Suun limakalvoilla voi esiintyä monenlaisia muutoksia; ne voivat olla vaaleita tai punaisia, tasaisia tai pullottavia, kivuliaita tai kivuttomia. Joskus ne ilmestyvät suun limakalvolle hitaasti, joskus nopeasti. Myös leukaluussa voidaan havaita normaalista poikkeavia löydöksiä esim. sattumalöydöksenä röntgenkuvissa. Usein kokenut hammaslääkäri voi jo kliinisen kuvan perusteella tunnistaa muutoksen, mutta useimmista pitempään suussa esiintyvistä muutoksista kannattaa ottaa koepala diagnoosin varmistamiseksi.

Palvelun eteneminen

Jos limakalvomuutos on pieni, se yleensä poistetaan kirurgisesti kokonaan paikallispuudutuksessa ja laitetaan koko muutos näytteeksi tutkimusta varten. Jos muutos on laaja, siitä otetaan ensin pieni koepala jostakin sopivasta reunasta jolloin koepalaan tulee vertailun vuoksi mukaan myös tervettä limakalvoa. Luussa olevista poikkeavista löydöksistä otetaan koepala kirurgisesti esim. sylinteriporalla.

Diagnoosin varmistuttua päätetään hoitolinjat. Joskus riittää pelkkä seuranta, joskus taas voidaan poistaa laajakin muutos esim. laserilla.

Milloin kannattaa varata aika tähän palveluun?

Kun vastaanottokäynnillä on todettu tarve koepalan ottamiseen.