Ientulehdus

Ientulehdus on Suomessa erittäin yleinen, suorastaan kansantauti. Se syntyy, jos hampaita ei puhdisteta säännöllisesti. Tällöin niiden pinnalle, väleihin ja ienrajaan kertyy bakteerimassaa eli plakkia. Bakteerit ärsyttävät ientä sekä saavat aikaan tulehduksen. Tulehtunut ien on oireillessaan punainen, turvonnut ja vuotaa helposti verta. Sairaus etenee usein oireetta.

Testaa riskisi sairastua iensairauksiin - tutustu Periosafe-testiin >>

Parodontiitti
Suun tulehdusten vaikutukset koko kehossa ja yleisterveydessä
Ientulehduksen riskiä lisäävät tekijät
Ientulehduksen ja parodontiitin hoito
Iensairauksien erikoishammaslääkärit
Vinkit: näin vältät ientulehduksen

Parodontiitti

Ientulehdus kuulostaa vaarattomalta pikkuharmilta, mutta hoitamattomana sillä saattaa olla kauaskantoiset seuraukset. Ientulehduksesta saattaa seurata syvempi hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti. Parodontiitti on salakavala kansantauti, josta Suomessa kärsii yli 60 prosenttia 35 vuotta täyttäneistä. 

Kiinnityskudossairaus aiheuttaa
 infektion, joka etenee hampaan juuren pintaa pitkin syvemmälle ja tuhoaa hampaan leukaluuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Elimistö puolustautuu infektion bakteerien hyökkäystä vastaan tuhoamalla hammasta kiinnittävän luun ja viimein hammas voi irrota kokonaan leuasta. 

Parodontiitti voi tarttua läheisen ihmisen suusta syljen välityksellä. Lapsille bakteerit siirtyvät yleensä äidiltä syljen välityksellä, aikuisille partnerilta. Muut suurimmat parodontiitin riskitekijät ovat ikä, tupakointi ja diabetes.

Parodontiittia voidaan tehokkaasti estää huolellisella hampaiden puhdistuksella ja säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla sekä hammaskiven poistoilla. Parodontiitti havaitaan ajoissa säännöllisellä ientaskujen mittaamisella. Mitä aiemmin parodontiitti tunnistetaan, sitä helpompi sitä on hoitaa. Oralissa on otettu käyttöön Periosafe-sylkitesti, jolla voidaan todeta potilaan riski sairastua iensairauksiin sekä parodontiitin eli kiinnityskudossairauden aiheuttamaan kudostuhoon jo varhaisessa vaiheessa. 

 

Suun tulehdusten vaikutukset koko kehossa ja yleisterveydessä

Suun tulehdus voi aiheuttaa ongelmia myös muualle kehoon. Se voi lisätä keinonivelten tulehtumisen sekä sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä.

Diabeetikoilla hoitamaton ientulehdus voi vaikuttaa sokeritasapainoon ja reumaatikoilla nivelten kuntoon. Ientulehdus ja parodontiitti tuleekin hoitaa esimerkiksi aina ennen isoa leikkausta.

Ientulehduksen riskiä lisäävät tekijät

Tupakointi lisää merkittävästi ientulehduksen ja parodontiitin riskiä. Tupakan sisältämät myrkyt itsessään ovat haitallisia ikenille. Tupakointi myös supistaa ikenien verisuonia ja vähentää siten hampaan kiinnityskudosten hapensaantia. Tupakoitsijan ientulehdus ja parodontiitti voikin jäädä helposti huomaamatta, koska supistuneiden verisuonten vuoksi verenvuotoa ei välttämättä tule.

Hormonaaliset tekijät eivät lisää ientulehduksia, mutta ne saattavat aiheuttaa tulehdukselta näyttävän tilan. Esimerkiksi kuukautisten aikana ja raskaana ollessa naisten ikenet ovat herkkiä verenvuodolle, koska verisuonten läpäisevyys on tällöin lisääntynyt. 

Ruokavaliolla ei ole merkitystä ientulehduksen ja parodontiitin synnylle, kunhan siitä saadaan kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. 

Hammaskivi

Hampaiden pinnoille kertynyt plakki ja syljen mineraalit muodostavat hammaskiveä hampaiden pinnoille – kuinka paljon ja kuinka nopeasti, riippuu mm. suuhygienian hoidosta sekä syljen koostumuksesta ja siten yksilöllisestä taipumuksesta. 

Ienrajassa ja ikenen alla hammaskivi ärsyttää ientä ja plakki kertyy hammaskiven pintaan helposti, mikä taas aiheuttaa tulehdusta. Kertynyt hammaskivi tulee poistaa hammaslääkärissä tai suuhygienistin vastaanotolla säännöllisesti.

 

Ientulehduksen ja parodontiitin hoito

Hampaiden puhdistus ehkäisee ientulehdusta

On tärkeää puhdistaa hampaat, ienrajat ja hammasvälit huolellisesti, pelkkä harjan käyttäminen suussa ei riitä. Ientulehduksen voikin saada, vaikka harjaisi hampaansa säännöllisesti aamuin illoin. Harjan lisäksi tarvitaan hammasväliharjaa tai hammaslankaa, jolla plakki eli bakteerimassa saadaan pois myös hampaiden ahtaista väleistä.

Ientulehdusta ja parodontiittia vältetään ja hoidetaan hyvällä kotihoidolla. Jos ikenet vuotavat verta, niiden harjaamista ei tulisi välttää –päinvastoin. Tulehtunutta kohtaa pitäisi harjata ja langata entistä ahkerammin, jotta bakteerit saataisiin pois.

Mahdollisesti jo kertynyttä hammaskiveä ei kuitenkaan pysty poistamaan pelkällä harjalla. Suuhygienisti saa sen poistettua ultraäänilaitteella tai käsi-instrumeintein.

Ientulehduksen hoito hammaslääkärissä

Hammaslääkäri tekee hoidon tarpeen arvion ja laatii hoitosuunnitelman tulehduksen taltuttamiseksi. Mekaanisen puhdistuksen tekee joko hammaslääkäri tai suuhygienisti. Vaikeissa tapauksissa saatetaan turvautua antibiootteihin ja leikkaushoitoihin, lisäksi joskus myös purennan korjaus on paikallaan, jotta hammasta vääntävät voimat eivät aiheuta lisäkuormaa kiinnityskudoksille.

Säännöllisten tarkistusten ansiosta aikaisessa vaiheessa olevat ientulehdukset ehditään hoitaa ennen kuin ne kehittyvät pahemmiksi. Periosafe-testillä riski sairastua iensairauksiin voidaan todeta varhaisessa vaiheessa. 

Iensairauksien erikoishammaslääkärit

Oralista saat kaikki palvelut suun ja hampaidesi hyvinvoinnin turvaamiseksi: hammaslääkärin tarkastuksen, hammaskiven poiston sekä tarvittaessa iensairauksiin erikoistuneiden lääkäreiden asiantuntemuksen.

Iensairauksien erikoishammaslääkärin pääasiallinen toimenkuva on hoitaa vakavia tulehduksia hampaita ympäröivässä leukaluussa. Yleensä tällaiset märkivät kudokset hoidetaan ienleikkauksella (flap-leikkaus). Leikkauksessa hampaita ympäröivä ienkudos käännetään hyvän puudutuksen avustuksella pois hampaiden pinnalta. Kun ienkudos ei ole tiellä, voidaan hampaiden juurenpinnat puhdistaa hyvin. Samassa yhteydessä poistetaan tulehtunut kudos ienläpästä, millä varmistetaan, että jäljelle jäänyt terve ien liimautuu takaisin hampaan pinnalle kiinni. Joissakin tapauksissa pelkällä hammaskiven poistolla saadaan sama lopputulos.

Ienvetäymiä tai ienkudoksen liikakasvua voidaan korjata myös leikkauksellisesti. Hampaita ympäröivää ientä tai erillistä suulaesta otettua siirrettä voidaan käyttää vetäymien korjaamisessa apuna. Tarvittaessa voidaan käyttää erilaisia tekniikoita hyödyksi, jos halutaan saada hampaiden ympärille lisää luuta.

Vinkit: näin vältät ientulehduksen

  • Harjaa hampaasi aamuin illoin. Käytä sähköhammasharjaa, jossa on sykkivää edestakaista kiertoliikettä tekevä harjaspää. 
  • Puhdista harjauksen yhteydessä myös hammasvälit. Käytä hammaslankaa tai -lankainta, johon lanka on kiinnitetty valmiiksi ja/tai hammasväliharjaa. Pienimmät hammasväliharjat mahtuvat yleensä hyvin hampaan ja ikenen väliin ja puhdistavat alueen tehokkaasti. 
  • Käytä antiseptisia suuvesiä mekaanisen puhdistuksen lisäksi ehkäisemään bakteeripeitteiden syntymistä.
  • Vältä tupakointia.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärissä. Hammaslääkäri ohjaa tarvittaessa suuhygienistille hammaskiven poistoon.
  • Periosafe-testillä voidaan todeta alkava iensairaus jo varhaisessa vaiheessa. Erityisesti testi on tarpeen jos edellisestä hoidosta tai tarkastuksesta on kulunut pitkä aika.


Oralissa parodontologiaan erikoistuneet hammaslääkärimme osaavat neuvoa sinua asiaan liittyvissä kysymyksissä.