Olen huomannut, että monet hammaslääkäriin saapuvat potilaat kysyvät ensimmäisenä, onko heillä reikiä. Harva tuntuu tietävän, että iensairaudet ovat usein tärkeämpi asia hoitaa kuin yksittäinen pieni reikä. Siksi mielestäni iensairauksista, eli ientulehduksesta ja hampaan kiinnityskudossairaudesta, tarvitaankin paljon lisää tietoa.

Iensairaudet ovat usein oireettomia

Yli 60 prosenttia aikuisista sairastaa ientulehdusta, joka tarkoittaa käytännössä ikenien punoitusta ja verenvuotoa. Iensairaudet etenevät yleensä ilman oireita, minkä vuoksi sairastumista on vaikea huomata itse. Sairastumisen riski kasvaa ihmisen vanhetessa, joten väestön ikääntyessä iensairauksien hoitotarve kasvaa Suomessa. On myös hyvä tietää, että iensairaudet ovat perinnöllisiä – noin 20 prosenttia väestöstä kuuluu riskiryhmään.

Meillä Oralissa käytössä oleva Periosafe-sylkitesti on hyvä apu iensairauksien diagnosointiin. Sylkitestillä saadaan muutamassa minuutissa selville, onko potilaalla iensairaus tai riski sairastua siihen. On hyvä, että testin avulla voidaan seurata taudin aktiivisuutta. Testitulos myös lisää potilaan motivaatiota hoitaa iensairaus.

Iensairaudet voivat johtaa leikkauskomplikaatioihin

Iensairauden aikana elimistössä on jatkuva matala-asteinen tulehdustila. Siksi iensairaudet lisäävät riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeteksen tai reuman hoitotasapaino voi heikentyä iensairauksien vaikutuksesta. Tulehdustila voi myös estää leikkauksiin pääsyn, sillä jos suu ei ole terve, riski esimerkiksi tekonivelleikkauksen komplikaatioihin kasvaa.

Suosittelen hammaslääkäriin lähtemistä viimeistään silloin, jos huomaa ienverenvuotoa ja ikenet punoittavat ja ne ovat turvonneet. Iensairauden vakavuuden perusteella potilaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Vaativissa tapauksissa potilas lähetetään iensairauksien erikoishammaslääkärin hoitoon – vaikkapa minun vastaanotolleni.

Jos hampaan kiinnityskudossairaus etenee pitkälle, hampaat voivat alkaa liikkua ja hammasväleihin syntyy rakoja. Kun tukikudostuho lisääntyy, hampaat voivat lopulta irrota, vaikka niissä ei olisikaan reikiä. Puuttuvat hampaat ovat sekä esteettinen että toiminnallinen haitta.

Iensairaudet vaikuttavat laajasti ihmisen terveyteen. Toivon, että tulevaisuudessa vuositarkastukseen tulevat osaavat jo kysyä hammaslääkäriltä reikien lisäksi, mikä on ikenien tila.

Tässä minun vinkkini iensairauksien ehkäisyyn:

 • Hyvä suuhygienia. Sähköhammasharja on tehokas väline hampaiden huolelliseen puhdistamiseen.
 • Hammasvälien puhdistus. Esimerkiksi hammastikut, silikonitikut, väliharja tai hammaslanka auttavat puhdistamaan hampaiden välit.
 • Tupakoinnin lopetus. Kun vähennät tupakointia tai lopetat sen kokonaan, riski iensairauksiin vähenee huomattavasti.
Kommentit (43)
 1. заказать входные двери
  межкомнатные двери пленка пвх

  http://home-door-room.icu

  как самому установить дверь
  фурнитура раздвижные двери межкомнатные
  межкомнатные двери недорого

 2. Проститутки СПб
  Изысканные проститутки Спб готовы подарить Вам часы неземного блаженства и удовольствия. Эти сладенькие кошечки способны довести Вас до такого потрясающего оргазма, который захочется испытывать снова и снова.

 3. Sposob awarii dysku twardego okresla, w jaki sposob zabrac sie za naprawe i ostatecznie jak zostana odzyskane jego dane.
  Istnieje wiele roznych metod naprawy dysku twardego – np. zewnetrzny dysk twardy, ktory zostal upuszczony, klikajac wymaga zupelnie innej metody naprawy niz na przyklad dysk, na ktorym wystepuje uszkodzenie elektroniki zewnetrznej. Naprawa dysku twardego i proces odzyskiwania danych jest trudny i czesto czasochlonny, dlatego powinien on zostac podjety tylko przez profesjonalna firme zajmujaca sie odzyskiwaniem danych, taka jak np. MiP Data

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *