Pitkän tähtäimen purukalusto: Keraaminen paikka päihittää kestossa muovin
Hammaslääkäri suunnittelee digitaalisesti täydellisesti sopivan keraamisen paikan CEREC-laitteistolla.

”Suosittelisin vaihtamaan laajat muovitäytteet kestävämpään materiaaliin”, linjaa paikkausmateriaaleja vertaillut erikoishammaslääkäri.

Supersuosittu räppäri Cheek on viime aikoina takonut suomalaisten mieliin, että timantit ovat ikuisia. Oral Hammaslääkärien erikoishammaslääkäri Katja Narvalla on tarjota oma hittihokemansa: hammaspaikat eivät ole ikuisia.

”Joka päivä saan hoitaakseni asiakkaita, joilta on irronnut muovipaikka esimerkiksi hampaita pestessä tai tahmeaa ruokaa syödessä”, Narva päivittelee. ”Erään tutkimuksen mukaan ihminen pureskelee jopa miljoona kertaa vuodessa. Sellaisissa määrissä hammaskalusto joutuu melkoiseen kulutuskokeeseen”, hän muistuttaa.

Suomessa hampaiden reiät paikataan useimmiten muovipaikoilla, jotka voivat ajan myötä kulua pinnaltaan ja vuotaa saumoistaan.

”Muovipaikat ovat Suomessa kaikkein suosituimpia. Ne ovat edullisia, nopeita valmistaa ja aidon hampaan värisiä. Etenkin pienten reikien paikkaamiseen muovi onkin oikein pätevä ratkaisu. Isommissa rei’issä ja varsinkin koko purentaa kantavissa poskihampaissa muovi ei välttämättä tue purentaa tarpeeksi”, huomauttaa protetiikkaan ja purentafysiologiaan erikoistunut Narva.

Keramiikka on 2010-lukua

1990-luvulle tultaessa muovi syrjäytti perinteisen amalgaamin Suomen käytetyimpänä paikkausmateriaalina. Hammaslääketiede on kuitenkin harpannut taas askelen eteenpäin, ja tänä päivänä paras valinta reikien korjaamiseen on usein keraaminen paikka.

”Hampaan kiille on ihmisen elimistön vahvinta materiaalia. Siksi paikkaamiseen on järkevintä käyttää materiaalia, joka käyttätyy purennassa oman hampaan tavoin. Vahva keraaminen paikka kestää suussa jopa vuosikymmeniä. Se ei myöskään kellastu eikä kerää pintaansa bakteereja samalla tavalla kuin muoviset paikat”, Narva vertailee.

Nykyisin keraamiset paikat valmistetaan joko käsityönä tai digitaalisella CEREC-laitteella.

”Uudenlaisessa CEREC-ratkaisussa otamme asiakkaan hampaista optisen jäljennöksen suukameralla. Tämän digitaalisen kuvan perusteella hammaslääkäri suunnittelee yksilöllisen 3D-mallin, jonka mukaiseksi CEREC-kone sitten muotoilee paikan”, kuvailee Narva.

”Perinteisempi vaihtoehto tietokoneelle on hammasteknikon käsityönä suunnittelema ja toteuttama keraaminen paikka. Kokeneen ammattilaisen tekemänä paikasta tulee todella tarkka ja yksilöllinen.”

”Pyydä lääkäriltäsi keraamista paikkaa”

Keraaminen paikka on jonkin verran tyyriimpi kuin muovipaikka, mutta se on pitkällä tähtäimellä huomattavasti kestävämpi.

”Tapaan toisinaan asiakkaita, joilta on saatettu paikata sama hammas kahdeksaan kertaan muovia käyttäen. Jos muovin sijaan olisi valittu moderni keraaminen paikka, yksi toimenpide olisi riittänyt. Siinä olisi säästetty sekä hammasta että rahaa”, Narva kertoo.

Erilaisia paikkausmateriaaleja jo yli 20 vuotta työssään vertaillut hammaslääketieteen tohtori Narva suosittelee, että suomalaiset alkaisivat vaatia hammaslääkäreitään tekemään kestävämpiä paikkoja.

”Jos poskihampaasi on paikattu laajalla muovipaikalla, suosittelisin ehdottomasti vaihtamaan muovipaikan kestävämpään materiaaliin. Pahin ongelma on salakavala purennan muuttuminen, kun muovipaikka kuluu ajan myötä. Keraamisen paikan pyytäminen hammaslääkäriltä on kaukokantoinen ratkaisu”, Narva korostaa.

Faktalaatikko:

YLEISIMPIEN PAIKKAMATERIAALIEN PLUSSAT JA MIINUKSET

Oral Hammaslääkärien protetiikkaan ja purentafysiologiaan erikoistunut erikoishammaslääkäri Katja Narvaarvioi yleisimpien hammaspaikkamateriaalien vahvuudet ja heikkoudet.

MUOVI:

+ edullinen
+ nopea
+ riittää pieniin reikiin
– kuluu käytössä
– ei tue purentaa tarpeeksi isojen poskihampaiden kohdalla
– Vuotaa saumoista, jolloin hammas reikiintyy helpommin, kerää bakteereja ja kellastuu

KERAAMINEN:

+ vahva ja kestävä
+ yhtä kovaa kuin oma hammas
+ pysyy sileänä, ei kerää bakteereja eikä kellastu
+ yksilöllinen 3D-räätälöinti CEREC-laitteella tai hammasteknikon käsin tekemänä
– suurempi kertainvestointi

AMALGAAMI:

+ edullinen
+ kohtuullinen kestävyys
+ helppo muotoilla potilaan suuhun
– sisältää elohopeaa
– ulkonäkö: metallinen väri erottuu muuten valkoisesta hammaskalustosta
– lämpölaajeneminen

Lisää kuvia aiheesta täältä>

Lisätietoja:

Oral Hammaslääkärit Oyj
Minna Lönnqvist
viestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh. 050 361 7316
Sähköposti: minna.lonnqvist@oral.fi