Puuttuva hammas ei ole vain esteettinen haitta

Yhden tai useamman hampaan puuttuminen voi aiheuttaa päänsärkyä, niska- ja hartiaseudun kipua, ongelmia purennassa tai muita suun terveydentilan haittoja. Hampaan puuttuminen näkyvältä alueelta on myös ikävä ongelma ulkonäön kannalta, ja jo yhdenkin hampaan puuttuminen voi vaikuttaa suoraan puheeseen.

Hammasimplantilla parempaa elämänlaatua

Aikuisella tulisi olla 32 hammasta viisaudenhampaat mukaan lukien. Läheskään kaikilta tätä hammasmäärää ei kuitenkaan löydy. Arvioiden mukaan noin miljoonalla suomalaisella on yhden tai kahden hampaan puutoksia*. Tyhjä kolo valkeassa hammasrivistössä on ulkonäköhaitta, joka saattaa jopa estää vapautuneen hymyn.

Johtuipa hampaan menetys sitten tulehduksesta tai tapaturmasta, varmaa on, että hampaan puuttuminen heikentää elämänlaatua. Sen vuoksi puuttuva hammas kannattaa ehdottomasti korvata uudella.

”Puuttuva hammas ei ole vain esteettinen haitta, vaan se aiheuttaa suussa valtavan paljon muitakin ongelmia”, Oral Qmedicalin suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Antero Salo tietää.

Miksi puuttuva hammas tulisi korvata?

Hampaan puuttuminen voi aiheuttaa kipua, muuttaa purentaa ja hankaloittaa syömistä. Harva tietää, että yhdenkin hampaan puuttuminen voi heikentää tiettyjen äänteiden sanomista, mikä vaikuttaa suoraan puheeseen.

Hampaistossa jokaisella hampaalla on tärkeä tehtävä, kun ne tukevat toisiaan hammasrivistössä. Jos yksi tai useampi hammas puuttuu, se vaikuttaa purentaan. Purennan epätasapaino voi aiheuttaa hampaiden kulumista ja väärää purentaa. Seurauksena voivat olla myös päänsärky, niska- ja hartiaseudun kivut, vaivat leukanivelissä tai suun yleisen terveydentilan heikentyminen.

”Hampaat ovat jokaiselle ihmiselle elintärkeät. Jos hammas menetetään tai se joudutaan poistamaan, viereiset hampaat alkavat liikkua. Tällöin kallistunut ja paikkaa vaihtanut hammas ei kestä yhtä suurta purentarasitusta kuin terve hammas. Siksi jo ensimmäisen puuttuvan hampaan korvaaminen on fiksua, jotta purenta saadaan korjattua.”

Miten puuttuva hammas korvataan?

Puuttuva hammas voidaan korvata esimerkiksi hammasimplantilla, joka on kaikkein pitkäaikaisin ratkaisu. Hammasimplantti on leukaluuhun asennettava ruuvi, joka korvaa puuttuvan hampaan luonnollisen juuren.

Sen päälle voidaan tehdä hampaan näkyvä osa eli hammaskruunu, irtoproteesi tai usean hammaskruunun muodostama kiinteä siltaproteesi. Oikein hoidettuna implantti voi kestää läpi elämän.

Prosessi alkaa hammasimplanttihoidon tarpeen arvioinnilla, jonka tekee hammaslääkäri. Suu ja hampaisto tutkitaan perusteellisesti muun muassa röntgenkuvauksen avulla.

”Implantin asennus on potilaalle parhaimmillaan nopea ja kivuton toimenpide. 3D-kuvantaminen helpottaa ja nopeuttaa asennusta. Kun uusi hammaskruunu on valmistettu, se kiinnitetään implanttiin. Lopputulos on yleensä niin luonnollinen, ettei uusi hammas erotu muista.”

Implanttihoitoa vuosikymmenten ammattitaidolla

Salo on yksi Suomen kokeneimmista kirurgeista, ja hän on tehnyt monipuolista implanttikirurgiaa pian 30 vuotta. ”Seuraan alan kehitystä ja nautin työstäni päivittäin”, Salo kertoo.

Antero Salon lisäksi Oral Qmedicalissa on useita erikoishammaslääkäreitä, jotka tekevät hammasimplanttihoitoja. Yhdessä he muodostavat huippuasiantuntijoiden yksikön, jossa implantteja asennetaan päivittäin. Koska suulla ja hampaistolla on merkittävä rooli niin ulkonäön, puheen kuin syömisenkin kannalta, kannattaa omien hampaiden puutokset korjata ehdottomasti paikassa, jossa siihen on erityisosaaminen. Lopputulos kun vaikuttaa elämään ihan joka hetki.

Salo on todistanut vuosien varrella lukuisia kertoja, mikä vaikutus kuntoon saadulla hammasrivistöllä on. Elämänilo on tullut takaisin, niska- ja hartiaseudun kivut sekä päänsärky ovat lakanneet ja hymyileminen täydellä hammasrivistöllä on jälleen onnistunut.

”Eräältä asiakkaalta jouduttiin poistamaan useampia hampaita, ja hän joutui hetken aikaa olemaan ilman hampaita ennen uusien asentamista. Kuusikymppinen mies totesi, ettei hän hampaattomana osallistuisi Teams-palaveriin. Valitettavasti miehillä on usein kynnys tulla hammaslääkäriin liian myöhään. Niin siitäkin huolimatta, että hampailla on iso merkitys itseluottamukseen. Hampaisto on osa ihmisen identiteettiä”, Salo summaa.

* Lähde: THL, Terveys 2011

Katso kaikki aihealueen: Hammasimplantit ja keraaminen paikkaus -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut