Oral Hammaslääkärit Oyj on solminut sopimuksen saksalaisen Dentognostics GmbH:n kanssa Periosafe-testin käyttöönotosta ja jakelusta Suomessa. Periosafe on syljestä mitattava entsyymitesti (aMMP-8), jolla voidaan todeta potilaan riski sairastua iensairauksiin sekä parodontiitin eli kiinnityskudossairauden aiheuttamaan kudostuhoon jo varhaisessa vaiheessa. Testillä pystytään mittaamaan myös hoidon toimivuutta ja sairauden uudelleen aktivoitumista aktiivisten hoitojaksojen ja ylläpitohoidon jälkeen.

Periosafe-entsyymitesti on suomalainen keksintö, joka pohjautuu professori Timo Sorsan tutkimustyöhön Helsingin yliopistossa. Testin valmistaja on suomalainen Medix Biochemica Oy.

”Periosafe-testi on suomalainen hammaslääketieteen innovaatio, jonka avulla Oral Hammaslääkärit pyrkii parantamaan ja ylläpitämään potilaidensa suunterveyttä. Tähän tehtävään suhtaudumme vakavasti ja olemme ylpeitä siitä, että meillä yhtiönä on mahdollisuus panostaa suunterveydenhoidon kehittämiseen Suomessa ja samalla suomalaisten kansanterveyden edistämiseen”, kertoo Oralin toimitusjohtaja Martin Forss yhtiön tavoitteista kliinisen hoidon kehittämisessä.

Periosafe-testi edistää laadukasta diagnosointia ja ennaltaehkäisevää hoitoa

”Oral Hammaslääkäreiden tavoite on parantaa suomalaisen suunterveydenhoidon laatua ja vaikuttavuutta panostamalla vahvasti etenkin ennakoivan hoidon toteuttamiseen. Periosafe-testi täydentää kliinistä tutkimusta ja mahdollistaa iensairauksien osalta entistä huomattavasti tarkemman ennaltaehkäisevän diagnosoinnin. Positiivinen testitulos kertoo entsyymin aktivoitumisesta ja kudostuhon käynnistymisestä potilaan suussa jo ennen kuin sairaus on kliinisessä tutkimuksessa todennettavissa”, kertoo Oral Hammaslääkäreiden vastaava lääketieteellinen johtaja, erikoishammaslääkäri Eva Sirén.

Iensairaudet Suomessa kansantauti, jolla yhteydet vakaviin sairauksiin ja yleisterveyteen

Suunterveyden ja parodontiitin yhteydet moniin kroonisiin sairauksiin ja niiden hoitoon eivät ole laajasti väestön tiedossa. Iensairaudet ovat Suomessa hyvin yleisiä. Kiinnityskudossairaus eli parodontiitti on kansansairaus, josta yli 60 prosenttia 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista kärsii. Parodontiitti aiheuttaa infektion, joka hoitamattomana tuhoaa hammasta kiinnittävää luuta ja pahimmillaan aiheuttaa hampaiden irtoamisen. Parodontiitti myös ylläpitää elimistön systeemistä matala-asteista tulehdustilaa, joka voi edistää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, heikentää diabeteksen hoitotasapainoa ja vaarantaa leikkaushoidon lopputuloksen sekä heikentää hedelmällisyyttä.

Periosafe-testi toimii sillanrakentajana hammaslääketieteen ja yleislääketieteen välillä ja mahdollistaa potilaiden kokonaisvaltaisen hoidon, jossa sekä hammaslääkäri että potilaan hoitava lääkäri yhdistävät osaamisensa potilaan yleisterveyden edistämiseksi. Helposti ymmärrettävissä oleva testitulos helpottaa hammaslääkärin ja hoitavan lääkärin kommunikointia potilaalle ja potilaan sitoutumista ennaltaehkäisevään suunterveydenhoitoon.

Testin käyttöönoton selkeänä tavoitteena on lisätä potilaiden ymmärrystä iensairauksista sekä heidän motivaatiotaan ennaltaehkäisevään hoitosuunnitelmaan sekä hyvään omahoitoon. ”Tämä on suuri tavoite Suomessa, jossa hammashoitoon hakeudutaan edelleen usein vain pakon sanelemana. Me uskomme silti vahvasti ennakoivan hoidon ja terveyden ylläpitämisen hyötyihin sekä siihen, että potilaille on annettava kaikki mahdollinen tieto siitä, miten he parhaiten voivat terveyteensä ja sen ylläpitämiseen itse vaikuttaa”, kertoo Sirén.

Lisätietoja:

Oral Hammaslääkärit Oyj
Minna Lönnqvist
viestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh. 050 361 7316
Sähköposti: minna.lonnqvist@oral.fi