Usein kysytyt kysymykset Invisalign-oikomishoidosta

Kokosimme vastauksia asiakkaidemme usein esittämiin kysymyksiin Invisalign-oikomishoidosta yhteen paikkaan, jotta sinäkin löytäisit vastauksen helposti.

Hoidon eteneminen 

Mitä ensimmäisellä hoitokäynnillä tehdään?

Ensimmäisellä hoitokäynnillä hampaista ja purennasta tehdään tarkka jäljennös joko digitaalisesti tai perinteisellä menetelmällä, sekä otetaan valokuvia kasvoista. Näiden avulla tehdään hoitosuunnitelma, jonka saat hammaslääkäriltäsi 2-3 viikon kuluttua sähköpostitse arvioitavaksesi. 

Mitä sovituskäynnillä tehdään?

Sovituskäynnillä sovitetaan ensimmäisiä kalvopareja, opastetaan niiden käyttöön ja keskustellaan hoidon kulusta. Kirjallisten ohjeiden lisäksi sovituskäynniltä saa ensimmäisen kalvoparin, joka vaihdetaan noin kahden viikon kuluttua uuteen kalvopariin. 

Mitä ovat otepinnat?

Otepinnat ovat pieniä hampaanvärisestä muovista tehtyjä pisteitä hampaiden pinnoilla, joiden avulla kalvo saa paremman otteen hampaasta.  Otepinnat auttavat oikomiskalvojen paikallaan pysymisen lisäksi hampaiden siirtämisessä ja kiertämisessä. Otepinnat on merkitty hoitosuunnitelmaan punaisella värillä. 

Ovatko otepinnat pakollisia?

Otepintojen avulla oikomishoito etenee joskus hieman nopeammin. Otepintoja voidaan jättää pois etuhampaista, mutta tällöin hampaat saattavat siirtyä suunniteltua vähemmän tai hitaammin. 

Mitä ovat hoitosuunnitelmassa näkyvät kyhmyt yläetuhampaiden takana?

Syväpurennan korjaamiseksi kalvoon laitetaan joskus purentataso, joka auttaa painamaan alaetuhampaita alemmas. 

Mitä ovat hoitosuunnitelmassa näkyvät turkoosit viivat?

Turkoosit viivat hoitosuunnitelmassa ovat kalvossa olevia painekohtia, joilla hampaiden juuria saadaan siirrettyä. 

Kuinka usein oikomiskalvoja tulisi vaihtaa?

Alussa oikomiskalvoja käytetään tavallisesti noin kaksi viikkoa kerralla. Kalvot vaihdetaan, kun edellinen pari on tuntunut löysältä muutaman päivän ajan. Jos seuraava kalvo tuntuu hyvin tiukalta, edellistä paria käytetään tällöin vielä pari ylimääräistä päivää. 

Entä, jos seuraava kalvo ei sovi suuhun?

Edellistä kalvoa kannattaa pitää vielä päivän tai kaksi lisää, ja koittaa sitten seuraavaa kalvoa uudestaan. Jos kalvo ei vieläkään istu, kannattaa sovittaa sitä seuraavaa kalvoa. Jos tämä kalvo sopii, sitä voi pitää muutaman päivän pidempään kuin normaalit kaksi viikkoa. Jos kalvo on jostain syystä mennyt mutkalle yksittäisen hampaan kohdalta, taipuneen kohdan voi suoristaa. 

Mitä ovat kumivedot ja miten niitä käytetään?

 Kumivedoilla säädetään purentaa oikealle kohdalle. Hampaat säilyvät oikomisen jälkeen paremmin suorana ja puremalihakset toimivat paremmin, kun ylä- ja alaleuka ovat keskenään hyvin purennassa.  

Kumivedot asennetaan tarvittaessa kontrollikäynnillä, jolloin kahteen hampaaseen liimataan nuppi ja opastetaan kumivetojen käyttöön. 

Kuminauhat vaihdetaan uusiin 2-3 kertaa päivässä. Kuminauhat otetaan pois syömisen ja hampaiden harjauksen ajaksi. Tarvittaessa kuminauhat suussa voi syödä, mutta ne lähtevät silloin helposti irti. Jos kuminauhat pääsevät loppumaan, postitamme niitä lisää pyynnöstäsi. 

Mikä on Chewies ja mitä varten se on?

Chewies on silikoninen muoviputkilo, jota tulisi pureskella hampaiden välissä päivän mittaan n. 10 minuuttia. Sen päivittäinen pureskelu vilkastuttaa hampaiden verenkiertoa ja edistää hampaiden liikkumista. Chewiesien avulla voi myös varmistaa, että kalvot ovat tiukasti paikoillaan. Chewies voi myös nopeuttaa oikomishoidon etenemistä ja varmistaa hampaiden suunnitellun siirtymisen. 

Onko Invisalign-hoito kivuliasta?

Hampaiden siirtyminen voi aiheuttaa kipua. Kipu on yksilöllistä ja ajoittuu yleensä hoidon ensimmäisiin päiviin sekä kalvojen vaihtamisen ajankohtaan. Perinteisiin oikomisrautoihin verrattuna Invisalign aiheuttaa yleensä kuitenkin vähemmän kipua.

Kontrollikäynnit

Mitä ensimmäisellä kontrollikäynnillä tehdään?

Ensimmäisellä kontrollikäynnillä tarkistetaan hoidon eteneminen, kalvojen istuvuus ja kerrataan ohjeistus. Jos jokin hammasväli on liian tiukka, hammasväliä hiotaan hieman, jotta hammas pääsee siirtymään paremmin. Joskus purentaa säädetään kumivedoilla. Tällöin kontrollikäynnillä kahteen hampaaseen liimataan nuppi ja opastetaan kumivetojen käyttöön. 

Kuinka usein kontrollissa käydään ja mitä silloin tehdään?

Kontrollikäynnit ovat noin 4-9 viikon välein. Tällöin varmistetaan hoidon suunniteltu eteneminen ja seurataan purentaa. Kontrollikäynneillä myös hiotaan hammasväliä hiontanauhalla, jotta hampaat pääsevät liikkumaan halutulla tavalla. Purennan saaminen kohdalleen on vaativampaa kuin hampaiden suoristaminen, ja se vie myös enemmän aikaa. Hyvä purenta on kuitenkin tärkeä leukanivelen toiminnan ja lopputuloksen pysyvyyden kannalta. 

Arki kalvojen kanssa

Miten kalvot puhdistetaan?

Kalvot on helppo puhdistaa lastenhammasharjalla ja vedellä. Hammastahnan käyttöä ei suositella, koska se voi naarmuttaa kalvojen pintaa. Kaupasta tai apteekista saatavat oikomiskojeen puhdistustabletit ovat hyvä vaihtoehto kalvojen puhdistamiselle harjauksen lisäksi. 

Mitä kalvojen kanssa voi syödä tai juoda?

Kalvot suussa voi juoda vettä. 

Kalvojen kanssa ei suositella syömistä eikä kuumien tai sokeripitoisten juomien juomista. Sokeri ruokkii suun bakteereita ja kalvojen kanssa reikiintymisriski kasvaa.  

Voiko kalvojen kanssa syödä purukumia?

Purukumin syöminen kalvojen kanssa on hankalaa, koska se tarttuu kalvoihin kiinni. Suuta voi raikastaa ksylitolipastilleilla. 

Pitääkö hampaat pestä ruokailujen jälkeen?

Ei tarvitse. Vedellä purskuttelu ja ruoan poistaminen hammasväliharjalla ovat hyviä vaihtoehtoja. 

Voiko kalvoja pitää saunassa tai urheillessa? 

Voi pitää. 

Kalvoista tulee hampaisiin värjääntymiä, miksi?

Hampaan pinnat saattavat värjääntyä helpommin kalvot suussa, erityisesti mikäli hammasvälien puhdistus on päässyt unohtumaan. Värjääntymiä on kuitenkin helppo puhdistaa pastapuhdistuksella tai soodalla. Puhdistus voidaan tehdä kätevästi esimerkiksi uusintakuvauksen yhteydessä lisämaksusta.   

Voiko kalvojen teräviä reunoja muotoilla itse?

Kyllä. Teräviä reunoja voi hioa itse esimerkiksi kynsiviilalla. Jos kalvo painaa ientä, saksilla voi leikata pois millimetrin painokohdasta. Yksittäisessä kalvossa on hyvin harvoin  valmistusvirheitä. Jos kalvo ei selvästi istu ja on muusta sarjasta poikkeava, siirrytään sarjassa seuraavaan kalvoon, jota käytetään muutama päivä lisää. Kalvoon voi leikata myös itse loven kumivetoa varten niiden puuttuessa. 

Kuinka kauan kalvoja voi olla pitämättä?

Enintään 12 tuntia ja mielellään alle 1 kerta/viikko. Mitä pidempään kalvot ovat poissa suusta, sen herkemmin hampaat palautuvat ja kalvojen paikalleen laittaminen vaikeutuu. Hammaskipua saattaa myös aiheutua, jos kalvot ovat liian pitkään käyttämättä. Jos joudut olemaan ilman kalvoja useamman tunnin viikossa, kalvoja on pidettävä 2-7 päivää normaalia pidempään. 

Takahampaani eivät ota kiinni toisiinsa, mistä se johtuu? 

Takahampaisiin tilapäisesti syntyä avopurenta kalvon paksuudesta johtuen, mikäli puret hampaitasi yhteen unissasi. Tarvittaessa kalvoa lyhennetään takahampaiden kohdalta, jotta purenta saadaan asettumaan. Joskus myös kumiveto saattaa auttaa purennan sulkemisessa. Oikomisen jälkeen purenta myös luontaisesti asettuu tiukemmin. 

Hampaani tuntuvat heiluvilta – onko se normaalia?

On. Oikominen laittaa hampaat liikkumaan, jotta ne siirtyvät. Oikomisen jälkeen hampaat vakiinnuttavat uuden paikkansa ja liikkuvuus vähenee muutamassa viikossa.

Purennan säilyttäminen

Mikä on retentio?

Retentio on tuki, jolla hampaiden siirtyminen hoidon jälkeen pidetään mahdollisimman vähäisenä. Tukena voidaan käyttää retentiokalvoa tai -lankaa. Oikomisen jälkeen tarvitaan aina tuki eli retentio.  

Retentiolanka liimataan alaetuhampaiden taakse mielellään pysyvästi. Liimattu retentiolanka yläleuassa saa olla paikoillaan useita vuosia.  

Retentiokalvon käyttöä vähennetään ajan mittaan, jotta purenta paremmin pääsee asettumaan. 

Mikä on Vivera-retentiokalvo?

Invisalign-oikomishoidon jälkeen voidaan käyttää Vivera-retentiokalvoa purennan tukemisessa. Kolme Vivera-retentiokalvoa kestää useita vuosia,  ja tarvittaessa niitä voidaan teettää lisää. Viimeinen Invisalign-oikomiskalvo kannattaa myös säilyttää, sillä myös sitä voi tarvittaessa käyttää retentiokalvona. 

 

Katso kaikki aihealueen: Hampaiden oikominen -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut