Miten hampaista pitäisi huolehtia? Erikoislääkärien vinkit lapsille, aikuisille ja ikäihmisille

Hampaiden kunnosta ja suun terveydestä huolehtiminen on tärkeää iästä riippumatta, mutta eri vaiheissa elämää tulisi kiinnittää huomiota eri asioihin. Protetiikan erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen ja lasten hammashoidon erikoislääkäri Heikki Alapulli listasivat vinkkinsä lasten, aikuisten ja ikäihmisten suun terveyden ylläpitoon.

Lapset

Lapsilla suun terveyttä uhkaavat etenkin reikiintyminen, ientulehdukset ja purennan virheet. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää näihin:

1. Aikuisen esimerkki. Jos vanhemmat omalla esimerkillään osoittavat lapselle hampaiden harjaamisen tärkeyden, suun terveydestä huolehtimisesta tulee luonnollinen osa arkea ja rutiini jatkuu vaivatta aikuisikään asti.

2. Hampaiden harjaus kahdesti päivässä. Myös lasten hampaat olisi suositeltavaa harjata aamuin illoin. 6-vuotiaaksi asti voidaan käyttää lasten fluorihammastahnaa, siitä eteenpäin tavallista aikuisten hammastahnaa.

3. Säännölliset ja terveelliset ateriat. Suun terveyttä edistää, jos lapsi on tottunut säännöllisiin ruokailuaikoihin. Terveellisen kotiruoan kyytipojaksi sopii parhaiten raikas vesijohtovesi.

Aikuiset

Aikuisiällä kiireet ja elämän muutostilanteet saavat monet herpaantumaan hampaidenhuollosta. Tällöin suun mikrobimassa lisääntyy, mikä kuormittaa elimistön puolustusmekanismeja ja muodostaa monia riskejä yleisterveydelle. Muun muassa sydän- ja verisuonitautien puhkeamisriski kasvaa. Aikuisille hammaslääkärit suosittelevat erityisesti:

1. ”3 X 2 -sääntö” hampaiden harjaamiseen. Hampaat pysyvät kunnossa jos ne harjaa kahdesti päivässä kahden minuutin ajan käyttämällä kahden senttimetrin verran fluoripitoista hammastahnaa. Tahnaa voi myös lisätä harjauksen aikana.

2. Hammasvälien puhdistus mekaanisesti. Purukumi ja suuvesi eivät riitä poistamaan bakteereja, vaan mekaaninen puhdistus on tarpeellista. Hampaiden pinnat puhdistuvat parhaiten sähköhammasharjalla ja hammasvälit hammasväliharjalla, langalla tai tikulla.

3. Säännölliset hammaslääkärikäynnit. Hampaiden kunto tulisi myös aikuisiällä tarkistuttaa säännöllisesti hammaslääkärin vastaanotolla. Itselleen sopivan käyntitiheyden löytää, kun antaa asiantuntevan hammaslääkärin perehtyä oman suun terveyteen ja tehdä sen pohjalta yksilöllisen arvion.

Seniorit

Varttuneemmalla iällä ikenet voivat vetäytyä ja hampaat haurastua. Myös erilaiset lääkitykset voivat vaikuttaa reikiintymisen ja iensairauksien riskiin. Seniorien olisi hyvä huomioida nämä:

1. Suun terveys on osa kokonaisterveyttä. Suun tulehdusten on todistettu olevan yhteyksissä moniin vakaviin sairauksiin. Terveet elämäntavat, ylimääräisen sokerin välttäminen ja maltillinen alkoholinkulutus edesauttavat myös hampaiden säilymistä hyvässä kunnossa.

2. Ennaltaehkäisevä hammashoito. Suun terveyden ongelmat kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen kuin ne pääsevät pitkittymään. Jos esimerkiksi suun kuivumiseen, iensairauksiin tai uusimista tarvitseviin hampaisiin puuttuu liian myöhään, viivästynyt hoito rasittaa terveyttä ja taloutta.

3. Vastuu hampaiden kunnosta. Jos ikäihminen ei esimerkiksi muistisairauden vuoksi kykene hoitamaan hampaitaan itse, läheisten tulee ottaa vastuu tilanteesta. Suun terveyden romahtaminen heikentää yleiskuntoa ja altistaa nopeasti esimerkiksi tulehduksille.

 

Terve suu ja hoidetut hampaat ovat tärkeä osa yleisterveyttä ja hyvinvointia kaikenikäisille. Suussa piilevät tulehdukset eivät aina aiheuta oireita ja voivat päästä etenemään huomaamattomasti. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä huolellisen omahoidon ohella. Näin saat pidettyä suun terveenä.

Katso kaikki aihealueen: Suun hyvinvointi -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut