Yllättävä tapaturma rikkoi etuhampaat

Liisalta katkesi pyöräonnettomuudessa neljä etuhammasta – tuttu hammaslääkäri palautti hymyn.

Liisa kaatui pahasti polkupyörällä, ja onnettomuuden seurauksena häneltä katkesi neljä etuhammasta. Onnettomuutta seurasi yhteensä kymmenen hammaslääkärikäyntiä ja kahden hampaan juurihoito. Liisan hymy saatiin korjattua nopeasti aloitetun ja asiantuntevan hoidon ansiosta.

55-vuotias innokas harrastajapyöräilijä Liisa vaurioitti viime toukokuussa pyöräilyonnettomuudessa neljä etuhammastaan. Hymy hoidettiin takaisin kuntoon Liisan luottolääkärin, Oralin hammaslääkäri Jaakko Ensiön vastaanotolla Turun Hammaspisteellä. Tapaturman hoito kesti yhteensä puolisen vuotta ja vaati kymmenen käyntikertaa.

Pyörällä kaatumiset aiheuttavat usein vakavia vammoja, joista tyypillisimpiä ovat katkenneet etuhampaat.

Tapaturma yllätti rakkaan lajin parissa

Vakava kaatumistapaturma sattui pyöräreissulla lomamatkalla Saksassa. Auto yllätti risteyksessä, ja voimakkaan jarrutuksen myötä Liisa kaatui ja löi leukansa asfalttiin. Lomakohteessa ei ollut hoitomahdollisuuksia, joten Liisa ja hänen miehensä suuntasivat heti seuraavalla lennolla Suomeen ja kotikaupunkiin Turkuun. Liisa oli heti onnettomuuden satuttua puhelinyhteydessä luottohammaslääkäriinsä Jaakko Ensiöön.

”Hampaiden lisäksi myös kasvojen vauriot olivat melko pahoja ja olin shokissa. Jaakko ohjasi minut oikeaan hoitoon ja toimi henkisenä tukena ja turvana”, Liisa kuvaa.

Liisalle tehtiin sairaalassa pään magneettikuvauksissa, josta ei onneksi löytynyt muuta traumaa.  Hammaslääkärissä tehtiin koko leuan röntgenkuvaus, jonka perusteella osattiin suunnitella hoitoa ja poissulkea vakavammat murtumat.

”Tärkeää on, että tällaisen onnettomuuden sattuessa hakeutuu nopeasti hammaslääkäriin. Hammaslääkärissä kartoitetaan tilanne ja otetaan leuan röntgenkuva- eli OPTG-kuva, jotta hoito saadaan oikeille raiteille”, Oralin yleishammaslääkäri Jaakko Ensiö Turun Hammaspisteeltä kertoo.

Asiantuntemus ja empatia kullanarvoisia

Aluksi Liisalle asennettiin suuhun muovihampaat, jotta kasvojen vammat ehtivät parantua. Muottityö ja kruunut saatiin valmiiksi kesän aikana, mutta loka-marraskuun vaiheessa Liisa valitteli outoja tuntemuksiaan oikean puolen etuhampaissa.

Hammaslääkärillä kävi ilmi, että hampaat olivat vaurioituneet niin pahoin, että niihin täytyi suorittaa juurihoito.

”Tämä on tavallista hammastapaturmissa, että hampaat kolahtavat niin pahoin, että niihin on tehtävä juurihoito. Usein vauriot käyvät ilmi vasta myöhemmin. Sen takia tarkastuksia on hyvä jatkaa riittävän pitkään onnettomuuden jälkeen – Liisan tapauksessa outo tunne hampaassa tarkoitti sitä, että hammas oli vaurioitunut ydintä myöten”, Jaakko Ensiö kuvaa.

Pitkästä hoitohistoriasta oli hyötyä

Erityisen suurta harmia tapaturma tuotti siksi, että Liisa on aina pitänyt kauniista ja hyväkuntoisesta hammasrivistään hyvää huolta.

”En ole innokas hammaslääkärissä kävijä, mutta olen aina käynyt tarkistuksissa kuuliaisesti pitääkseni hampaani kunnossa. Jaakon asiantuntevan hoidon lisäksi hänen empatiansa, leppoisa jutustelunsa ja huumori olivat ensiarvoisen tärkeitä. Yleensä en hirveästi empatiaa kaipaa, mutta tämä oli kova kolaus”, Liisa kuvaa.

Myös kymmenen vuoden hoitohistoria oli tallessa Ensiön vastaanotolla, jonka ansiosta matkavakuutuksen korvauskäsittely kävi helposti.

”Näin jälkeenpäin ajateltuna onnettomuuden opit ovat seuraavat: käy säännöllisesti hammaslääkärissä ja ota aina matkavakuutus!” Liisa toteaa.

Hampaat tuntuvat vihdoin omilta

Toukokuussa alkanut prosessi saatiin päätökseen marraskuussa, kun juurihoidot saatettiin loppuun. Neljässä etuhampaassa on jäljennösten perusteella tehdyt kruunut. Vaikka varsinainen hoito on päättynyt, on korjattujen etuhampaiden kunnon säännöllinen kontrollointi tärkeä osa hoitoprosessia.

”Uusiin hampaisiin tottuminen kesti, mutta nyt hampaat tuntuvat omilta. Lopputulos on minusta paras mahdollinen”, Liisa sanoo.

Hymyn korjaaminen on ollut pitkä prosessi, Liisa on kiitollinen, että onnettomuudessa hajosivat vain hampaat.

”Koen olevani hyvin onnekas, ettei onnettomuudessa käynyt pahemmin. Olisin voinut saada aivovamman, halvaantua tai jopa kuolla. Hampaita saa onneksi uusia”, Liisa muistuttaa.

Katso kaikki aihealueen: Hammassärky ja tapaturmat -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut