Kokemuksia Invisalign-oikomishoidosta — kun vihdoin kehtaa hymyillä

Lue Miian kokemuksista aikuisiällä toteutetusta Invisalign-oikomishoidosta.

Moni meistä tietää sen tunteen, kun jokin omassa ulkonäössä häiritsee. Minulla se on aina ollut hampaani. Hampaideni vuoksi olen tottunut hymyilemään ujosti ja nauraessa laitan käden suun eteen.

Lapsena hampaitani oiottiin useampaan kertaan, mutta lopputulos ei ollut kummoinen. Yhdessä vaiheessa keskustelin hammaslääkärin kanssa jopa leukojen leikkaushoidosta, mutta siihen en halunnut ryhtyä. Ajattelin, että ”ei voi mitään, minulla nyt sitten vaan on vinot hampaat”.

Aikuisiällä käydessäni suuhygienistin vastaanotolla, hän mainitsi, että oikominen voisi tehdä ahtaille hammasväleilleni terää suuhygienian kannalta. Totesin heti, että se on niin iso hoitokokonaisuus (ajattelin ensimmäisenä leikkaushoitoa ja hammasrautoja), että ruuhkavuosien keskellä minulla ei ole siihen aikaa. Suuhygienisti kuitenkin kehotti harkitsemaan asiaa, koska oikomistekniikoiden kehittyessä hoidon käynnistäminen on helpompaa ja nopeampaa kuin aiemmin.

Pitkän, lähes vuoden kestäneen harkinnan jälkeen, varasin viimein itselleni ajan oikomishoidon konsultaatioon. Eihän siitä haittaakaan ole!

Kuuden hoitokäynnin taktiikka – kyllä kiitos!

Oikomishoidon konsultaatiossa hampaistani otettiin kuvat ja hammaslääkäri arvioi tilanteen. Suureksi yllätykseksi, hän totesi heti, että hammasrivistöni saadaan suoraksi noin puolen vuoden Invisalign kalvo-oikomishoidolla eli yhdeksällätoista kalvoparilla ja kuudella vastaanottokäynnillä. Leukani meinasi loksahtaa lattiaan siinä kohtaa, sillä oletin tuomion olevan jotain ”mitään ei ole tehtävissä” tai ”kahden vuoden hoitoaika” -väliltä. En meinannut uskoa todeksi, että homma hoituisi niin nopeasti ja vähällä käyntimäärällä!

Hoitokokonaisuuden kustannusarvioksi hammaslääkäri antoi noin 3500 euroa. Hinta tuntui aluksi suurelta, mutta hetken asiaa pohdittuani päätin, että tämä on sijoitus itseeni ja omaan hyvinvointiini. Lisäksi hoito oli mahdollista maksaa osissa, joka helpotti päätöstäni hoidon aloituksesta. En pähkäillyt asiaa sen enempää vaan totesin reippaasti, ”joko aloitetaan”.

 

Invisalign-oikomiskalvot

Invisalign-hoidon aloittaminen

Ensimmäinen varsinainen hoitokäynti, jonka sain jo seuraavalle viikolle, sisälsi hampaiston digitaalisen jäljentämisen scannerilla. Siinä tietokoneen ruudulle piirtyy kaikki pienet yksityiskohdat hampaistani ja jäljennöksen avulla minulle suunniteltiin yksilölliset oikomiskalvot ja hoidon eteneminen. Aika hienoa!

Sain hoitosuunnitelman myös omaan sähköpostiini, alla näet miltä 3D-hoitosuunnitelma näyttää. Suunnitelmassa esitetään hoidon eteneminen kalvopari kerrallaan, eli 19 kalvoparin verran.

 

Toisella hoitokäynnillä sainkin jo ikiomat Invisalign-oikomiskalvot ja hampaisiini kiinnitettiin pienet, läpinäkyvät kiinnikkeet niitä varten. Hammasvälejä piti myös hieman hioa, jotta saatiin tilaa hampaiden liikkumiselle. Hionta oli mielestäni koko oikomishoidon ikävin osuus. Hiominen ei sattunut yhtään, mutta ajatus hampaan hiomisesta kynsien viilauksen tavoin oli epämiellyttävä. Onneksi sitä ei tarvinnut tehdä usein.

Sain muutamat kalvoparit heti mukaani sekä ohjeet kuinka toimia niiden kanssa. Vaihtoväli seuraavaan kalvopariin oli aluksi 2 viikkoa ja kalvoja tuli pitää suussa vuorokauden aikana n. 20-22 tuntia. Hampaat palaavat helposti paikoilleen, jonka vuoksi kalvoja pidetään suussa melkein koko ajan. Sen kyllä huomasi helposti, koska jos olin muutaman tunnin pitämättä kalvoja, niin ne tuntuivat heti kireämmiltä. Tämä toimi oivallisena muistutuksena niiden käytöstä – ainakin minulle.

Yllätyin siitä miten kivutonta oikomishoito voi olla. Hammaslääkäri varotteli, että ensimmäisten vuorokausien aikana saattaa tuntua jomottelua tai särkyä, koska hampaissa tapahtuu suuria liikkeitä. En kuitenkaan kokenut, ettenkö olisi voinut mennä töihin tai suoriutua muista arkiaskareistani täysin normaalisti ilman särkylääkettä. Tosin ensimmäisten päivien aikana puhuessa joidenkin sanojen ääntäminen tuotti hankaluuksia – sekä huvittuneisuutta etenkin perheen pienempien kesken. Töissä tai harrastusten parissa kukaan ei edes huomannut, että minulla oli suussani muovikalvot. Vasta, kun itse otin asian puheeksi, moni hämmästeli niiden huomaamattomuutta.

Elämään kalvojen kanssa tottui nopeasti. Aluksi minua jännitti, että miten suoriudun vaikkapa ravintolassa tai kesälomareissulla kalvojen poisoton ja puhtaanapidon kanssa. Nopeasti kuitenkin rutinoiduin siihen, miten kalvot otetaan suusta ja että kalvojen säilytyskotelo kuuluu vakiovarusteisiini. Vesipullo on myös nopea apu kalvojen huuhteluun ja tarvittaessa ne voi sujauttaa myös esim. servietin sisässä taskuun tai laukkuun. Varoittava esimerkki: älä unohda kalvoja servietin sisään tarjottimelle ravintolassa.

Invisalign-kalvokotelo ravintolan pöydällä.

”Sun hymy on tuplasti isompi kuin ennen!”

Oikomishoito kesti luvatun kuusi kuukautta. Suunnilleen hoidon puolivälissä jo huomasin, että hymyilin paljon vapautuneemmin. Kuulin ystäviltäni, että hymyni ”kaksinkertaistui” oikomishoidon aikana, joka oli ihanaa kuulla.

Oikomishoidon aikana parasta oli kuitenkin ehdottomasti se, että miten vaivattomasti niin iso muutos tapahtui. Kalvoparit muisti helposti vaihtaa aina uuteen, koska vaihtoväli oli niin lyhyt. Kalvojen puhtaanapito onnistui kotikonstein, koska ne ovat käytännössä muovia, jotka voi harjata hammasharjalla tai upottaa esimerkiksi ruokasooda&sitruuna -veteen. Ja mikä parasta – vastaanotolla ei tarvinnut ravata jatkuvasti vaan hoito eteni kuin itsestään vaihtamalla viikoittain kalvoja.

Olin niin ylpeä hammasrivistöstäni, kun marssin viimeisen kerran hammaslääkärin vastaanotolle. En olisi voinut olla tyytyväisempi lopputulokseen ja uuteen hienoon hymyyni. Viimeisellä käynnillä viimeistelimme hammasrivistön hiomalla sitä tasaisemmaksi ja sain mukaani kotivalkaisugeelin. Sain tehtyä valkaisun helposti itse kotona, sillä hyödynsin viimeisen kalvoparini levittämällä valkaisugeelin niihin yön ajaksi.

Kuvassa vasemmalla lähtötilanne ja oikealla lopputulos

Lopputuloksen ylläpito

Oikomishoidon päättyessä siirryin ylläpitovaiheeseen, jossa pidän vastaavia muovikalvoja aina öisin. Ylläpito kestää koko loppuelämäni. Hampaat ovat siitä hassuja, että niillä on tapana palata takaisin tutuille, ahtaille paikoilleen. Tämän välttämiseksi on hyvä muistaa käyttää ahkerasti yökalvoja. Tosin minun kannaltani tämä on vain kätevää, koska ne samalla suojaavat hampaitani myös yölliseltä narskuttelulta ja yhteen puremiselta, jota joskus teen unissani. Tuplavoitto!

Katso kaikki aihealueen: Hampaiden oikominen -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut