Mielikuvat poraamisesta, juurihoidosta ja röntgensäteilystä ovat jämähtäneet menneille vuosikymmenille. Erikoishammaslääkäri taklaa vanhat ennakkoluulot ja kertoo, miten suun terveyttä oikeasti hoidetaan 2010-luvulla.

Lapsuuden kokemuksiin tai kavereiden kauhutarinoihin perustuen monet suomalaiset välttelevät hammaslääkärin vastaanotolla vierailua viimeiseen asti. Suun terveydestä tulisi kuitenkin huolehtia ennaltaehkäisevästi, ennen kuin pikkuvaivat ehtivät kehittyä vakavammiksi. Oral Hammaslääkäreiden erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen kertoo asiakkaiden yleisimmistä ennakkoluuloista – ja totuuksista niiden takana.

Ennakkoluulo 1: ”Hammaslääkärissä ei tarvitse käydä, jos suu on terve.”

Totuus: ”Suu ja hampaat saattavat vaatia hoitoa, vaikka suussa ei tuntuisi minkäänlaista kipua. Säännöllisten käyntien ansiosta mahdollisiin ongelmiin voidaan tarttua ajoissa. Hammaslääkärisi osaa neuvoa, kuinka usein juuri sinun kannattaisi vierailla vastaanotolla.”

Ennakkoluulo 2: ”Huomaan kyllä ihan itse, jos suussani on ongelmia.”

Totuus: ”Harva hammassairaus pitää itsestään meteliä. Suussa voi piillä ientulehdus tai alkava reikä, vaikka päällisin puolin kaikki vaikuttaisi olevan kunnossa. Ongelmat saattavat heijastua myös muualle kehoon: esimerkiksi poskiontelotulehdus voi olla peräisin hammasperäisestä infektiosta. Edes hammaslääkäri ei aina erota kaikkia suussa piileviä tulehduksia. Jos syy suussa tuntuvaan kipuun ei ratkea huolellisen tutkimuksen perusteella, voidaan hampaista ottaa 3D-kuva. Perinteistä röntgenkuvausta tarkempi menetelmä paljastaa myös hampaiden juuriin piiloutuvat tulehdukset.”

Ennakkoluulo 3: ”Juurihoito on tuntikausien piina, joka on harvoin ohi kertakäynnillä.”

Totuus: ”Nykyisin potilaan hampaista voidaan ennen juurihoidon aloittamista ottaa 3D-kuva, joka näyttää tarkasti koko hammasjuuriston anatomian. 3D-teknologian ansiosta hammaslääkäri pystyy ennalta suunnittelemaan toimenpiteet tarkasti ja potilaskohtaisesti, mikä vähentää hoidon kestoa ja lisätoimenpiteiden määrää.”

Ennakkoluulo 4: ”Tuttavani kertoi, että viisaudenhampaan poisto voi aiheuttaa hermovaurion.”

Totuus: ”Etenkin alaviisaudenhampaiden voivat olla vaativia toimenpiteitä, joiden kohdalla leikkauksenjälkeiset komplikaatiot olivat aikaisemmin kohtalaisen yleisiä. Nykyisin hammaslääkäri pystyy tutustumaan poistettavan hampaan anatomiaan etukäteen 3D-kuvan avulla ja suunnittelemaan toimenpiteen sen perusteella. Näin alaviisaudenhampaiden poistoon liittyvät ongelmat ovat vähentyneet merkittävästi ja valtaosa peloista on turhia.”

Ennakkoluulo 5: ”Hampaiden röntgenkuvaaminen on vaarallista.”

Totuus: ”Perinteisen hammasröntgenin säteilyannos vastaa lentomatkustajan saamaa taustasäteilyn määrää matkalla Helsingistä Lontooseen – suurista määristä ei siis ole kyse. Hampaiden 3D-kuvauksen säteilyannos vastaa puolestaan pienimmillään edestakaista lentomatkaa Kyprokselle. Röntgenkuvia ei toki tule ottaa ilman syytä, mutta kuvantamisesta saatavat hyödyt ovat moninkertaisesti haittoja suuremmat.”

Lisätietoja:
Oral Hammaslääkärit Oyj
Minna Lönnqvist
Viestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh. 050 361 7316
Sähköposti: minna.lonnqvist@oral.fi

Suomalainen Oral Hammaslääkärit Oyj (www.oral.fi) on Suomen tunnetuin (Innolink Research 2016) hammasterveyspalveluyhtiö, jonka työyhteisöön kuuluu yli 1000 alan ammattilaista. Yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 71,4 miljoonaa euroa. Oral tarjoaa hammasterveyspalveluita 50 hammaslääkäriasemalla eri puolella Suomea. Konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy.