Kundtjänst

”Orals tandläkare kan sin sak och det är trevligt att gå dit. Själv går jag på kontroller en gång om året och får alltid komma till samma bekanta tandläkare.”

”Första gången på Oral. Snabb och bra service! Inte sista gången :)”

”När jag hade kraftiga ilningar i tänderna fick jag en tid redan samma kväll och fick snabbt hjälp. Även den fortsatta behandlingen kunde ordnas snabbt. På Oral fungerar allt som det ska.”

”Orals tandläkare, tandskötare och munhygienister erbjuder en yrkeskunnig och varsam service. Jag har kunna glömma alla de tråkiga tandläkarupplevelserna från barndomen!”

”Min tand gick itu. Orals kunniga tandläkare behandlade min tand med en snabb tidtabell. Tack till den yrkeskunniga tandläkaren.”

”den lugna och kunniga tandläkaren fanns på Oral i Hagnäs. Det är trevligt att gå hos honom.”

”På Oral har jag alltid fått varsam tandvård!”

”När jag besökte Oral första gången var det en ung flicka som kallade in mig”, jag tänkte att hon var en praktikant. När jag förstod att de var hon som var min tandläkare, ville jag springa iväg, juniorer ska inte röra min mun, tänkte jag. Jag fick emellertid den bästa, vänligaste och smärtfriaste tandvård jag någonsin fått!!!”

”Det bästa med servicen är nog att de anställda är kundorienterade och går in för vården av patienten!Min egen tandläkare på Oral kom till och med från moderskapsledigheten för att ta hand om min ”besvärliga” tand, trots att hon inte har tagit emot patienter under moderskapsledigheten! Jag tycker det här är verkligen synnerligt bra service. Jag har alltid fått en tid när jag har behövt, man har varit flexibel allt efter situationen och ordnat en tid till och med mycket snabbt, vilket jag är tacksam för. En nöjd kund kommer alltid på nytt tillbaka… ;)”

”Det lyckade tandläkarbesöket innefattade också Orals fina webbplats, den enkla tidsbeställningen, de långa öppettiderna och de synnerligen vänliga yrkeskunniga medarbetarna.”

”Jag har besökt Oral många gånger. Samma erfarenhet upprepar sig: avslappnad atmosfär, vänligt bemötande, skickliga fingrar!”

”På Oral i Träskända har jag fått verkligen vänlig och bra service under de par senaste år som jag har haft möjligheten att gå dit!”

”Jag har definitivt fått den bästa servicen och den bästa behandlingen på hos Oral. ”min egen oral” ligger i Hagnäs och har alltid lika vänlig och kunnig personal. Tandläkarna är också vänliga och pratar och berättar också vad de gör.”

”Rummet med den fina utsikten i Hagnäs och en tandläkare som förklarar på ett begripligt sätt vad han eller hon hittar i munnen=)”

”jag tappade en plomb i en av framtänderna mitt i sommarvärmen jag fick genast en tid HOS ORAL I TÖLÖ. ÄRENDET SKÖTTES SNABBT OCH PROFESSIONELLT”

”När jag besökte Orals tandläkarmottagning gick det raskt framåt i receptionen, dvs. jag fick vård då jag behövde det. Tandläkaren var sakkunnig. Jag fick god och vänlig service. Vården var synnerligen effektiv. Samma då jag besökte munhygienisten. På kundmottagningen fick jag också god service, vänlig. Alla får ett berömligt betyg.”

”Jag har ofta gått hos munhygienist och tandläkare på Oral i Östra Centrum. Jag tycker Oral är bäst och har en vänlig och yrkeskunnig personal jämfört med andra aktörer.”

”Min tand sprack, och när jag log liknade jag mest en ishockeyspelare som saknade tänder. 🙂 Jag fick snabb tid hos Oral i Lahtis och tanden lagades snabbt och professionellt.”

”På kvällen kl. 18 tappade jag en stor bit av en tand. Jag visste inte om det var en plomb eller en bit av tanden och jag ringde panikslagen genast för att få en tid. Jag var rädd att det skulle börja värka under natten. Jag fick genast tid och redan 1,5 timme senare var tanden lagad! Jag besökte Oral i Hagalund redan innan mottagningen var en Oral-station. Jag har ingen lust att byta, eftersom det är ett så bra ställe :)”

”Före min hjärtoperation gick jag hos en tandläkare på Oral. En tands rotområde såg misstänkt ut, tanden togs bort. De övriga tänderna rengjordes och bettet förbättrades. Behandlingen var bra och smärtfri, jag var nöjd.”

”Jag besökte Orals tandklinik i Dickursby som rädd patient och min rädsla lättade genast vid mottagningsdisken tack vare den fantastiska kundbetjäningen.”

”Riktigt trevligt att komma till Oral i Nummela. Personalen är alltid vänlig, det är som att besöka kompisar.”

”Jag bytte till Oral och ett tandmellanrum som besvärat mig i år blev korrigerat”

”Jag har många erfarenheter av Orals tjänster. Erfarenheten har alltid varit positivare än väntat. En var i Dickursby hos Oral där jag snabbt fick tid när tandplomben lossnade och jag just var på väg på semester. Mottagningen var ny för mig och jag tittade fel på kartan. Jag körde omkring i Dickursby utan att hitta rätt plats. När den bokade tiden blev aktuell ringde jag till mottagningen och berättade att jag inte hittade fram.. Personen i mottagningen använde sin tid fantastiskt och visade mig vägen fram med hjälp av telefonnavigatorn. Dessutom tog tandläkaren emot mig trots att jag var försenad och såg till mina tänder i rekordtid så att följande patient inte behövde lida för att jag var försenad. Och min semester var räddad!”

”Jag har alltid känt mig välkommen, när jag kommer till en granskning eller på grund av besvär. Den vänliga personalen tar glatt emot. Under granskningen berättades det var som pågick och hur det såg ut så att man inte behöver vara nervös och fundera på vad det är som pågår nu. Det ges en detaljerad beskrivning av kommande ingrepp och också en kostnadskalkyl. För en sådan nervös person som jag har alla besök hos Oral var it positiva. Tack!”

”Jag övergick till Orals vårdområde när jag för mer än 20 år sedan tröttnade på att min tandläkare inte tog emot patienter på helger och även annars var det svårt att få en tid snabbt när någonting hände. Nu har jag – på grund av specialbehandling – anlitat tre olika läkare hos Oral, fått vård på helger och även annars alltid snabbt när det behövs. Nu besöker jag regelbundet samma tandläkare för vård (en fantastisk kvinna annars) Hela personalen hälsade vänligt och servicen var smidig. Tack till er alla!!!”

”Allt möjligt kan hända – också tänderna! En vardagsmorgon jobbade jag vid ett högt arbetsbord och drack ibland vatten ur min vattenflaska. Plötsligt gjorde armen en egenmäktig rörelse och flaskans mynning slog emot min ena framtand så att en bit lossnade. Efter att jag hade förargad mig en stund ringde jag Orals mottagning och fick en läkartid redan några timmar senare. Jag var inte tvungen att klara mig med min spruckna tand länge, utan man behandla mina tänder snabbt. Snabb service uppskattas alltid då man får det!”

Estetisk tandvård

”Oral gjorde min bröllopsdag fin genom att korrigera mina framtänder och kostnaderna stämde överens med vad som hade utlovats, tack.”

”Förr skämdes jag för mitt leende, som berodde på mina sneda tänder och den sneda tandraden. Därför undvek jag att le. Jag bestämde mig sedan för att göra någonting åt saken och få ett vackert leende. Jag har redan nästan nått mitt mål med hjälp av Orals tandläkare och jag har fått tillbaka leendet i mitt liv. :)”

Tandläkarskräck

Tandläkarskräck är väldigt vanligt. Tidigare smärtsamma eller annars dåliga erfarenheter kan finnas bakom rädslan.Vi på Oral hjälper dig att hitta den smärtfria behandlingsform som passar dig bäst.

”i hela mitt liv (49 år) har jag varit rädd för att gå till tandläkaren. Efter första besöket på Oral var rädslan borta! Stort tack till de fantastiska tandläkarna!”

”Jag har haft tandläkarskräck i hela mitt liv. För några år sedan blev jag kund hos Oral i Nummela, när den kommunala tandkliniken skrev en inköps(?)remiss för borttagning av visdomständer. Hos Oral i Nummela råder en kundorienterad stämning; man hälsar på kunderna och på morgonen önskas alla god morgon. Läkarna och skötarna är alltid vänliga på ett naturligt sätt. I samband med granskningen eller ingreppet berättade läkaren hela tiden vad som kommer att göras härnäst och förklarade svåra termer. Ingen fördömer om tandputsningen inte har varit så optimal utan man får vänliga anvisningar och råd. Tack vare de goda erfarenheterna och den härliga servicen har jag fastställt att det lönar sig att betala lite extra för kvalitet. Av den här anledningen går jag ingen annanstans än till Oral när det gäller mina tänder och jag berättar alltid vidare om mina goda erfarenheter när tillfälle ges.”

”Man behöver inte längre vara rädd för tandläkaren, eftersom det på Oral i Uleåborg finns så varsamma tandläkare :)”

”på oral finns den enda tandläkare jag inte är rädd för”

”Jag var rädd för att gå till tandläkaren men övervann min rädsla på Oral. När jag informerades om olika alternativ för att råda bot på min rädsla, vågade jag bli kund utan ”bedövning”, utan ångest. Tandläkaren berättade och pratade hela tiden – det lugnade mig och jag kände mig tillitsfull. Jag har berättat om servicen för alla mina bekanta, nu besöker också min sambo samma plats – Oral i Dickursby.”

”Jag har varit rädd för tandläkaren i hela mitt liv, och redan lukten på en tandläkarmottagningen var fruktansvärd. Jag bokade tid hos Oral och av erfarenhet kan jag säga att besöket var nästan angenämt. Jag hoppas att tandläkaren aldrig blir pensionerad eller byter bransch :)”

”Förr hade jag så svår tandläkarskräck att jag lämnade mottagningen med gråten i halsen. Hos Oral tog man min rädsla på allvar och visade förståelse, efter det första besöket behövde jag inte längre vara nervös inför följande besök eftersom allt har gått verkligen bra, t.o.m. visdomstandoperationen!”

”Jag som har tandläkarskräck fick mitt livs positivaste upplevelse på just Oral. Vänlig och lugn personal som hela tiden berättar om vad som gjordes. Jag vågade till och med gå på nytt för tandstensborttagning.”

”Jag har allt sedan skoltiden haft tandläkarskräck. Nu hade en del av en tand spruckit illa och jag vågade inte gå till tandläkaren på grund av min tandläkarskräck. Jag oroade mig dag och natt under en lång period tills jag märkte tandvården för rädda patienter hos Oral och slutligen vågade jag boka en tid via internet. Tack vare den fantastiska läkaren och skötarna märkte jag att det inte alls var så hemskt. Innan jag kom till behandling var det värsta den dagliga rädslan om min muns och därigenom hela kroppens hälsotillstånd. Erfarenheten av Oral var på alla sätt positiv, jag kommer i fortsättningen att anlita Orals tjänster och rekommenderar dessa även till alla andra.”

”Varje gång har besöket lyckats, redan i flera år… Jag har inte behövt vaka och spänna mig inför kommande besök!Tack Oral Hyvinge”

”Jag var tidigare en hysterisk, skakande patient, men sedan hittade jag Orals läkare som är specialiserade på rädda patienter. No fear anymore!”

”Alla besök på Oral har lyckats! Där tar man väl hänsyn till patienter med tandläkarskräck och tänderna blir omskötta utan att man märker det och snabbt 🙂 det verkar som om den här flickan småningom inte alls är rädd…Tack för det! :)”

”Min tandläkare har vunnit mitt förtroende. Jag är inte längre rädd för att sätta mig i tandläkarstolen. De fruktansvärt dåliga tidigare erfarenheterna från skoltiden gjorde mig rädd för tandläkare. Hos Oral fixade sig saken.”

”Jag har lidit av tandläkarskräck och på Oral fanns det en tandläkare som hjälpte mig över det värsta. Nu är det lättare att komma till undersökningen och jag är inte rädd längre.”

”Oral Esbo våren 2013, jag är en vuxen med tandläkarskräck. Jag bokade tid som patient med tandläkarskräck och fick tid redan samma eller följande dag. Två alldeles fantastiska manspersoner tog emot mig och de tog hänsyn till att jag knappt kunde andas. Mitt skräcktillstånd var faktiskt svårt. Efter undersökningen konstaterades det att jag inte har hål, utan lite tandsten och läkaren frågade om han kan ta hand om det nu på samma gång, så behöver jag inte komma på nytt. Jag tror att jag då nästa kallelse kommer jag inte behöver vaka natten före besöket. Det är bra att ni så väl tar hänsyn till oss rädda patienter. ”

”Jag har alltid haft svår tandläkarskräck. Orals service var mjuk och rask. Jag genomgick en bedövningsbehandling senaste veckan och nu är mina tänder igen i skick och vita. Jag tyckte om den yrkesmässiga och snabba servicen. Det var länge sedan jag kunde le så bekymmerslöst!”

”En medelålders kvinna med tandläkarskräck… Det hör just till de saker som man INTE vill tala högt om. Jag såg att man på Oral också tar hänsyn till rädda patienter och beslutade mig för att prova. Och det gick ju överraskande bra. Ingen njutning direkt, men nu skakar jag åtminstone inte när jag väntar. Jag är fortfarande nervös inför tandläkarbesök, men det som minskat rädslan är att man kan tala om det (utan det smålustiga ”det är ju ingenting att var rädd för”-överseendet) och att det beaktas under besöket. Tack Tammerfors!”

”I ungefär 16 år av mitt liv har jag varit rädd för tandläkaren, och på grund av rädslan har jag varit tvungen att låta bli att gå till tandläkare (i många år). Min mamma tipsade mig om att prova på Orals tjänster och med rädsla i kroppen vågade jag slutligen komma till mottagningen och jag förstod att det inte fanns någonting att vara rädd för. I Hagalund i Esbo finns det en synnerligen kompetent och trevlig tandläkare som jag har gått hos i fyra år nu och jag har varit mycket nöjd. Jag är fortfarande rädd och spänner mig, men min rädsla beaktas på ett förståelsefullt sätt och ringaktas inte. Min tandläkare hejar alltid på mig före besöket och också efter. Besöken äger rum på mina villkor och jag och min tandläkare har ”egna signaler” med vars hjälp jag visar att nu behöver jag en liten andningspaus. Trots att jag fortfarande är nervös och rädd har jag aldrig känt smärta under ett besök. Tandläkaren frågar hela tiden mig hur det känns, vilket gör mig mycket lugnare. Jag har varit verkligen glad och lycklig över att h funnit en tandläkare som förstår mig och som jag vågar gå till. Det finns ingen varsammare, mera förstående eller härligare tandläkare. Hela vår familj går numera till samma tandläkare.”

”Jag som lider av tandläkarskräck vågade besöka en tandläkare på Oral, en tandläkare för rädda patienter. Aldrig tidigare ha jag besökt en läkare som har gått så lugnt och säkert till väga och bedövningssprutan gjorde inte ont. Jag hade kvar en grym rädsla för bedövningssprutan som jag hade fått hos tandläkaren på hälsovårdscentralen, en tagg i gommen följd av ett hemskt krasande ljud. Det gjorde ont och rädslan satt i. Nu vågar jag inte gå till en annan tandläkare än till den här bekanta tandläkaren hos Oral vars färdigheter jag har förtroende för.”

”Jag var rädd för att gå till tandläkaren, men när jag flyttade till Borgå hittade jag en tandläkare som jag inte längre var rädd för. Tandläkaren jobbade på Oral-stationen.”

”I flera år har jag varit rädd för att gå till tandläkaren, men slutligen fick jag bokat en tid. Hos Oral rättade en kunnig tandläkare till mitt bett och jag hade fullt förtroende för experten. Tandläkarskräcken har försvunnit och jag kan le bekymmerslöst. Tack Oral.”

”Jag besökte en tandläkare på Oral första gången här i Joensuu i höstas och det var ett riktigt revligt besök! Jag var rädd för tandläkaren och fick det också sagt till honom. Tandläkaren berättade hela tiden vad han gjorde och det gjorde mig mindre spänd. Ett riktigt lyckat tandläkarbesök! Härefter går jag alltid till samma tandläkare hos Oral, jag bokar tid varje år. Och när det också har blivit lätt för oss rädda att boka tid, går det behändigt att avboka tider på nätet. Pluspoäng för det!”

”Jag hör till dem som pinades av skoltandläkaren på 1970-talet och fick tandläkarskräck men som i praktiken har lärt sig att Orals lokaler och personal gör ett tandläkarbesök möjligt. Dessutom har jag förankrat mig vid en tandläkare till vars handlingar och ord jag har förtroende.”

”Jag är mycket rädd för att gå till tandläkaren, bedövningen verkar långsamt, jag känner mig hela tiden som om jag kvävdes och även annars är det otrevligt. På Oral i Lahtis finns det en tandläkare som är vänlig, tålmodig och kan trolla. För första gången var tandläkarupplevelsen rentav angenäm. Kör människornas intressen. :)”

”På Oral hittade jag för första gången i mitt liv en riktigt bra tandläkare. Jag var inte alls rädd. Det uppstod ett bra patient-läkare-förhållande.

”Jag har alltid varit rädd för tandläkaren men när jag besökte Oral första gången blev jag så väl mottagen, man lyssnade på mig och trodde på att jag var rädd för tandläkaren. Behandlingen var smärtfri tack för det =)”

”För några år sedan hade jag allt för länge undvikit att gå till tandläkare på grund av tandläkarskräck. I något skede vann lyckligtvis förnuftet och jag bokade tid hos Oral. Jag påstår att det var ett lyckat besök eftersom tänderna behandlades utan tilläggstrauma och många gånger därefter utan större skräck.”

Implantat

 

Jaana: En saknad permanent tand ersattes med implantat

”Redan i lågstadiet konstaterades att jag saknar en permanent framtand i nedre käken.Min tandläkare berättade att mjölktanden inte skulle hålla livet ut. Mjölktandens rötter började förtvina när jag var 19 år gammal och några år senare kände jag smärta och jag fick en liten inflammation där mjölktanden fanns. När jag gick till tandläkaren visste jag vad som skulle ske.

Tanden var dålig och inflammerad och man var tvungen att avlägsna den. Jag var ännu ung och ett tandimplantat var i stort sett det enda alternativet. Om tanden inte skulle ha ersatts skulle de andra tänderna i övre och nedre käken kunna röra på sig och bettet skulle sannolikt ha skadats. Behandlingen i sig var smärtfri, om man bortser från det lilla sticket vid bedövningen. Inflammationen gjorde förstås att det gjorde ont när den gamla tanden avlägsnades, eftersom bedövningen inte kunde sättas in överallt.

Jag tror att alla inte ens lade märke till att jag saknade en tand, åtminstone sade ingen något. När jag tittar på gamla foton där jag ler brett ser jag förstås att en tand saknas. Min inställning till situationen hjälptes förstås av det faktum att jag hela tiden visste att detta endast var tillfälligt.

Numera tänker jag knappt alls på att jag saknar en tand – men om någon nämner ordet tandläkare är behandlingen och tandimplantatet ofta det första jag tänker på.
När jag borstar tänderna känns implantatet som min egen tand, det känns alltså bra med min nya tand.”

Anni: Protes vid 21 års ålder

”Jag fick tandprotes redan som 21-åring, året var 1969.På den tiden var det ganska allmänt, eftersom ingen hade tandkräm eller tandborstar.
Om det blev något fel på tänderna, lagades de inte utan drogs ut. När jag var i högstadieåldern hade alla bakre tänder redan tagits bort. Tandläkaren valdes ut utgående från vem som var villig att omedelbart lägga in en tandprotes i stället för tänderna som rivits ut. Normalt är man tvungen att vara utan tänder i tre månader.

Under vårt 48-åriga äktenskap hade min man endast en gång sett mig utan mina tänder. Det värsta vore att jag inte skulle kunna ha tandprotesen alls.
Jag kan inte äta någonting hårt och de nedre tänderna hålls inte lätt på plats.”

Tarja: Om jag hade känt till möjligheten till finansiering skulle jag ha låtit behandla mina tänder redan

”I mitt fall var det värsta att tänka på att jag betraktas som en människa som inte har skött sina tänder.Efter att jag hade tappat mjölktänderna hade det alltid saknats tänder uppe på båda sidorna. Mina vänner sade emellertid att de aldrig ens hade märkt att tänder saknades.

Den största frustrationen ger de otaliga tandläkarbesöken i samband med vilka jag alltid fick svaret att jag inte behöver nya tänder i stället för tänderna som saknades. I åratal trodde jag på det här svaret och godkände det, men skämdes alltid.

Implantatbehandlingen var ekonomiskt sett besvärlig för mig, så jag försökte ta reda på hur jag skulle få behandling. Slutligen fick jag rådet att låtsas att jag knappt kunde uttala bokstaven S för att få en remiss. Äntligen får jag implantatbehandling och jag väntar på en krona, dvs. att den synliga delen av tanden ska fästas. Om jag hade känt till andra finansieringsmöjligheter, hade jag låtit behandla mina tänder för många år sedan.

Henriikka: En olycka som barn ledde slutligen till tandimplantat.

”Jag var 12 när min ena framtand gick av i rutschkanan i lekparken. Först lagades min tand med en plastlagning som måste bytas ut flera gånger eftersom den lossnade. Som 20-åring fick jag väldigt ont i en tand och det visade sig att en kraftig smäll slutligen hade lett till att tandroten hade dött.

Min tand rotbehandlades, men redan då konstaterade tandläkaren att man en vacker dag kan bli tvungen att laminatbehandla tanden eller möjligen rentav lägga in en helt ny tand, dvs. ett tandimplantat. Eftersom tandroten var död blev skillnaderna i färgen på mina framtänder större med åren. Jag var överraskad över hur mycket tanden mörknade flera år efter rotfyllningen.

Slutligen beslutade vi oss tillsammans med tandläkaren för att ersätta den skadade tanden helt med implantat, och då upplevde jag äntligen det som om jag hade fått min egen tand tillbaka.”

Elina: Vi glömmer lätt det övergripande välbefinnandet

”För 3-4 år sedan under min semester hade jag tid att stanna upp och känna efter hur jag egentligen känner mig. Jag kände smärta i nedre käken, men jag tänkte att det borde ju inte kännas någonting i tänderna, eftersom de precis hade rotbehandlats.

Jag sköt på nytt upp tandläkarbesöket, och slutligen befann jag mig i en situation där jag hade använt värkmedicin i två dygn. Då jag kom till tandläkaren var situationen så svår att jag hade en fruktansvärd infektion i nedre käken och två tänder i nedre käken måste tas bort.

Vi glömmer och försummar lätt vårt övergripande välmående i vilken tändernas välmående idag ingår som en mycket kritisk faktor.
Jag hoppas att när jag överlåter mitt välbefinnande i någon annans händer inom ett område som jag inte känner till så tar han eller hon saken på allvar och ser helheten och berättar med stöd av sin yrkeskunskap vad han eller hon ser och vad som borde göras. Jag tycker det visar att man bryr sig om människorna.

I mitt liv är frågan om vad andra tycker om mig inte längre viktig, men jag tänker själv att jag inte är den människa längre som har sneda tänder i munnen.
Lyckligtvis kan man ändra på det så att jag inte för resten av mitt liv måste leva utan de tänder jag har förlorat.”

Janne: Implantat var den bästa lösningen

”Det var långfredagskväll och jag bestämde mig för att ta en torr brödbit före läggdags och när jag bet ihop hörde jag att någonting knäppte till och jag förstod att det var tanden. Följande morgon började jag fundera på var jag skulle hitta en tandläkare. Jag fick komma till tandläkaren på påsklördagen och han konstaterade tydligt att det inte går att laga det här med någon bra bestående lösning.

Jag tittade mig i spegeln, gjorde grimaser och funderade på hur störande det här är. Jag upptäckte att trots att det var fråga om en tand bakom hörntanden blev mitt skratt mer återhållsamt och spontana skratt föll bort. När jag hade funderat över de estetiska och praktiska olägenheterna kom jag småningom till slutsatsen att ett implantat i alla fall verkar vara den bästa lösningen.”

Rotbehandling

”Om rotbehandling kan vara angenäm så var min erfarenhet på Oral det verkligt positiva och smärtfria tillfrisknandet! Sakkunnig service och vård.”

”Long story short: Medan jag ännu gick i gymnasiet fick jag av okänd orsak en hemsk infektion i en kindtand och till följd av den måste tanden rotbehandlas. Behandlingen av tanden inleddes rätt akut på Oral i Jyväskylä efter att jag redan hade varit på offentliga sidan några gånger utan att problemet hade lösts. Trots att jag redan var en nästan vuxen ung dam hade smärtan i tanden blivit så svår att jag behövde en följeslagare, eftersom jag själv var så utom mig av smärta. Behandlingen av tanden inleddes med att tanden borrades upp, och då lindrades trycket och smärtan omedelbart. Efter det inleddes det egentliga rotbehandlingsprocessen som en för mig okänd tandläkare utförde. Den här tandläkaren tog alltid (och gör det fortfarande) emot mig med respekt och lugnade mig genom att berätta vad han gör i min mun just då och genom att fråga mig om det som är viktigt för mig, t.ex. mina studier. Ett sådant bemötande var alldeles nytt för mig – tandläkaren bemöter mig som en människa och inte enbart som en mun med tänder bland andra. Min tandläkare talar vackert om mina tänder och jag går numera därifrån med ett leende. Fortfarande minns min tandläkare den stunden för nästan 10 år sedan då jag kom till kliniken första gången med min mamma. En godhjärtad vits när jag besöker tandläkaren handlar om hur mycket modigare jag har blivit när jag nu klarar mig ensam hos tandläkaren.”

”Jag led av svår tandläkarskräck. När det var dags för rotbehandling hade jag huvudvärk, migränanfall och gråtattacker i flera veckor innan. På Oral vid Skillnaden togs jag varmt emot och tandläkaren försäkrade mig om att behandlingen inte skulle göra ont. För första gången var det sant! Jag fick många bedövningar, men ingen av dem fick mig att studsa upp ur stolen.”

Smärta och bedövning

”Smärtfri tandvård på Oral med premedicinering!”

”De mest smärtfria/ilningsfria lagningen jag har upplevt gjordes på Oral.”

”Jag har besökt tandläkaren två gånger den här månaden och kan inte annat än förundras över hur skonsam en bedövning kan vara. Jag kände ingenting. Tänderna är nu i skick igen och jag är inte rädd för att gå till Oral i S:t Michel igen.”

”Jag var lite rädd när min tand skulle lagas, men på Oral kändes inte ens bedövningssprutan särskilt obehaglig, utan tandläkaren var så sakkunnig och yrkeskunnig och hade så varsamma händer att jag kommer på nytt när det är tid för undersökning eller när det känns som om jag har ett hål i en tand!Tack så mycket!”

”Det jobbar trevliga människor på oral i Östra centrum, bedövningen kändes inte värre än ett myggstick.”

Tandvård för barn

”Min 6 år gamla son får lätt hål. En tand var redan så dålig att den måste tas bort. Hos Oral förlöpte det här synnerligen bra. Min pojke är mycket mycket rädd och känslig, men vi lyckades. Senast borrades det några hål rentav utan bedövning för hon ville inte ha bedövning och det ska inte ha gjort ont. :)”

”När min dotter hade haft sin regleringsutrustning över sommaren var det tid för ett granskningsbesök hos Orals tandreglerare. När vi kom in tittade tandläkaren på min flicka och konstaterade genast: ”Jag ser att du har använt utrustningen flitigt”. Visst blev flickan glad över berömmet och de synliga resultaten och alla tyckte det var bra. :-)”

Visdomstand

”För vänner och bekanta har jag skrutit med hur mina visdomständer måste tas bort genom operation. Mitt fall sköttes av er specialistläkare på Skillnaden på några minuter, redan före ingreppet fick jag antibiotika och sjukledigt, jag tillfrisknade snabbt även om svullnaden höll i sig länge och färgen på käken ändrades under veckan =) Nu har jag också fått min mamma att boka tid hos er för i morgon och jag hoppas att hon ska bli en ny, nöjd kund hos er!”

”Båda mina nedre visdomständer togs bort på Oral vid samma tillfälle. Kirurgen var väldigt serviceinriktad och berättade hela tiden vad som hände, vilka ljud som hördes och hur det skulle kännas, så att jag inte alls behövde vara rädd fastän jag har lite vårdrädsla.”

”Borttagningen av visdomständerna är en plåga, men på Oral tog man min tandläkarskräck på allvar. Den fantastiska tandläkaren lyssnade på min oro och lugnade mig före operationen. Tandläkaren förvissade sig flera gånger om att bedövningen var tillräcklig. Borttagningen av visdomstanden var slutligen en lätt och smärtfri upplevelse. Jag kunde leende gå hem, eller så bra det gick att le med intensivbedövning. Nu är jag inte längre rädd för tandläkarbesöken så som innan! 🙂 ”

”Jag var mycket rädd inför operationen av min visdomstand, för de tre tidigare hade varit verkligen hemska ingrepp. Hos er på Oral tog ingreppet endast 10 minuter och det gick bra, för läkaren knäppte på radion och började arbeta lugnt och med säkra grepp.”

Kundernas erfarenheter av regleringen med Six Month Smiles

Merjas berättelse

Att dölja mina tänder och undvika att le var vardag för mig i femton års tid. Under årens lopp blev trängseln mellan tänderna och de felaktiga positionerna radikalt värre och det blev delvis omöjligt att rengöra tandmellanrummen hemma. Utmanande var också att jag på grund av dåliga erfarenheter i barndomen var rädd för ingrepp.

Jag trodde att inget kunde göras åt mina tänder utan en traditionell tandställning. De hade inneburit en behandlingsprocess på 2-3 år. Våren 2013 fick jag höra om Six Months Smiles-metoden. Eftersom de bakre tändernas bett inte krävde några åtgärder passade metoden för mig.

De två första veckorna med regleringsutrustningen försökte jag vänja mig och hade både goda och dåliga stunder. Munnen blev emellertid överraskande snabbt van och redan följande dag kunde jag tala normalt. Jag använde vax i ungefär en månad, eftersom tandställningen i början skavde på vissa ställen. Smärtor hade jag egentligen inte alls under hela processens gång.

Redan efter två månades behandling var tändernas positioner nästan perfekta och vid tre månader var det bara upp till mig själv när jag ville avsluta behandlingen. Tandregleringsbehandlingen avslutades ungefär fyra månader efter att den börjat. Jag fick dessutom retentionsbågar som förhindrar att tänderna återgår till sin ursprungsställning. Bågarna syns inte utåt.

Sammanfattningsvis kan jag säga att snabbheten överträffade alla förväntningar och kostnaderna hölls inom de gränser vi kommit överens om. Det bästa med hela processen var ändå att jag bemöttes som en individ och att man lyssnade på mig och tog hänsyn till mina önskemål.

(För regleringen av Merjas tänder ansvarade Krista Sivén, vid Oral i centrum av Kuopio)

Tuulas berättelse

Regleringen behövdes nästan inte alls och ingreppen i munnen utfördes behändigt. Under behandlingen förvånades jag främst endast över att resultat verkligen började synas så snabbt.

Jag kunde inte föreställa mig att en rak och vackrare tandrad skulle påverka mitt utseende så här positivt och därigenom viljan att le fortare. Ett leende med reglerade tänder är slutligen inte felfritt på ett artificiellt sätt, utan levande vackert och personligt.

De roligaste har varit att få köpa läppstift i fina och stiliga färger, för jag behöver inte längre vara blyg för vad som finns på läpparnas inre sida. Sålunda har den estetiska behandlingen också haft en uppmuntrande och bestående effekt på självkänslan. Förutom gott humör är det också roligare och enklare att sköta tänderna. Den omsorgsfulla tandhygienen som jag lärde mig i samband med regleringsbehandlingen förblev kvar som ett positivt sätt att sköta tänderna i vardagen.

Jag tycker att satsningen på tänderna har lönat sig både tidsmässigt och ekonomiskt och jag skulle alltid göra om det.

(För regleringen av Tuulas tänder ansvarade Krista Sivén, vid Oral i centrum av Kuopio)

Hannes berättelse

Mina tänder som trängdes svårt och var sneda hade stört mig nästan hela mitt vuxna liv, men jag ville inte ha traditionella regleringsutrustningar i munnen. Jag hittade tekniken Six Month Smiles på nätet och den kändes som ett obemärkt, snabbt och lysande alternativ till mina ett-kryss-två-tänder. Så jag bokade alltså tid för konsultation. Six Month Smiles -metoden passar mig, så behandlingen inleddes i oktober 2013.

Min första reaktion efter att regleringsutrustningen hade installerats var förskräckelse. Det var svårt att tala och att äta var ännu svårare. Man vänjer sig emellertid snabbt vid utrustningen och efter ungefär en månad behövde jag inte ens tänka på den. Det överraskade mig att så många verkligen inte alls lade märke till min regleringsutrustning.

Efter åtstramningen var tänderna rätt känsliga i några dagar. Spännande hur smärta kan bli en positiv sak: när det gjorde ont och spände visste jag att det faktiskt händer någonting i tänderna. Under de första månaderna skavde regleringsutrustningen mot läpparnas inre ytor, men vax hjälpte mot besväret.

Processen framskred otroligt snabbt. Tidsuppskattningen i mitt fall låg på cirka nio månader, processen kunde slutföras redan på cirka 4,5 månad. Under behandlingen besökte jag tandläkaren med ungefär fyra veckors mellanrum, i slutet lite oftare. Ofattbart att jag på mindre än ett år fick ett vackert leende! Nu måste jag bara förundra mig över varför jag inte inleddes den här processen redan för länge sedan.

Allt som allt är jag mer än nöjd med servicen jag fick. Tandläkaren tog mina tankar, önskemål och min rädsla i beaktande. Jag har tidigare varit rädd för att besöka tandläkaren, men i samband med den här processen har skräcken försvunnit.

(För regleringen av Hannes tänder ansvarade Krista Sivén, vid Oral i centrum av Kuopio)

[/collapse]