vaihtoehtoja ei ole käytettävissä. Joskus hammas on vaurioitunut niin pahasti, ettei sitä voida enää säilyttää. Poistoon johtavia syitä on useita. Hammas voi olla pahasti reikiintynyt tai hampaan kiinnityskudostuho eli parodontiitti voi olla pitkälle edennyt. Hampaan juuren päässä voi olla akuutti märkäpaise tai hammas voi olla pahoin vaurioitunut tapaturman seurauksena. Joissakin tapauksissa myös oikomishoidon ja proteettisen hoidon yhteydessä voidaan poistaa hampaita. Poistoja tehdään lisäksi usein sädehoitoa edeltävässä hammassaneerauksessa.

Viisaudenhampaan poistaminen

Miten hampaan poistaminen tapahtuu?

Jos poistettava hammas on näkyvissä ikenen läpi, se voidaan usein poistaa avaamatta ientä nopeasti ja helpostikin.

Jos hampaassa on useita juuria, voidaan hammas pilkkoa poralla niin että juuret saadaan poistettua yksitellen. Jos hammas on suurimmaksi osaksi vielä ikenen alla tai syvällä luussa, limakalvoa avataan sen verran, että hammas saadaan näkyviin ja tarvittaessa sen vierestä porataan hieman luuta, jotta se saadaan poistettua.

Hampaan poisto ja luun poraaminen on täysin kivutonta hyvän puuduttamisen jälkeen. Jos limakalvoa avataan, haava suljetaan ompeleilla, jotka sulavat pois itsestään kahden viikon kuluessa.

Mitä puuttuvan hampaan tilalle?

Poistettu hammas voidaan korvata eri menetelmin kuten keinojuurihoidolla tai siltarakenteilla. Hampaan korvaaminen tulee kyseeseen erityisesti, jos se on poistettu näkyvältä paikalta, tai jos sen merkitys purennassa on tärkeä.

Keinojuurihoidossa luuhun istutetaan keinojuuri eli hammasimplantti, jonka varaan hammas voidaan rakentaa. Poistettuja hampaita korvataan myös siltarakenteilla, jotka kiinnitetään implantin tai viereisten hampaiden avulla.

Vapaita aikoja ei löytynyt
Info