Hammashoitotyö on aikuisten kanssa helpompaa kuin lasten parissa. Vaikka työni sisältää enemmän haasteita, minulle lasten parissa työskentely on antoisampaa. Lapset ovat aitoja ja vilpittömiä. Heiltä saa palautteen välittömästi. Jokainen päivä on erilainen lasten kanssa, sillä kukin lapsi on niin vahvasti oma yksilö.

Hammashoitotyö kiinnosti minua jo lapsena. Muistan, että koulun hammashoitolassa hammashoitajat, suuhygienistit ja lääkärit olivat todella herttaisia ihmisiä. He huomioivat lapset erittäin hyvin, ja jostain syystä mielestäni oli ihanaa käydä hammashoitolassa. Kävin usein välitunnilla häiritsemässä hammashoitolan henkilökuntaa. Kerran kysyin, saanko tulla kesätöihin hammashoitolaan. ”Tule sitten, kun sinulla on vähän enemmän pituutta”, he sanoivat. Lopulta päädyinkin ensin hammashoitajaksi ja sen jälkeen suuhygienistiksi. Suuhygienistin töitä olen tehnyt kohta noin kymmenen vuotta, hammashoitajan töitä hieman pidempään.

Lasten parissa työskentely vaatii hoitotiimiltä perehtymistä lapsiin, iloista ja innostunutta asennetta sekä kokemusta lasten kanssa toimimisesta.

Suuhygienistin työ on ihmisläheistä ja sosiaalista. Se vaatii tarkkuutta, ja työ on erittäin vastuullista: saan haastaa itseni päivittäin. Lasten parissa työskentelyn aloitin Lastenklinikalta, jossa työskentelin viisi vuotta samanaikaisesti, kun tein myös Oralilla vuoroja. Oralilla olen työskennellyt jo kymmenen vuoden ajan. Lasten Oralin hammaslääkäriasemalla olen ollut mukana toiminnan alusta asti kolme vuotta. On kunnia työskennellä suuhygienistinä lasten hammaslääkäriasemalla, sillä ne ovat Suomessa vielä niin harvinaisia.

Jos haluaa työskennellä hammashoitotyössä lasten parissa, on hyvä olla aito, rehellinen ja kärsivällinen. Kuuntelun ja tarkkanäköisyyden taito on tärkeää, jotta oppii tulkitsemaan lasta. Lapset aistivat heti, jos on huonolla päällä. Tällöin hoito ei suju. Toisaalta lapsilta saa myös hoidon palautteen heti: lapsi kyllä kertoo, miltä hänestä tuntuu.

Jokainen potilas tulee kohdata yksilönä, sillä potilaat voivat reagoida herkästi tilanteisiin ja asioihin. Meillä käy pelkopotilaita, jotka saattavat pelätä voimakkaasti vihlontaa ja kipua. Kehitysvammaisten kanssa täytyy osata kommunikoida oikealla tavalla. Harva tietää, että myös monet iäkkäät haluavat tulla hammaslääkäriasemalle, jonka henkilökunnalla on lasten kanssa kokemusta ja jotka ymmärtävät potilasta, jolla on herkkä suu.

Lasten hymyt ovat työni parhaimpia puolia. Onkin todella tärkeää, että lapselle jää hammashoitokäynneistä hyvä mieli. Sen pitää olla kaikkein tärkein tavoite lasten hammashoidossa. Tämän vuoksi välillä lapsen kanssa kontataan lattialla ja leikitään. Lapsi määrää hoidon tahtia. Joskus hoito tapahtuu täysin eri pisteessä kuin hoitotuolissa: se voi olla aulassa tai vaikkapa hoitotuolin alla.

Positiivinen hammashoitokokemus alkaa jo odotustilasta, jossa riittää puuhaa kaiken ikäisille.

Lapsen kanssa rakennetaan luottamusta ja hyvää oloa hammashoidossa: kerran hoitoon tuli pieni poika äitinsä kanssa. Lapsi oli niin pelokas, ettei hän uskaltanut aluksi edes tulla ovesta sisään. Itku oli kova. Kysyin, kuka on hänen lempilaulajansa. Poika kertoi nimen hiljaa. Menimme Youtubeen katsomaan hänen lempiartistin laulujaan. Istuimme pojan kanssa vierekkäin ja kuuntelimme koko sen ajan hänen suosikkilaulujaan. Poika oli niin onnellinen, ja hänen silmänsä kirkastuivat. Tapauksen jälkeen poika oikein odotti seuraavaa kertaa, jolloin hän pääsee käymään taas hammashoidossa. Toisella kohtaamiskerralla pojan hammastarkastus onnistui, sillä hänelle oli rakentunut luottamus.

Heurekan Lasten lääketieteen päivässä lapset pääsivät mm. testaamaan hammaslääkärin tuolia sekä harjailemaan dinosauruksen hampaita.

Hammaslääkäriaseman kliinisen työn ja paperitöiden lisäksi käyn kouluissa ja päiväkodeissa pitämässä lapsille suunnattuja hammashoidon juttutuokioita. Olen ollut myös Heurekassa lasten lääketiedepäivillä kaksi kertaa mukana vetämässä lasten tapahtumaa. On motivoivaa osallistua lasten ennaltaehkäisevään, ylläpitävään ja parantavaan hoitoon. Kun näkee positiivisia muutoksia omahoidossa, tietää tehneensä hyvää työtä ja se motivoi jatkamaan.

Välillä huomaan, että vanhemmat eivät sitoudu lastensa hoitoon täysillä: he saattavat olettaa, että lapsen täytyy hyvin nuorena osata hoitaa omat hampaansa. Se saa minut turhautumaan, sillä vanhemmat täytyy saada mukaan ja innostumaan lapsen suun omahoidosta.

Tiedän, että olen oikealla alalla, sillä nautin työstäni suunnattomasti ja lähden töihin hyvällä mielellä. Saan laittaa itseni likoon ja kehittyä ammattilaisena työssäni. Olen mieleltäni ikuisesti lapsi. Katson piirrettyjä ja olen ensimmäisenä elokuvissa, kun uusi Disney-elokuva tulee elokuvateattereihin. Työssäni tämä on eduksi: lasten parissa ei saa olla liian vakava, kireä tai kriittinen. Jos ei ole aidosti sydämellä mukana tässä työssä, työnteko ei onnistu. Sen vuoksi lasten parissa työskentely onkin kutsumusammatti.

Arian Riatson
suuhygienisti, hammashoitaja
Lasten Oral, Erottaja

 

Lue lisää: Lasten hammashoito, Lasten hammastarkastus