Luusiirteillä tarkoitetaan luuta, joka on siirretty esimerkiksi viisaudenhammasalueelta, poskiluusta tai leuan kärjestä implantoitavaan alueeseen. Luusiirteitä tarvitaan esimerkiksi implanttihoidoissa, kun implantoitavan alueen leukaluuta on liian vähän toimenpiteen toteuttamiseksi.

Isoja luusiirteitä tehdään esimerkiksi silloin, kun potilaalla on pitkään ollut kokoproteesi ja hän haluaa sen tilalle kiinteän implanttikantoisen siltaproteesin ylä- tai alaleukaan.

Palvelun eteneminen

Luusiirteitä tehdään yleensä implanttihoidon yhteydessä. Mikäli luuta puuttuu vain vähän, luusiirre voidaan laittaa samalla kertaa kuin implantti. Jos luupuutos on suuri, luusiirre tehdään ensin ja paranemisen jälkeen n. 3-4 kk kuluttua siihen istutetaan implantti

Myös poskiontelon pohjaa voidaan korottaa luusiirteellä, mikäli luuta sen alapuolella on liian vähän luotettavalle implanttihoidolle. Tällaiset luusiirreoperaatiot voidaan hyvin tehdä paikallispuudutuksessa.

Kun luusiirrettä tarvitaan paljon, tehdään luusiirreoperaatio yleisanestesiassa. Luusiirre otetaan tavallisesti lonkkaluusta. Tällöin potilaan pitää olla ilman proteesia muutaman viikon ajan, jotta luusiirre varmasti tarttuu omaan luuhun. Tämän ajan potilas on sairaslomalla. Väliaikainen proteesi tehdään muutaman viikon kuluttua ja implantit asetetaan luuhun vasta paranemisajan jälkeen 4-6 kk kuluttua.

Milloin kannattaa varata aika tähän palveluun?

Kun hammaslääkäri on todennut luusiirteen tarpeelliseksi.