Juurikanavan bakteereja Agar-maljalla
Juurikanavan bakteereja Agar-maljalla

Suun tulehdukset voivat aiheuttaa vakavan terveyttä ja jopa henkeä uhkaavan riskin. Helsingin Sanomat haastatteli 27.10. potilasta, jonka sydänläppä oli tuhoutunut todennäköisesti juurihoidetun hampaan aiheuttaman tulehduksen seurauksena.

Piilevät ja täysin oireettomat suun tulehdukset saattavat yllättää monet myös siinä vaiheessa, kun kiireellisesti tarvittavaa sydänleikkausta tai hyvin yleistä keinoniveloperaatiota joudutaan lykkäämään siitä syystä, että suusta löytyykin tulehdus.

Ientulehdus on Suomen yleisin infektiosairaus

Suun sairauksiin kuuluvat mm. ien- ja kiinnityskudostulehdukset, sekä kovakudoksen eli hammaskiilteen ja leukaluun sisällä sijaitsevat tulehdukset, jotka eivät yleensä ole paljain silmin havaittavissa.

THL:n Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan 67 prosenttia 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista sairastaa jonkinasteista kiinnityskudostulehdusta. Ikenien verenvuoto saattaa olla oire ientulehduksesta, joka voi edetä kiinnityskudoksiin asti myös oireettomana.

Oireettomatkin suun tulehdukset aina uhka myös yleisterveydelle

Oireetonta hammastulehdusta ei itse voi huomata. Oireeton tai nuhakuumeen yhteydessä oireilevaksi muuttunut hammastulehdus kylvää kuitenkin ientulehduksen tavoin bakteereita verenkiertoon ja kuormittaa ihmisen puolustusjärjestelmää.

”Suun tulehdukset voivat heikentää yleissairauden, kuten reuman ja diabeteksen hoitoennustetta. Ne voivat altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä suurentaa. sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Huonosti hoidettu suu aiheuttaa tulehdusvaaran esimerkiksi elimistöön asetettavalle keinonivelelle tai sydämen läppäproteesille. Bakteerit kulkeutuvat suusta verenkierron mukana leikkausalueelle ja saattavat vaarantaa operaation lopputuloksen. Tästä syystä suun terveydentilan on oltava hyvä ennen sairaalahoitoa vaativia leikkauksia”, kertoo Oral Hammaslääkäreiden vastaava lääketieteellinen johtaja, juurihoidon erikoishammaslääkäri Eva Sirén.

Säännöllinen ja ennaltaehkäisevä hoito suun terveyden ylläpitäjänä

Hyvän suuhygienian ja omahoidon lisäksi säännölliset hammastarkastukset ovat ennaltaehkäisevän suun terveydenhoidon perusta. Suun terveyden ylläpitäminen ja mahdollisten tulehdusten havaitseminen ajoissa on erittäin tärkeää myös yleisterveyden kannalta. Hammaslääkärin suorittaman tarkastuksen tavoitteena ei ole ainoastaan diagnosoida reikiä hampaissa, vaan kaikkia suun sairauksia ja purennan toimivuutta.

Hammaslääkärin tekemään diagnoosiin kuuluvat kliinisen tutkimuksen lisäksi tarvittavat hammaslääketietieteelliset röntgentutkimukset. ”Diagnostisen röntgenkuvan merkitystä keskeisenä välineenä suun tulehdusten havaitsemisessa ei voi liikaa korostaa. Reiän edettyä juurikanavaan on hammas juurihoidettava, jotta tulehdus voidaan hoitaa. Juurihoito voi epäonnistua ilman asianmukaista suojausta ja välineistöä, ja hoitotulosta on aina seurattava jatkossa säännöllisesti, myös röntgenkuvin”, Sirén painottaa.

Yksilöllinen hoitosuunnitelma parantaa hoidon lopputulosta

”Suun terveydenhoidon laadun kannalta tärkeää on hoidon porrastus. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että potilaan terveydentilan niin vaatiessa hoitotiimiin kuuluu yleishammaslääkärin lisäksi erikoishammaslääkäri sekä suuhygienisti. Jokaisella on erittäin tärkeä rooli ja erityisosaaminen hoidon lopputuloksen onnistumisen kannalta”, kertoo Eva Sirén, joka itsekin toimii erikoishammaslääkärinä osana hoitotiimiä.

”Oralin tavoitteena on edistää ennaltaehkäisevän hoidon toteutumista Suomessa. Terveyden yläpitämisen tärkeys kasvaa jatkuvasti väestön ikääntyessä. Kela-korvausten mahdollinen heikentäminen saattaa myös vaikuttaa negatiivisesti väestön suun terveyteen”, arvio Sirén. Käytännössä hoidon säännöllisyys ja laatu varmistetaan Oral Hammaslääkärit -ketjussa laatimalla jokaiselle asiakkaalle yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Oral Hammaslääkärit Oyj järjestää median edustajille suunnatun tilaisuuden keskiviikkona 25.11., jonka aiheena ovat suun tulehdukset. Asiantuntijoina tilaisuudessa toimivat juurihoidon erikoishammaslääkäri Eva Sirén sekä parodontologian erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil. Kutsu tilaisuuteen julkaistaan STT Infossa marraskuussa.

Lisätietoja:

Oral Hammaslääkärit Oyj
Eva Siren, vastaava lääketieteellinen johtaja, puh. 041 442 0085
sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@oral.fi
Eva Siren

Suomalainen Oral Hammaslääkärit Oyj (www.oral.fi) on Suomen tunnetuin (Innolink Research 2014) hammasterveyspalveluyhtiö, jonka työyhteisöön kuuluu yli 900 alan ammattilaista. Yhtiön liikevaihto vuonna 2014 oli 60,5 miljoonaa euroa. Oral tarjoaa hammasterveyspalveluita 41 hammaslääkäriasemalla eri puolella Suomea. Konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy.