Ajankohtaista asioinnista, ajanvarauksista ja koronaviruksesta. Lue lisää

Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys on hyvin tavallinen vaiva. Se on lähes 90 % todennäköisyydellä peräisin suusta.

Haiseva hengitys voi olla erittäin kiusallista ja haitata jokapäiväistä kanssakäymistä. Hajun voi tuntea itse, mutta nenä voi myös vähitellen tottua siihen. Pahanhajuista hengitystä esiintyy normaalisti terveilläkin henkilöillä, mutta se voi olla myös merkki suun tai yleisterveyden sairaudesta.

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Suussa elävät bakteerit muodostavat epämiellyttäviltä haisevia rikkiyhdisteitä. Kun suuhygienia on huono ja syljen huuhteleva vaikutus puutteellinen, bakteerimäärät kasvavat ja hengitys voi haista. Myös kuiva suu hankaloittaa suun bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden huuhtoutumista, mikä voi aiheuttaa hajua. Halitoosia esiintyykin usein aamulla, koska syljeneritys on vähäisempää yön aikana. Lisäksi nälkä, pitkä syömättömyys ja juomattomuus, tietyt ruuat sekä juomat ja tupakointi voivat olla syitä pahanhajuiseen hengitykseen.

Suun tulehdukset kuten ientulehdukset ja parodontiitti, reikiintyneet hampaat, märkäpaiseet sekä viisaudenhampaisiin liittyvät tulehdukset ovat hyvin yleisiä halitoosin aiheuttajia. Plakki ja ruuantähteet kerääntyvät vaikeasti puhdistettaviin hammasväleihin, epätasaisiin paikka-ainepintoihin sekä suussa huonosti istuviin proteeseihin aiheuttaen hajuhaittoja. Myös kielen pinnalle kerääntyvä kate on yksi yleisimpiä syitä haisevaan hengitykseen.

Joskus pahanhajuinen hengitys voi johtua kuitenkin muista kuin suunterveydellisistä syistä. Nielun, poskiontelon ja nenäkäytävien tulehdukset, kuume sekä syöpätaudit voivat aiheuttaa hengityksen haisemista. Myös moniin yleissairauksiin kuten sokeritautiin, mahahaavaan, maksasairauteen, keuhkosairauteen ja munuaisten vajaatoimintaan voi liittyä haisevaa hengitystä. Lisäksi monet lääkeaineet aiheuttavat suun kuivumista ja näin ollen monesti myös halitoosia.

Pahanhajuisen hengityksen hoito

Hoidon lähtökohtana on pahanhajuisen hengityksen syyn selvittäminen. Asia kannattaa ottaa puheeksi hampaiden tarkastuksen yhteydessä.

Huono suuhygienia on ylivoimaisesti tavallisin halitoosin aiheuttaja. Tällöin hoidon pääperiaatteena on vähentää hajua tuottavien bakteerien määrää. Bakteereita houkutteleva hammaskivi on hyvä poistaa suuhygienistin vastaanotolla. Myös ienterveyden tila kannattaa selvittää esimerkiksi Periosafe-testillä.

Päivittäin huolellisesti tehty suun puhdistus on paras keino pahanhajuisen hengityksen hoitamiseksi ja välttämiseksi. Hampaat, hammasvälit, ikenet, proteesit sekä kielen kate on tärkeä puhdistaa joka päivä. Tarvittaessa apuna voi käyttää erilaisia suunhoitotuotteita kuten suuvesiä.

Jos hajun syynä on kuiva suu, voivat pastillit, purukumi sekä keinosylki helpottavat tilannetta. Suun tulehdukset tulee lisäksi hoidattaa säännöllisesti hammaslääkärissä.

Katso kaikki aihealueen: Hampaiden ja suun terveys -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut