Ajankohtaista asioinnista, ajanvarauksista ja koronaviruksesta. Lue lisää

Purenta

Ihannepurenta on harvalla, mutta jos poikkeus ihannepurennasta on suuri, kannattaa se hoitaa kuntoon. Monet myös pitävät tasaista ja suoraa hammasriviä kauniina.

Ihannepurennassa sekä ylä- että alaleuan hampaat ovat tasaisena ja aukottomana suorana rivinä. Yläleuan hampaat ovat hieman leveämmällä kaarella alahampaisiin nähden. Yhteen purtuna alahampaat koskettavat ylähampaita ja yläleuan etuhampaat peittävät alaleuan etuhampaita muutaman millimetrin. Keskilinja, eli kummankin leuan etuhampaiden väli, on symmetrisessä linjassa kasvojen keskilinjaan ja toisiinsa nähden.

Keskilinjan siirtymät, lievät ahtaudet tai aukkoisuudet eivät useinkaan ole toiminnallisesti tai esteettisesti häiritseviä. Jos poikkeama ihannepurennasta koetaan kiusallisena tai se on suuri, on hyvä turvautua oikomishoitoon.

Vääränlainen purenta saattaa aiheuttaa monia oireita kasvojen kiputiloista leukanivelten naksumiseen ja ruoan pureskelemisen vaikeutumiseen.

Mistä virheellinen purenta johtuu?

Syy virheelliseen purentaan on usein perimässä. Nykyaikaiset tavat ja muuttunut ympäristö vaikuttavat myös osaltaan purentavirheiden syntyyn. Syömämme ruoka ei ole enää niin karkeaa kuin ennen eikä purentatyötä tarvitse entisenlaisesti tehdä.

Lisääntyneet allergiat ja ilman epäpuhtaudet vaikuttavat siihen, että entistä useampi hengittää nenän sijasta suun kautta. Kun suun kautta hengitetään, kieli ei ole oikealla lepopaikallaan eli kitalaessa. Yläleuka jää usein tällöin kapeammaksi.

Lapsuusiässä pitkittynyt sormen tai tutin imeminen altistavat myös purentavirheiden syntyyn.

Stressi lisää usein yöllä tapahtuvaa hampaiden narskuttelua eli bruksausta. Jopa puolet väestöstä saa purentaoireita jossakin elämänvaiheessa. Toimintahäiriöt koskettavat kaikkia ikäryhmiä, useimmiten naisia.

Tavallisin purentaongelmien hoitokeino on purentakisko.

 

Katso kaikki aihealueen: Hampaiden ja suun terveys -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut