Blekning av tänderna

Tandblekning på mottagningen tar 75 minuter. Då rengör man framtänderna i över- och underkäken, skyddar tandköttet och slemhinnorna med bomullsvadd och applicerar blekningsgelen på tändernas yta, som sedan får verka i 10-15 minuter. Efter en blekningsbehandling på mottagningen ser tänderna renare och klarare ut, vilket innebär att de bleks ungefär en grad jämfört med den ursprungliga färgen. En tydlig förändring i färgen syns först efter en andra behandling. Hemmablekning, som kan göras i tillägg till blekning på mottagningen, förbättrar också blekningsresultatet.

Blekningspaketet innefattar blekning på mottagningen, skenor avsedda för blekning hemma tillverkade av tandlaboratoriet samt en tub för hemmablekning. Den första besökstiden behövs för blekning på mottagningen och för tagning av avtryck, utifrån vilket tandteknikern tillverkar personliga hemmablekningsskenor. Efter omkring en vecka är skenorna färdiga att användas tillsammans med hemmablekningstuben. En tub räcker till ungefär fem hemmablekningar och en applicering tar omkring 1-4 timmar, eller till och med över natten, beroende på gelens styrka.

Hur länge blekningen varar beror på hur mycket missfärgande ämnen man tar, som kaffe, te och rödvin. Studier visar att blekning av tänderna inte har konstaterats skada tandhälsan. Man bör emellertid ha god munhälsa innan man bleker tänderna. Före blekningen bör man alltså laga trasiga tänder och behandla inflammerade tandkött. Notera också att blekningsmedlet inte har någon effekt på protetiska kronor eller fyllningsmaterial. Blekning rekommenderas inte för gravida och ammande kvinnor.

Det finns inga lediga tider
Info