Utöver regelbundna tandundersökningar hos tandläkare och besök hos munhygienist är omsorgsfull hemvård av tänderna en viktig del av god munhälsa.

Varje dag samlas det en bakteriemassa, plack, på tändernas yta. Bakterierna orsakar hål i tänderna eller inflammation i tandköttet. Genom att borsta tänderna kan man minska mängden bakteriemassa. Därför utgör borstning av tänderna med fluortandkräm morgon och kväll grunden i munvård.

Tandborstning

Tänderna bör rengöras omsorgsfullt genom att borsta dem två gånger om dagen med fluortandkräm. Tänderna bör borstas noggrant i omkring två minuter. Man bör alltid borsta i en bestämd ordning, till exempel en käkhalva åt gången. Det är viktigt att varje tand och tandyta blir ren.

För att bäst kunna lossa placken ska man borsta tänderna med fram- och tillbakagående ryckiga rörelser. Däremot är det inte bra att borsta tänderna direkt efter syrliga maträtter eller drycker, så att man inte skadar emaljens yta.

Val av tandborste

Det finns många slags tandborstar med många egenskaper på marknaden. Det viktigaste är att hitta en tandborste som passar ens egen mun och som är behaglig att använda varje dag. En bra borste är liten och mjuk. En liten borste kommer åt att borsta på svåra ställen och når även tänderna längst in. Man ska inte borsta för hårt, så att inte tandköttet skadas. Mjuka tag gör att tandköttet inte drar sig tillbaka. Dessutom bör man byta tandborste runt var tredje månad.

Tillverkarna erbjuder också många eltandborstar i olika prisklasser. Borstdelen på eltandborsten rör sig fram och tillbaka och rengör tandens yta och tandköttskanten. När borsten själv sköter rengöringen blir det lättare att borsta tänderna. En eltandborste ger ofta ett bättre resultat än en vanlig tandborste. Eltandborsten erbjuder hjälp vid rengöring av tänderna, framför allt hos personer med försvagad motorik.

Rengöring av tandmellanrum

Tandborsten kommer inte åt mellan tänderna, där det lätt samlas plack och matrester. Eftersom det är svårt att hålla rent mellan tänderna får man ofta hål där. Det finns flera redskap för att hålla rent mellan tänderna, som tandtråd, tandstickor och olika mellanrumsborstar.

Rengöring av mycket trånga utrymmen mellan tänderna lyckas bäst med tandtråd. Tandtråd finns i olika tjocklekar, styrkor och material. Det finns också behändiga tandtrådsbyglar, som gör det lättare att föra in tandtråden i munnen. Tråden förs in mellan tänderna och förs längs sidoytorna på båda tänderna för att lossa placken.

Om mellanrummen är rymligare bör man använda en tandsticka eller mellanrumsborstar för att hålla rent. Tandstickans breda sida ska ligga mot tandköttet. Mellanrumsborstar liknar små flaskborstar och finns också i flera olika storlekar. Mellanrumsborstarna används ofta vid behandling av framför allt sjukdomar i tandköttet.

Man bör göra rent mellan tänderna varje dag, dock minst några gånger i veckan.

Fluortandkrämens effekt

Fluor härdar mineralerna på emaljens yta och stärker tanden. Ytan som hårdnat av fluoren är hårdare än den tidigare emaljen. Användning av fluor kan till och med stoppa påbörjade skador på emaljens yta. Fluor finns till exempel i fluortandkräm, fluortabletter och fluorlack som används av tandläkarna. I vissa områden i Finland innehåller även dricksvattnet fluor. Fluortandkräm bör användas två gånger om dagen i samband med tandborstning. Man kan också byta ut tandtråden mot tandtråd med fluor och får då också in fluor mellan tänderna.

För mycket fluor är emellertid skadligt, framför allt för barn. För mycket fluor kan orsaka fluoros på tänderna och till och med vanliga förgiftningssymtom. Små barn bör endast använda så mycket tandkräm som ryms på barnets lillfingernagel.

Barnens tandborstning

Man bör börja borsta barnens tänder så snart som de första tänderna kommer fram, vanligen vid omkring sexmånadersåldern. Man kan samtidigt börja använda fluortandkräm.

Val av tandkräm för barn

För barn under 3 år doseras en gång per dag en liten klick fluortandkräm som innehåller 1 000–1 100 ppm fluorid.
Tandkräm används för barn under 3 år enligt rekommendationerna endast en gång per dag i samband med tandborstningen för att kunna skydda små barns tänder mot fluoridbetingade fläckar i emaljen, det vill säga fluoros. Borsta tänderna på barn under 3 år en gång per dag, antingen utan tandkräm eller med tandkräm utan fluor.

3–5 år gamla barn bör två gånger dagligen endast använda så mycket tandkräm som ryms på barnets lillfingernagel och vars fluorhalt är 1 000–1 100 ppm.

Från 6 års ålder bör tänderna borstas två gånger dagligen med en 0,5–2 cm stor dos tandkräm, vars fluorhalt är 1 450 ppm, vilket betyder att man kan övergå till tandkräm med samma fluorhalt som för vuxna. Tandkräm för vuxna som till exempel bleker eller förebygger tandsten lämpar sig dock inte för barn.
Även om barnet redan skulle kunna borsta tänderna själv bör föräldrarna vara med och hjälpa barnet med rengöringen och doseringen av tandkräm.