Esteettisen hammashoidon kysyntä on kasvanut valtavasti viime vuosien aikana ja näitä toimenpiteitä tekeville hammaslääkäreille ja suuhygienisteille on jo suorastaan jonoa. Esteettiseen hammashoitoon liittyy kuitenkin edelleen ennakkoluuloja ja vääriä kuvitelmia.

Esteettinen hammashoito tarkoittaa vitivalkoista jenkkihymyä

Tarua. Hampaiden valkaisu ja tummentumien poisto ovat yksi tapa hoitaa hampaita, mutta esteettisiä toimenpiteitä on muitakin. Vinoa hammasriviä voidaan oikoa, puuttuvia hampaita korvata uusilla ja vanhojen, tummentuneiden paikkojen tilalle voidaan laittaa uudet.

– Suurin osa esteettisen hammashoidon toimenpiteistä painottuu usein yläetualueelle, joka näkyy esimerkiksi hymyillessä. Toki joku voi kokea myös puuttuvan takahampaan esteettiseksi ongelmaksi ja haluaa korvata sen uudella, sanoo yleishammaslääkäri Ville Kemilä Oral Hammaslääkäreiltä.

Luonnottoman valkoinen jenkkihymy puolestaan on Kemilän mukaan yleinen pelko, kun asiakas tulee hoidattamaan hampaitaan.

– Ymmärrän oikein hyvin, ettei kukaan halua luonnottoman näköisiä hampaita. Pelko on kuitenkin turha, sillä lopputulos määritellään yhdessä asiakkaan kanssa.

Esteettinen hammashoito on pelkkää turhamaisuutta

Tarua. On tietysti totta, että esteettinen hammashoito vaikuttaa pitkälti vain siihen, miltä hampaat näyttävät. Hyvännäköiset hampaat ovat kuitenkin myös hyväkuntoiset ja hampaiden ulkonäöstä huolehtiminen on osa suun kokonaisvaltaista terveyttä.

Kannattaa myös muistaa, että monet esteettisen hammashoidon toimenpiteet – esimerkiksi hampaiden oikominen tai puuttuvien hampaiden korvaaminen uusilla – vaikuttavat myös hampaiden toiminnallisuuteen.

– Esteettistä hammashoitoa tehdään aina terveeseen suuhun, jossa sekä hampaat että ikenet ovat kunnossa. Kauniit hampaat ovat vielä piste iin päälle, muistuttaa suuhygienisti Riikka Mehtonen Oral Hammaslääkäreiltä.

– Yllättävän monet eivät kehtaa esimerkiksi hymyillä lainkaan, kun häpeävät hampaitaan. Silloin esteettiselle hammashoidolle todella on tarvetta.

Hampaat saa pikatoimituksena kuntoon viikonlopun juhliin

Totta ja tarua. Jos toiveissa on esimerkiksi hammaskiven ja samalla tummentumien poisto, suuhygienisti hoitaa sen nopeasti yhdellä käynnillä. Isompiin toimenpiteisiin sen sijaan kannattaa varata enemmän aikaa.

– Aika monet asiakkaat toivovat hampaisiinsa jonkinlaista korjausta esimerkiksi tulevia häitä tai muita isoja juhlia varten. Isommat projektit vievät kuitenkin enemmän aikaa eikä esimerkiksi puuttuvaa hammasta saa korvattua pikatoimituksena, hammaslääkäri Ville Kemilä sanoo.

Hampaiden valkaisu ei satu eikä vahingoita hampaita

Totta. Ennen hampaiden valkaisua koko suun kunto tarkastetaan ja valkaisu tehdään vain terveeseen suuhun. Kun sekä hampaat että ikenet ovat kunnossa, hoito ei satu eikä vahingoita hampaita.

– Monet asiakkaat etsivät muiden kokemuksia netistä, jossa kertomukset kärjistyvät helposti. Kauhukertomuksia ei kuitenkaan kannata uskoa, suuhygienisti Riikka Mehtonen sanoo.

– Hampaiden valkaisussa saattaa myös pelottaa suun auki pitävä koje ja ylipäänsä se, että ollaan hammaslääkärillä. Asiakkaan toiveita kuitenkin kuunnellaan aina, häntä ei ikinä jätetä yksin ja hän pystyy kommunikoimaan myös hoidon aikana.

Faktaa: Esteettisen hammashoidon toimenpiteitä

Tummentumien poisto

Suuhygienisti poistaa hampaista tummentumat yleensä samalla kun hammaskivenkin. Tummentumia tulee esimerkiksi teen tai kahvin juonnista, tupakoinnista ja joistakin värjäävistä ruoista. Myös ikä tummentaa hampaita.

Valkaisu

Hampaiden valkaisu kuuluu suuhygienistin töihin. Valkaisu voidaan tehdä esimerkiksi laserilla tai kemiallisesti.

Oikomishoito

Hammaslääkärin tekemä hampaiden oikomishoito vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, jotta lopputuloksesta saadaan halutunlainen. Oikomishoitoa ei välttämättä enää tehdä perinteisten hammasrautojen avulla, sillä siihen on kehitetty uusia, huomaamattomia tekniikoita.

Paikkojen vaihtaminen uusiin

Hammaslääkärit vaihtavat nykyään usein vanhoja, käyttöikänsä päähän tulleita esimerkiksi amalgaamista tehtyjä paikkoja uusiin, huomaamattomiin paikkoihin.

Puuttuvien hampaiden korvaaminen uusilla

Hammaslääkäri voi korvata puuttuvat hampaat esimerkiksi implantilla.

Hammaslaminaatit

Poikkeavan muotoisia ja värisiä tai väärässä asennossa olevia hampaita voidaan korjata hammaslaminaateilla, jotka hammaslääkäri kiinnittää hampaiden päälle. Laminaattien avulla kärsineetkin hampaat näyttävät kauniilta ja luonnollisilta.