Kuivaako suuta? Et ole ainoa.

Suun kuivuus on yleinen ongelma etenkin aikuisväestöllä, useimmiten naisilla. Syljen erityksen väheneminen voi ilmetä suussa monenlaisina oireina. Kun syljen määrä vähenee, samalla syljen suunterveyttä edistävä vaikutus laskee.

Suu tarvitsee sylkeä, jotta se toimii normaalisti. Sylki auttaa pitämään suun kostutettuna ja auttaa nielemistä. Syljellä on myös tärkeä suuta ja hampaita suojeleva vaikutus, koska se sisältää puolustustekijöitä ja hampaiden pintaa vahvistavia mineraaleja. Sylki myös huuhtelee suusta bakteereita.

Mitä oireita suun kuivumiseen liittyy?

Usein syödessäkin suu tuntuu kuivalta, puhe sekä nieleminen voivat myös vaikeutua. Kuivuessaan limakalvot saattavat myös tuntua aroilta ja haavautua helpommin.

Kun sylkeä on vähemmän, myös syljessä olevia puolustustekijöitä ja hyviä mineraaleja on vähemmän. Silloin syljen mikrobeja estävä vaikutus heikkenee eli hampaat ja limakalvot ovat alttiimpia bakteereiden, virusten sekä sienien aiheuttamille infektioille. Merkittävästi lisääntynyt hampaiden reikiintyminen voikin olla oire syljenerityksen vähenemisestä. Lisäksi syljen puuttuessa voivat happamat aineet kuluttaa hampaita herkemmin ja nopeammin.

Makuaistin muutokset, kielikipu, suun kirvelevä ja polttava tunne sekä irtoproteesien käytön hankaluus voivat liittyä suun kuivuuteen. Kuiva suu voi olla myös syynä pahan hajuiseen hengitykseen.

Suun kuivumiselle on monia syitä

Suun kuivuminen on yksi tavallisimmista lääkeaineiden sivuvaikutuksista. Suuta kuivaavia lääkkeitä ovat monet sydän- ja verisuonisairauksissa käytettävät lääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet, antihistamiinit ja astmalääkkeet sekä ruuansulatuskanavaan vaikuttavat lääkkeet. Kun kyseisiä lääkkeitä käytetään vielä yhdessä, suun kuivumisen riski kasvaa entisestään.

Myös useat yleissairaudet aiheuttavat suun kuivumista eli kserostomiaa. Kuivan suun tunnetta ja syljenerityksen niukkuutta esiintyy usein diabeetikoilla, reumaatikoilla sekä Sjögrenin syndroomaa sairastavilla potilailla. Lisäksi pään ja kaulan alueelle saatu sädehoito vähentää syljeneritystä merkittävästi tai jopa pysyvästi. Suun kuivumista aiheuttaa myös korkea verensokeri.

Raskaus, vaihdevuodet, stressi ja masennus voivat myös hormonaalisista syistä johtuen kuivattaa suuta. Anoreksia, bulimia, toistuvat paastot sekä runsas suun kautta hengittäminen saattavat lisäksi kuivattaa suuta.

Suun kuivuminen voi johtua myös Sjögrenin oireyhtymästä, joka on varsin yleinen sidekudossairaus. Sjögrenin oireyhtymä on autoimmuunitauti, jossa elimistö toimii omia rauhassolujaan vastaan. Kun kyynel- ja sylkirauhasten toiminta heikkenee, silmät ja suu kuivuvat. Tauti on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä. Sjögrenin syndrooma esiintyy usein myös reuman yhteydessä.

5 tapaa hoitaa kuivaa suuta

  • Pidä suuhygieniasta hyvää huolta. Suun kuivuessa hampaiden reikiintymisen sekä suun tulehdusriskit kasvavat.
  • Käytä lisäfluorivalmisteita. Reikiintymistä vastaan voidaan käyttää lisäfluorivalmisteita sekä tehostaa kotihoitoa.
  • Kokeile suuvettä tai geelejä. Epämiellyttävää suun kuivumisen tunnetta voidaan helpottaa keinosyljellä, suuvesillä sekä kosteuttavilla geeleillä.
  • Muista juoda vettä. Runsas veden juominen sekä pureskelun tehostaminen esimerkiksi purukumilla auttavat usein suun kuivumisessa.
  • Kysy apua hammaslääkäriltäsi. Joskus tarvitaan lisäksi lääkehoitoa. Käy tihennetysti hammaslääkärissä, jotta suun tilanne pysyy hallinnassa.
Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut