Hammashoitopelko on erittäin yleistä. Jopa puolet suomalaisista pelkää hammaslääkäriä ja joka kymmenes pelkää niin paljon, että jättää hammaslääkärikäyntejä väliin pelon takia. Pelon taustalla voivat olla aikaisemmat kivuliaat tai muuten huonot hoitokokemukset. Hampaat ovat ehkä voineet mennä huonoon kuntoon. Tilanne hävettää ja pelottaa.

On tärkeää huomioida pelkopotilas vastaanotolla asianmukaisesti, jotta pelko saataisiin hallintaan ja sitä voitaisiin lievittää. Siksi asia kannattaa ottaa avoimesti puheeksi vastaanottokäynnillä tai jo aikaa varatessa. Näin hammaslääkärillä ja hoitajalla on paremmat edellytykset suorittaa tarkastus ja hoito sinulle sopivimmalla tavalla. Muista, että et suinkaan ole ainoa, joka pelkää hammaslääkäriä!

Miten hammaslääkäripelkoa voi lievittää?

Hammaslääkäripelon voittamisessa kaikki alkaa potilaan ja hammaslääkärin välisestä luottamuksesta. Siksi on tärkeää löytää oma pelkopotilaiden kanssa työskentelemään tottunut hammaslääkäri, jonka kanssa pääsee hyvään potilas-lääkärisuhteeseen.

Hoitavan henkilön kanssa kannattaa jutella siitä, mikä helpottaa juuri sinun pelkoasi. Hyviä pelonlievityskeinoja ovat esimerkiksi hammaslääkärin rauhallinen työskentely sekä se, että hammaslääkäri kertoo, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos jo hammaslääkäriasemalle tuleminen jännittää, saattaa pelkoa lievittää odotusaulassa käyminen ilman hoitoaikaa.

Tarvittaessa ennen hoitoa voidaan käyttää rauhoittavaa esilääkitystä. Myös sedaatio eli kevytnukutus on tehokas tapa rentouttaa ja poistaa pelkoa. Pelkoa voi lievittää myös hypnoosihoidossa. Vaikeissa hammashoitopelkotapauksissa voi olla perusteltua hoidattaa hampaat kuntoon kerralla nukutuksessa yhden vastaanottokäynnin aikana.

Puudutus sattuu, mikä avuksi?

Jos puudutus kauhistuttaa tai pelottaa, se voidaan laittaa puuduttaen pistoskohta ensin geelillä tai spraylla, jolloin siitäkin saadaan käytännössä kivuton. Oralissa pyrimme aina kaikissa tilanteissa tekemään toimenpiteet mahdollisimman kivuttomasti käyttäen tarvittavia kivunhoitomenetelmiä.

Pelkopotilaiden hoitoon perehtyneet hammaslääkärit Oralissa

Kun soitat ajanvarausnumeroon 010 400 3400, palveluneuvojamme osaavat ohjata sinut hammashoitopelkoon perehtyneelle hammaslääkärille. Hammashoitopelkoon perehtyneitä hammaslääkäreitä voit hakea myös täältä.

Hienoa, että pelostasi huolimatta uskaltaudut vastaanotollemme!