Hampaiden vihlonta

Mistä hampaiden vihlominen johtuu?

Hampaiden vihlominen on kasvojen alueen yleisin kiputila. Hampaan kiilteen alla on hammasluu eli dentiini. Dentiinissä on pienen pieniä nesteen täyttämiä kanavia, joilla on yhteys hampaan ytimen hermotukseen. Nesteen liikkuminen kanavissa aiheuttaa hampaan vihlomisen tunteen.

Mikä aiheuttaa vihlomista?

Vihlomista voivat aiheuttaa kuuma, kylmä, makea, hapan ja kosketus. Normaalisti hampaan kiille suojaa ja peittää dentiinin ja dentiinikanavat hampaan kruunun alueella. Terve ien suojaa taas hammaskaulan ja juuren dentiiniä. Kanavat voivat paljastua monesta eri syystä, mikä altistaa hampaan vihlomiselle.

Jäätelön syöminen vihloo joskus ikävästi hampaita.

Vihlomisen yleisin syy on liian voimakas hampaiden harjaaminen, mikä saa ikenet vetäytymään. Vetäytynyt ien ei peitä hammaskaulaa, joka voi tällöin herkistyä esimerkiksi kylmälle. Hampaiden mikroskooppiset halkeamat ovat myös tavallisia vihlomisen aiheuttajia. Eroosio eli hampaan pinnan liukeneminen esimerkiksi mahahapoista tai happamista virvoitusjuomista johtuen voi paljastaa dentiinikanavat. Lisäksi hampaiden narskuttelusta johtuva kuluminen voi altistaa hampaiden vihlomiselle.

Tärkeää on muistaa, että hampaan vihlominen on yleinen oire hampaan reikiintymisestä. Lisäksi alkava hammasytimen tulehdus voi aiheuttaa hampaan vihlomista. Irronnut tai lohjennut paikka voi myös olla syynä vihlomiseen. Vastikään paikattu hammas on usein aluksi herkkä vihlomiselle. Jos vihlominen kuitenkin jatkuu muutamaa viikkoa pidempään, kannattaa hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Vihlomisen syy on aina hyvä selvittää.            

Miten voin ehkäistä hampaiden vihlomista?

Hampaiden vihlomisen ehkäisyssä merkityksellisintä on oikeanlainen kotihoito. Hampaat tulisi harjata pienellä ja pehmeällä harjalla edestakaisilla nykäyksittäisillä liikkeillä. Liiallista voimankäyttöä on vältettävä, jotta ikenet eivät vetäydy. Sähköhammasharja on erittäin kätevä apuväline hampaiden huolellisessa ja hellävaraisessa puhdistuksessa. Heti syömisen jälkeen suussa on käynnissä happohyökkäys, joka pehmentää hampaan kiillettä. Jotta kiille ei vaurioidu, hampaita ei ole hyvä pestä välittömästi ruokailun jälkeen.

Ruokavalioon on hyvä kiinnittää huomiota hampaiden vihlomisen ehkäisyssä. Kaikki happamat ruoka-aineet ja juomat syövyttävät ja herkistävät hampaiden pintaa. Tuoremehut, virvoitusjuomat ja urheilujuomat ovat hampaille haitallisia ja niitä tulisi nauttia rajoitetusti, ruokailun yhteydessä.

Vihlomiseen tarkoitetut hammastahnat suojaavat jo paljastuneita dentiinikanavia. Vaativammissa tapauksissa myös hammaslääkärin vastaanotolla voidaan peittää herkistyneitä hammaskauloja.

Vapaita aikoja ei löytynyt
Info