Taitavakaan kirurgi tai hammashoitaja ei saa hyvää jälkeä aikaiseksi, jos tarvittavat työkalut eivät ole asianmukaisessa kunnossa. Välinehuoltajan tehtävä on huolehtia välineiden ja laitteiden puhtaudesta ja käyttövalmiudesta. Vaikka välinehuoltajan työ on usein näkymätöntä, se on erittäin tärkeää.

Opiskelin alun perin lähihoitajaksi ja sosionomiksi, välinehuoltajaksi ajauduin puolivahingossa. Nyt olen työskennellyt Oralilla jo 17 vuotta. Pidän työn itsenäisyydestä. Työn voi organisoida itse, ja saan päättää, millä tavalla teen työtäni. Aluksi työn oma-aloitteisuus olikin se, mikä minua erityisesti viehätti välinehuoltajan työssä. Se oli syy, miksi vuoden pesti venyikin pidemmäksi.

Välinehuoltajan nimi kertoo paljon työstä: työ sisältää muun muassa instrumenttien puhdistamista, desinfiointia, pesukoneiden huoltamista ja laadun varmistamista, välineiden tarkastamista ja kuivaamista pesun jälkeen, laitteiden testaamista, instrumenttien pussittamista, steriloimista ja välinekokonaisuuksien kokoamista valmiiksi.

”Kuin etsivätoimistossa”

Välinehuoltaminen ei tarkoita tiskaamista. Kaiken pitää olla yhtä puhdasta kuin leikkaussalissa. Kokonaisuuksien kasassa pitäminen vaatii myös tarkkuutta ja äärimmäistä huolellisuutta, sillä osa välineistä on pieniä, mutta kalliita. Vaikka jokin setti voi näyttää järjettömältä tilpehööriltä, jokainen asia on tarpeellinen. Jos leikkaussalissa avaa paketin, josta puuttuu jotakin, se on hyödytön. Välillä silti häviää jotakin, sillä tavaraa on paljon – yhteensä tuhansia välineitä. Sen takia välillä tuntuukin, että olemme täällä kuin etsivätoimistossa, kun välineitä etsitään milloin mistäkin.

Teemme työtä aamu- ja iltavuoroissa. Aamulla kuluu usein monta tuntia illan tavaroiden selvittämiseen. Sen jälkeen, kun kirurgi aloittaa työssään, tavaroita täytyy tehdä valmiiksi jatkuvalla syötöllä. Usein työn alla on myös kaikenlaista pientä askarreltavaa: leikkaamme valmiiksi sterilointipusseja, laminoimme sterilointiletkun, pakkaamme tarvikkeita ja tarkistamme juurihoidon neulasetit niin, että kaikki löytyvät välinehuollon kaapista.

Jos tekee välinehuoltajan työtä, täytyy olla käytännöllinen ihminen. Monesti meneillään on hallittu kaaos, jossa joillakin tavaroilla on enemmän kiire kuin toisilla. Kun on tehnyt pitkään tätä työtä, oppii, että maailma ei kaadu yhteen hässäkkään.

Yksinäisen suden työtä tämä ei ole. Vuorovaikutus muiden kanssa on tärkeää: työssä täytyy osata yhteispeli hoitajien kanssa ja tulla juttuun muiden kanssa. Välillä töihin tulee myös oppilaita, joita opetan. Se on mukava lisä oman työnteon ohessa. Rohkaisen oppilaita seuraamaan esimerkiksi leikkauksia, koska heidän pitää ymmärtää, mitä täällä tehdään.

Kun työpaikalle tulee uusi työntekijä, välinehuoltaja on monesti se ensimmäinen henkilö, joka tavoitetaan. Sitten neuvon ja opastan, missä on mitäkin.

Välinehuoltaja työskentelee aseptiikan, potilasturvallisuuden ja laadukkaan hoidon eteen. Koen hoitavani potilaita, onhan välinehuolto tärkeä osa potilaan hoitoketjua. Kun välineet ovat kunnossa, hoito onnistuu.