Kuiva suu

Suun kuivumisen syyt

Kuivan suun tunne eli kserostomia ja syljenerityksen väheneminen eli hyposalivaatio ovat yleisiä vaivoja etenkin aikuisväestössä, useimmiten naisilla.

Lääkkeet

Monet eri tekijät voivat olla kuivan suun taustalla. Suun kuivuminen on yksi tavallisimmista lääkeaineiden sivuvaikutuksista. Yleisin kserostomian syy onkin jokin lääkitys.

Suuta kuivaavia lääkkeitä ovat monet sydän-  ja verisuonisairauksissa käytettävät lääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet, antihistamiinit ja astmalääkkeet sekä ruuansulatuskanavaan vaikuttavat lääkkeet. Kun kyseisiä lääkkeitä käytetään vielä yhdessä, suun kuivumisen riski kasvaa entisestään.

Sairaudet

Lääkkeiden lisäksi useat yleissairaudet aiheuttavat kserostomiaa. Kuivan suun tunnetta ja syljenerityksen niukkuutta esiintyy usein diabeetikoilla, reumaatikoilla sekä Sjögrenin syndroomaa sairastavilla potilailla. Lisäksi pään ja kaulan alueelle saatu sädehoito vähentää syljeneritystä merkittävästi tai jopa pysyvästi.

Muut syyt

Raskaus, vaihdevuodet, stressi ja masennus voivat myös hormonaalisista syistä johtuen kuivattaa suuta. Anoreksia nervosa, bulimia, toistuvat paastot sekä runsas suun kautta hengittäminen saattavat lisäksi kuivattaa suuta.


Mitä oireita suun kuivumiseen liittyy?

Normaalisti aikuisella erittyy vuorokaudessa noin 0,5-1 litraa sylkeä. Syljellä on tärkeä suuta ja hampaita suojeleva vaikutus, koska se huuhtelee suusta bakteereita, sisältää puolustustekijöitä ja hampaiden pintaa vahvistavia mineraaleja.

Syljen erityksen väheneminen voi ilmetä suussa monenlaisina oireina. Kuivuessaan limakalvot tuntuvat aroilta sekä saattavat haavautua helpommin. Usein syödessäkin suu tuntuu kuivalta. Puhe sekä nieleminen voivat myös vaikeutua.

Kun syljen mikrobeja estävä vaikutus heikkenee, hampaat ja limakalvot ovat alttiimpia bakteereiden, virusten sekä sienien aiheuttamille infektioille. Merkittävästi lisääntynyt hampaiden reikiintyminen voikin olla oire syljenerityksen vähenemisestä. Syljen huuhtelevan vaikutuksen puuttuessa voivat happamat aineet lisäksi kuluttaa hampaita herkemmin ja nopeammin.

Makuaistin muutokset, kielikipu, suun kirvelevä ja polttava tunne sekä irtoproteesien käytön hankaluus voivat liittyä hyposalivaatioon. Kuiva suu voi olla myös syynä pahan hajuiseen hengitykseen. 

Kuivan suun hoito

Suun kuivuessa hampaiden reikiintymisen sekä suun tulehdusriskit kasvavat, jolloin suuhygieniasta täytyy pitää erityisesti huolta. Reikiintymistä vastaan voidaan käyttää lisäfluorivalmisteita sekä tehostaa kotihoitoa. Epämiellyttävää suun kuivumisen tunnetta voidaan helpottaa keinosyljellä, suuvesillä sekä kosteuttavilla geeleillä. Runsas veden juominen sekä pureskelun tehostaminen esimerkiksi purukumilla auttavat usein suun kuivumisessa. Joskus tarvitaan lisäksi lääkehoitoa. Käy tihennetysti hammaslääkärissä, jotta suun tilanne pysyy hallinnassa.  


Sjögrenin syndrooma

Sjögrenin oireyhtymä on varsin yleinen sidekudossairaus. Kyseessä on autoimmuunitauti, jossa elimistö toimii omia rauhassolujaan vastaan. Kun kyynel- ja sylkirauhasten toiminta heikkenee, silmät ja suu kuivuvat. Tauti on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä. Sjögrenin syndrooma esiintyy usein myös reuman yhteydessä. 

Vapaita aikoja ei löytynyt
Info