Tammikuussa Lääkäripäivillä HLT, EHL Marja Pöllänen kertoi satojen ihmisten joutuvan tehohoitoon sairaalaan suun ja hampaiden tulehdusten vuoksi. Tulehdukset voivat olla oireettomia, mutta johtaa vakaviin sairauksiin, jopa kuolemaan.

Hampaiden hoidolla tauteja vastaan

Ientulehdus ja parodontiitti – suomalaisen aikuisväestön yleiset tulehdukset

Parodontiitti ja yleisterveys sekä krooniset sairaudet

Parodontiitin synty ja hoito

Huolellisella kotihoidolla hyviin tuloksiin

Hampaiden hoidolla tauteja vastaan

Suun ja hampaiden hyvällä hoidolla voidaan sekä ehkäistä sairauksia että parantaa jo olemassa olevien sairauksien hoidon onnistumista. Suun ja hampaiden hoitamisella on suuri merkitys ihmisen kokonaisterveyden kannalta. Suuhygieniasta huolehtimalla voidaan ennaltaehkäistä ientulehduksia ja hampaan kiinnityskudoksia tuhoavaa tulehdussairautta, parodontiittia. Parodontiitti on hyvin yleinen vaiva, ja se jää usein oireettomana huomaamatta ja hoitamatta. Taudilla on myös yhteys diabetekseen ja kansansairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin. Hoitamattomana parodontiitti johtaa lopulta hampaan tai hampaiden irtoamiseen.

Ientulehdus ja parodontiitti – suomalaisen aikuisväestön yleiset tulehdukset

Suomessa kiinnityskatosairaus eli parodontiitti on yleisempi kuin monissa muissa kehittyneissä maissa. Terveys 2000 –väestötutkimuksen mukaan jonkinasteista parodontiittia sairastaa noin 64 % hampaallisista 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Vaikea-asteinen tila paljastui 21 %:lla tutkituista. Peräti 74 % tutkituista sairasti ientulehdusta, joka hoitamattomana voi johtaa laajempaan kiinnityskudostulehdukseen eli parodontiittiin. Riskiä sairastua lisäävät mm. heikko suuhygienia, tupakointi ja tietyt yleissairaudet kuten diabetes. Sairastumisalttiuteen vaikuttavat myös perinnölliset eli geneettiset tekijät.

Parodontiitti ja yleisterveys sekä krooniset sairaudet

Kiinnityskudostulehdus voi pahimmillaan aiheuttaa koko elimistöön tulehdustilan, joka vaikuttaa monien sairauksien kehittymiseen ja niiden hoitotuloksiin.

”Hoitamaton parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa ja lisätä myös potilaan alttiutta sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Parodontiitilla on osoitettu olevan yhteys mm. valtimonkovettumatautiin, ja se voi olla riskitekijä myös sydäninfarktille tai aivoinfarktille. Myös reumapotilailla suun tulehdustilat voivat pahentaa perussairautta”, vahvistaa Timonen.

”Monet krooniset sairaudet heikentävät kudosten vastustuskykyä, jolloin potilas altistuu helpommin myös ientulehdukselle ja parodontiitille. Siitä aiheutuu negatiivinen kierre suun tulehdustilojen vuorostaan pahentaessa yleissairautta. Tästä syystä etenkin kroonisia yleissairauksia sairastavien on erittäin tärkeää huolehtia hyvästä suuhygieniasta sekä käydä säännöllisesti hammaslääkärillä”, toteaa Timonen.

Parodontiitin synty ja hoito

Parodontiitti on salakavala sairaus, sillä se voi olla täysin oireeton ja edetä salaa. Taudin tyypillisiä varoitusmerkkejä ovat ienverenvuoto esim. hampaita harjatessa, punoittavat ja turvonneet ikenet, märkävuoto, hampaiden lisääntynyt liikkuvuus sekä pahanhajuinen hengitys.

”Parodontiitin puhkeamiseen vaikuttavat taudinaiheuttajabakteerit ienrajan sekä ikenen ja hampaan välisen kapean raon eli ientaskun bakteeripeitteissä. Alttius sairastua tautiin on yksilöllinen. Bakteereja sisältävän plakkipeitteen kiinnittyessä hampaan pintaan ien tulehtuu. Hoitamaton ientulehdus tuhoaa alueen kudoksia. Kudostulehdus etenee hampaan juurenpintaa pitkin ja syventää ientaskua. Tällöin bakteerien kasvulle syntyy entistäkin otollisemmat olosuhteet ja tulehdus pääsee etenemään yhä syvemmälle hampaiden kiinnityskudoksiin, jolloin hampaiden menettämisen vaara on jo suuri”, selvittää Timonen.

”Onneksi tautia voidaan tehokkaasti sekä hoitaa että ehkäistä” rauhoittelee Timonen. Varhaisessa vaiheessa todetut tulehdusmerkit, tulehduksen hoitaminen ja pitkälle edenneessä sairaudessa myös leikkaushoito takaavat lähes aina hyvän lopputuloksen. Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat tärkeitä taudin ehkäisemisessä sekä sen kaikien vaiheiden hoidossa. Säännöllinen hammashoito maksaa itsensä takaisin, kun ientulehdukset saadaan hoidettua varhaisessa vaiheessa.

Huolellisella kotihoidolla hyviin tuloksiin

Hyvä suuhygienia ehkäisee iensairauksia ja auttaa niitä paranemaan. Huolellinen hampaiden harjaus ja hammaslangan päivittäinen käyttö estävät plakin ja bakteerien kiinnittymisen hampaan pintaan, jolloin ikenet säilyvät terveinä. Myös terveelliset elämäntavat ja tupakoinnin lopettaminen edistävät ien- ja kiinnityskudosten paranemista.

Kiinnityskudossairaus uusii helposti, joten säännöllinen ylläpitohoito hammaslääkärin vastaanotolla on tärkeää. Monessa tapauksessa yhteistyö myös muiden erikoishammaslääkäreiden kanssa takaa potilaalle parhaan hoitotuloksen ja omien hampaiden säilyttämisen, tähdentää Timonen.

EHL Petra Timonen on erikoistunut parodontologiaan, ja on asiantuntija kiinnituskudossairauksien hoidossa. EHL Petra Timonen ottaa vastaan potilaita Oral Hammaslääkäreiden Tornion hammaslääkäriasemalla.

Lähteitä:
Parodontiitin ehkäisy, varhaisdiagnostiikka ja hoito. Käypä hoito- suositus. Suomen hammaslääkärilehti 2010;8:19-27

Lisätietoja:
Minna Lönnqvist, viestintäpäällikkö, puh. 050 361 7316, etunimi.sukunimi@oral.fi

Lue lisää:

Helsingin Sanomat 9.1. Sadat joutuvat tehohoitoon suun tulehdusten takia: http://www.hs.fi/kotimaa/a1420696608912

Hyvä Terveys 11.1. Sairaat ikenet vaarantavat terveyden:
http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/sairaat_ikenet_vaarantavat_terveyden