Mitä siellä suuhygienistin vastaanotolla oikein  tapahtuu?

”…ja sitten voisit varata ajan suuhygienistille” on hampaiden tarkastuksessa usein kuultu lause, jonka jälkeen hoito jatkuu suuhygienistin vastaanotolla. Hammaslääkäri kirjoittaa lähetteen, jolla suuhygienistikäynneistä saa Kelan korvauksen suoraan vastaanotollamme. Lähete on voimassa kaksi vuotta kirjoituspäivämäärästä. Tämän jälkeen asiakkaalle varataan tyypillisesti 45–60 minuutin hoitoaika.

Suuhygienistien käyttäminen ennaltaehkäisevän hoidon ammattilaisina on nykyaikainen työnjako esimerkiksi iensairauksien hoidossa, jossa hammaslääkärillä on vastuu diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa ja suuhygienisti keskittyy hoidon toteuttamiseen. Näin saadaan asiakkaalle paras mahdollinen hoitotulos.

 Kaikki alkaa kotihoidosta

Aluksi käydään läpi asiakkaan omahoito: Harjaatko hampaat kahdesti päivässä? Entä millä puhdistat hammasvälisi? Käytätkö suuvettä? Entä ksylitolituotteita? Näiden kysymysten tarkoituksena on selvitellä, miten suu tulee päivittäin puhdistettua. Tämä antaa meille ammattilaisille työkalut siihen, olisiko tavoissa korjaamista vai ovatko ne jo kunnossa. Suuhygienisti suosittelee kotihoitoon tuotteet aina tilanteen mukaan yksilöllisesti.


Suun tutkimisesta parodontologiseen hoitoon

Sitten siirrytään kliiniseen vaiheeseen, joka alkaa suun yleisellä tutkimisella. Yleiskatsauksessa katsotaan ienten väri, onko näkyvää hammaskiveä tai värjäytymää sekä miltä limakalvot muutoin näyttävät. Tämän jälkeen ikenet käydään läpi ientaskumittarilla, jonka avulla selvitetään tarkemmin ientaskujen syvyydet ja hammaskiven sijainti. Tiedon selvittäminen on tärkeää, jotta voidaan arvioida hoidon tuloksellisuutta, kestoa ja onko ikenissä parodontiitin eli kiinnityskudossairauden merkkejä. Tutkimusten mukaan jopa 64 %:lla yli 30-vuotiaista suomalaisista sairastaa jonkinasteista parodontiittia – hyvin usein täysin tietämättään. Hammaskivi onkin tärkeä puhdistaa, jotta sen kertyminen ikenen alle saadaan pysäytettyä ja näin ennaltaehkäistyä parodontiitin syntyminen.

Kun ienten kunto on selvillä, aloitetaan parodontologinen hoito eli käytännössä hammaskiven ja värjäytymien poistaminen sekä pintojen silottaminen. Hammaskiveä poistetaan tyypillisesti ultraäänilaitteella sekä käsi-instrumentein. Ultraäänilaite on hellävarainen mutta tehokas ja se poistaa hammaskiven äänen avulla hampaiden pintoja silittämällä. Käsi-instrumentit lienevät meille jokaiselle tutumpia ja ne ovatkin saaneet kansan keskuudessa lempinimiä, kuten ”piikki”, ”raapija” tai ”koukku”. Tarvittaessa me suuhygienistit puudutamme ikenen joko pintapuudutteella tai kunnon puudutuksella, jolloin hammaskivenpoisto ei satu ollenkaan. Tämä kannattaa ottaa puheeksi heti hoidon alussa, jotta suuhygienisti osaa huomioida asiakkaan toiveet. Kun hammaskivet on puhdistettu, käydään hammasvälit vielä hammaslangalla läpi ja tehdään loppupuhdistus joko karhealla tahnalla tai soodapuhdistuksella. Joissain tapauksissa hoidon loppuvaihe saattaa vaihdella.

Kutsulla huomioimme potilaamme tarpeet

Suu on suuhygienistikäynnin jälkeen puhdistettu ja hampaiden pinnat ihastuttavan kiiltävät. Tämän jälkeen onkin tarpeen keskustella milloin seuraava puhdistus olisi aiheellista tehdä. Kutsuväli on yksilöllinen, tyypillisimpiä ovat 3, 6 ja 12 kuukautta. Oralin suuhygienistit lähettävät kutsut sovitusti ja toivottavat sinut tervetulleeksi taas uudelleen luoksemme!