Tänä aamuna ajaessani auringon paisteessa kohti työpistettäni mietin matkaani hammashoitajana. Matka on ollut jo kohtuullisen pitkä, hyvin vaiherikas ja mielenkiintoinen. Valmistuessani jouluna 1995 lähihoitajaksi ennen tiennyt mitä vuodet toisivat tullessaan.

Yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä lähihoitaja oli kummajainen, jonka oli vaikea työllistyä suunterveydenhuollon alalla. Koulutus oli silloin uusi ja tuntematon. Aikaisemmin hoitajat olivat valmistuneet hammashoitajan nimikkeellä. Lähihoitajan koulutukseen kuuluu kuitenkin valinnainen tutkinnon osa, joka hammashoitajan tehtäviin tähtäävällä on suu- ja hammashoito. Lähihoitaja on siis aivan yhtä pätevä työhönsä kuin hammashoitajan koulutuksen saanut.

Pääkaupunkiseudulla onneksi riitti sairaslomansijaisuuksia ja tuntitöitä. Yksityissektori palkkasi mielellään sijaisuuksiin kokemattomammankin ja se oli tietysti lottovoitto vastavalmistuneelle. Kun pääsi tekemään monessa paikassa erilaisten hammaslääkäreiden kanssa, niin sai paljon sitä ”niin” tärkeää kokemusta ja samalla paransi mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla.

Urani alussa teimme vielä aika paljon amalgaamipaikkoja, joten tänä päivänäkin tarvittaessa saan amalgaamin ujutettua viejäpistooliin ja hampaankoloon. Jäljennösaineiden ja sementtien sekoittaminen käsin onnistuu myöskin. Kun muistelee näitä ensimmäisiä vuosia nyt, niin osaa arvostaa kehitystä ja monia sen mukanaan tuomia helpotuksia. Aineet sekoittuvat sekoittimessa tai viejäpistoolin kärjessä, kovettuvat valolla ja erillisiä paikkojen kiillotusaikoja ei enää tarvita. Paljon on tullut kertakäyttöisiä tarvikkeita, jotka helpottavat hoitajien välinehuoltotyötä ja ovat myös asiakkaalle hygieniaturvallisia.

Tänä päivänä hammashoitokoneissa on vesilinjojen puhdistusjärjestelmät, porien käsikappaleet ovat asiakaskohtaisia ja nitriilikäsineet ovat allergiaystävällisiä henkilökunnalle.

Tärkein asia kuitenkin on, että hammashoitajan työtä arvostetaan ihan eri tavalla kuin aikoinaan. Asiakkaat pitävät myös hoitajaa alan asiantuntijana ja hammaslääkäri arvostavat työparinsa tietoja ja taitoja. On mahtavaa tulla töihin, kun tietää tekevänsä työtä jolla on tarkoitus.