Reikä hampaassa
Oralin tehtävä on edistää ja ylläpitää suunterveyttä Suomessa ennaltaehkäisevän hammashoidon avulla. Laadukkaaseen suun perustutkimukseen ja diagnosointiin kuuluvat myös korkealaatuiset röntgentutkimukset, joiden avulla esimerkiksi suun piilevät ja oireettomat infektiot voidaan diagnosoida ja hoitaa.

Karies kannattaa ottaa tarpeeksi vakavasti tarpeeksi ajoissa ja hampaista huolehtimisesta tehdä toistuvaa rutiinia, suosittelee erikoishammaslääkäri.

”Harva tietää, että reikä hampaassa voi pahimmillaan johtaa leukaluun mätänemiseen”, paljastaa hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil Oral Hammaslääkäreiltä.

Hampaiden reikiintyminen eli karies on Suomen yleisin tarttuva tauti. Lähes jokaisella meistä on jossain vaiheessa elämäämme suussamme kariespesäke. Yleisyydestään huolimatta – tai ehkä juuri siksi – hampaiden reikiintymistä ei usein oteta tarpeeksi vakavasti.

”Monilla tauko hammaslääkärikäyntien välissä saattaa venyä jopa vuosien mittaiseksi. Jos kariesbakteerit saavat tehdä tuhojaan rauhassa, ne voivat pahimmillaan levitä hampaan kruunusta hermokanavan kautta leukaluuhun, jota ne alkavat mädättää. Bakteerit ja niiden aineenvaihduntatuotteet leviävät verenkierrossa ympäri kehoa ja voivat johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen”, von Troil selventää.

kariesbakteeriKarieksen ja kariesbakteerien eteneminen hampaan ytimeen
ja infektion aiheuttamat muutokset leukaluussa.

Säännöllinen hampaiden hoito kaiken A ja O

Reikiintymisen ei tarvitse viedä teho-osastolle asti, vaan kariekselle on helppo laittaa stoppi jo ennen kuin se ehtii aiheuttaa vakavia tuhoja.

”Säännöllinen hampaista huolehtiminen ja vaivojen ennaltaehkäisy ovat kaiken A ja O. Päivittäinen hampaiden ja hammasvälien puhdistaminen, makeiden herkkujen välttäminen ja fluorin saannista huolehtiminen vievät jo pitkälle. Ja kun vielä muistaa käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastettavana, reikiintyminen ei uhkaa kokonaisterveyttä”, listaa von Troil.

Riittävän kattava hammaslääkärin tarkastus sisältää hampaiden pintojen ja välien läpikäynnin lisäksi myös ienkudosten tutkimisen. Lisäksi olisi suositeltavaa ottaa koko hampaistosta röntgenkuva noin 3-5 vuoden välein, jotta mitkään mahdolliset kariespesäkkeet eivät jää piiloon.

”Omaan hammaslääkäriin kannattaisi kehittää samanlainen suhde kuin vaikkapa kampaajaan tai hierojaan. Oma olo helpottuu, jos hampaiden hoidosta tulee luonteva osa henkilökohtaisen hyvinvoinnin ylläpitoa. Kun sopii seuraavan hammaslääkäriajan jo edellisen käynnin yhteydessä, tauot eivät pääse venymään eikä suun terveydestä huolehtiminen lipsumaan”, von Troil vinkkaa.

Asiantuntijan vinkit reikien nujertamiseen

1. Huolehdi suuhygieniasta päivittäin – Pese hampaat kaksi kertaa päivässä. Harjaa huolellisesti vähintään kahden minuutin ajan. Puhdista hampaiden välit harjauksen yhteydessä, ei pelkästään hammastikulla aterioiden jälkeen.

2. Vältä sokeria – Pyri välttämään sokerisia herkkuja. Tai jos mielesi tekee makeaa, napostele sokeripommit mieluummin aterian yhteydessä kuin erillisinä makupaloina pitkin päivää. Toistuva herkuttelu laskee suun pH-arvon, mikä tekee olosuhteet otolliseksi kariesbakteereille.

3. Huolehdi fluorista – Fluori on tärkein kariesta ehkäisevä suunhoitotuote. Käytä fluorihammastahnaa ja tarvittaessa lisäksi muita fluorituotteita. Jos käytät suuvettä, varmista että siinä on fluoria – kaikki suuvedet eivät välttämättä sitä sisällä.

4. Älä unohda hammaslääkäriä – Karies etenee vaiheittain alkavasta reikiintymisestä vakavampiin ongelmiin. Kun tarkistutat hampaidesi kunnon ja suusi terveydentilan ammattilaisen luona ainakin kerran vuodessa, voit varmistua että karies ei pääse alkuvaihetta pidemmälle.

Lisää asiaa karieksesta ja reikiintymisestä löydät Tästä

Maahanmuuttajat, ex-opiskelijat ja pelkääjät riskiryhmässä

Suun terveydestä huolehtiminen on olennainen osa ihmisen kokonaisterveyttä. Oral Hammaslääkärien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil pelkää, että erityisesti kolme ihmisryhmää on vaarassa jäädä ilman riittävää suun terveydenhoitoa. Toisilla syynä on oman aktiivisuuden puute, toisilla yleiset olosuhteet ja elämäntilanne.


3 riskiryhmää

1. Nuoret aikuiset

”Suomalainen järjestelmä huolehtii lasten ja nuorten hampaista erinomaisesti peruskoulusta aina jatko-opiskelupaikkoihin asti. Opintojen valmistumisen jälkeen monet nuoret aikuiset kuitenkin tippuvat hammashoidon piiristä eivätkä välttämättä muista tai ehdi kavuta takaisin. Vastavalmistuneiden ja muiden nuorten aikuisten olisikin tärkeä ottaa ohjat käsiinsä ja etsiä itselleen uusi oma hammaslääkäri niin pian kuin mahdollista, jotta suun terveydestä huolehtiminen jatkuu ilman pitkiä taukoja.”

2. Maahanmuuttajat

”Olen todella huolissani Suomeen tulevista maahanmuuttajista. Miten heidän hammashoitonsa järjestetään? Monet tulevat oloista, joissa ei ole ollut edes mahdollista huolehtia suun puhtaudesta. Mitä pitempään heidän hampaansa jätetään hoitamatta Suomessa, sitä pahemmiksi terveysriskit kasvavat ja myöhemmästä hoidosta tulee työlästä.”

3. Pelkopotilaat

”Hammaslääkärin pelko on valitettavan yleistä, mutta juuri pelkopotilaiden olisi ehdottoman tärkeää käydä huollattamassa hampaansa säännöllisesti. Toistuva ja ennaltaehkäisevä hoito varmistaa, ettei potilaalle tarvitse myöhemmin tehdä laajoja, hankalia ja entistä pelottavampia hoitoja.”

Lisätietoja:

Oral Hammaslääkärit Oyj
Minna Lönnqvist
viestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh. 050 361 7316
Sähköposti: minna.lonnqvist@oral.fi