Jonkin aika sitten juhlimme lähimmäisteni kanssa vanhempieni hääpäivää.

Yli 50 vuotta yhdessä on varsin kunnioitettava aika kulkea yhdessä myötä- ja vastoinkäymisissä. Elämä on koetellut välillä, mutta vanhempani ovat aina olleet valmiita mihin vain toistensa ja meidän lasten vuoksi. Kaikki kumpuaa rakkaudesta toisiimme ja elämään. Rakkautta onkin ihana vaalia ja toisesta välittäminen näkyy myös ulospäin.

Tämän kesän hääpareilla voi hyvinkin olla nuo samat 50 vuotta yhteistä elämää edessä. Auringonpaisteen lisääntyminen ja parhaan hääkauden alkaminen näkyy myös suuhygienistin vastaanotolla. Olen nähnyt, kuinka terve ja kaunis hymy sekä hampaiden valkaisu tuovat hääparien elämään ja juhlapäivään lisää itsevarmuutta. Vaikka suuhygienistinä tavoitteenani on aina terveyden palauttaminen ja tukeminen, en voi kieltää etteivätkö asiakkaan kesähäät saisi hymyäni herkäksi ja ajatuksia vaaleaan hymyyn. Onhan kirkastettu hymy tärkeä osa monen parin unohtumatonta päivää ja hääkuvia.

Täydellistä hääpäivää ajatellen hampaiden huolto ja etenkin valkaisut kannattaa toteuttaa ajoissa – sanoisin, että viimeistään viikko ennen hääpäivää. Sitä paitsi viimeisellä viikolla lienee muutakin kiirettä kuin istua suunhoidossa noin 1,5 tuntia. Mitä pidempi aika edellisestä suun ja hampaiden hoidosta on, sen aikaisemmin lähtisin hymyn kirkastusta toteuttamaan.

Valkaisua ei kannata jättää ihan viimetippaan, koska sen jälkeen hampaissa saattaa tuntua esimerkiksi herkistymistä tai kylmän arkuutta parin päivän ajan. Lisäksi valkaisun jälkeen on tärkeää välttää värjääviä ravintoaineita muutaman päivän ajan. Jos hymy on kirkastettu jauhepuhdistuksella, riittää, että värjääviä ravintoaineita vältetään muutaman tunnin ajan. Mikäli hampaasi tummuvat nopeasti esimerkiksi kahvista, voi jauhepuhdistuksessa käydä vaikka vasta häitä edeltävänä päivänä.

Kun oman hymyn kirkastus merkkipäivän kunniaksi kiinnostaa, on vaihtoehtoja monia. Vaihtoehdoista voi tulla keskustelemaan myös maksuttomaan valkaisuarviointiin, jossa katsomme yhdessä asiakkaan kanssa juuri hänelle sopivan valkaisumenetelmän.

Säännöllisesti suuhygienistin hoidossa käyvän morsiamen tai sulhasen hymylle riittää monesti hampaiden pinnallisten värjäytymien poisto ja hymyn kirkastus jauhepuhdistuksella.

Harvemmin suunhoidossa käyneiden kannattaa aloittaa kokonaistilanteen kartoituksella varaamalla aika ensin hammaslääkärille hammastarkastukseen. Valkaisua ei nimittäin voi tehdä hampaisiin, joissa on reikiä tai hammaskiveä. Tämän jälkeen suuhygienisti puhdistaa hampaat hammaskivestä ja värjäytymistä sekä lopuksi kruunaa hymyn hampaiden laservalkaisulla.

Kun hymy on hoidettu kuntoon hääpäivää varten, lisää se toivottavasti myös motivaatiota pitää oma suu kauniina ja terveenä koko pitkän avioliiton ajan. Olen nähnyt käytännössä miten kadonneen hymyn ja terveiden, puhtaiden hampaiden löytäminen voi tuoda onnellisuutta ja hitusen rakkauttakin ihmiseen. Pidetään siis huolta niin hymystä, hampaista kuin siitä ihanasta omasta parisuhteestakin!