Mun- och tandvård hemma

Varför ska man borsta tänderna?

Varje dag samlas det en bakteriemassa, plack, på tändernas yta. Genom att borsta tänderna kan man minska mängden bakteriemassa. Bakterierna orsakar hål i tänderna eller inflammation i tandköttet. Därför utgör borstning av tänderna med fluortandkräm morgon och kvällen grunden i munvård. Tänderna bör borstas noggrant i omkring två minuter. Man bör alltid borsta i en bestämd ordning, till exempel en käkhalva åt gången. Det är viktigt att varje tand och tandyta blir ren. För att bäst kunna lossa placken ska man borsta tänderna med fram- och tillbakagående ryckiga rörelser. Däremot är det inte bra att borsta tänderna direkt efter syrliga maträtter eller drycker, så att man inte skadar emaljens yta.

Vilken slags tandborste är bäst? Bör man skaffa en eltandborste?

Det finns många slags tandborstar med många egenskaper på marknaden. Det viktigaste är att hitta en tandborste som passar ens egen mun och som är behaglig att använda varje dag. En bra borste är liten och mjuk. En liten borste kommer åt att borsta på svåra ställen och når även tänderna längst in. Man ska inte borsta för hårt, så att inte tandköttet skadas. Mjuka tag gör att tandköttet inte drar sig tillbaka. Dessutom bör man byta tandborste runt var tredje månad.

Tillverkarna erbjuder också många eltandborstar i olika prisklasser. Borstdelen på eltandborsten rör sig fram och tillbaka och rengör tandens yta och tandköttskanten. När borsten själv sköter rengöringen blir det lättare att borsta tänderna. En eltandborste ger ofta ett bättre resultat än en vanlig tandborste. Eltandborsten erbjuder hjälp vid rengöring av tänderna Framför allt hos personer med försvagad motorik.

Hur rengör man utrymmet mellan tänderna?

Tandborsten kommer inte åt mellan tänderna, där det lätt samlas plack och matrester. Eftersom det är svårt att hålla rent mellan tänderna får man ofta hål där. Det finns flera redskap för att hålla rent mellan tänderna, som tandtråd, tandstickor och olika mellanrumsborstar. Man bör göra rent mellan tänderna varje dag, dock minst några gånger i veckan.

Rengöring av mycket trånga utrymmen mellan tänderna lyckas bäst med tandtråd. Tandtråd finns i olika tjocklekar, styrkor och material. Det finns också behändiga tandtrådsbyglar, som gör det lättare att föra in tandtråden i munnen. Tråden förs in mellan tänderna och förs längs sidoytorna på båda tänderna för att lossa placken.

Om mellanrummen är rymligare bör man använda en tandsticka eller mellanrumsborstar för att hålla rent. Tandstickans breda sida ska ligga mot tandköttet. Mellanrumsborstar liknar små flaskborstar och finns också i flera olika storlekar. Mellanrumsborstarna används ofta vid behandling av framför allt sjukdomar i tandköttet.

När ska man börja borsta barnens tänder?

Man bör börja borsta barnens tänder så snart som de första tänderna kommer fram, vanligen vid omkring sexmånadersåldern. Man bör inte använda tandkräm förrän barnets första kindtänder kommit fram, vid omkring två års ålder. Barn ska använda tandkräm för barn med mindre fluorhalt. Även om barnet redan skulle kunna borsta tänderna själv bör föräldrarna vara med och hjälpa barnet med rengöringen och doseringen av tandkräm.

Vad gör fluoren med tänderna?

Fluor härdar mineralerna på emaljens yta och stärker tanden. Ytan som hårdnat av fluoren är hårdare än den tidigare emaljen. Användning av fluor kan till och med stoppa påbörjade skador på emaljens yta. Fluor finns till exempel i fluortandkräm, fluortabletter och fluorlack som används av tandläkarna. I vissa områden i Finland innehåller även dricksvattnet fluor. Fluortandkräm bör användas två gånger om dagen i samband med tandborstning. Man kan också byta ut tandtråden mot tandtråd med fluor och får då också in fluor mellan tänderna. För mycket fluor är emellertid skadligt, framför allt för barn. För mycket fluor kan orsaka fluoros på tänderna och till och med vanliga förgiftningssymtom. Små barn bör endast använda så mycket tandkräm som ryms på barnets lillfingernagel.

Det finns inga lediga tider
Info