Ilningar i tänderna är den vanligaste typen av smärta i ansiktsområdet. Känslan av ilning i tänderna orsakas av vätskeflöde i dentinkanalerna. Dentinkanaler är små vätskefyllda kanaler som ansluter till nerver i tandens kärna. Kanalerna ligger i tandbenet under emaljen, d.v.s. i dentinet.

Vad beror ilningar i tänderna på?

I normalfall skyddas dentinet på tandhalsen och i tandroten av friskt tandkött. Kanalerna kan dock blottas av ett flertal anledningar. Detta utsätter tanden för ilningar. Ilningarna kan då bero på värme, kyla, sötma, syra och beröring.

Den vanligaste anledningen till ilningar är för kraftfull tandborstning vilket gör att tandköttet drar sig tillbaka. Då täcker inte tandköttet tandhalsen som då kan utsättas för exempelvis kyla. Mikroskopiska sprickor i tänderna är en annan vanlig anledning till ilningar. Erosion, d.v.s. nedbrytning av tandemaljen exempelvis under påverkan av magsyror eller syrliga läskedrycker, kan blotta dentinkanaler. Dessutom kan förslitningen som tandgnissling ger upphov till orsaka ilningar i tänderna.

Ilningar i tänderna är ett vanligt symtom på hål i tänderna. Dessutom kan begynnande inflammation i tandpulpan orsaka ilningar i tänderna. En fyllning som lossnat eller spruckit kan också ge upphov till ilningar. En nylagad tand drabbas ofta inledningsvis av ilningar. Om ilningarna håller i sig längre än några få veckor bör man dock uppsöka tandläkarvård. Det är alltid bra att ta reda på vad ilningarna beror på.

Hur kan jag förebygga ilningar?

Det viktigaste du kan göra för att förebygga ilningar i tänderna är korrekt tandvård hemma. Du bör borsta tänderna med en liten och mjuk tandborste med korta rörelser fram och tillbaka. Undvik att använda mycket kraft så att tandköttet inte drar sig tillbaka. Eltandborstar är ett utmärkt hjälpmedel för omsorgsfull och skonsam tandborstning.

Du bör undvika att borsta tänderna direkt efter en måltid eftersom syra i munnen från maten gör tandemaljen mjukare. Mjuk tandemalj tar lättare skada när du borstar tänderna.

Tänk också på kosten. All syrlig mat och syrliga drycker fräter på tandemaljen och gör den känsligare vilket kan ge upphov till ilningar. Juice, läskedrycker och sportdrycker är skadliga för tänderna och du bör dricka dem måttligt och då i samband med en måltid.

Behandling av ilningar i tänderna

Behandlingen bygger i hög grad på samma principer som de förebyggande åtgärderna. Dessutom finns det tandkräm som hjälper vid ilningar då tandkrämen skyddar blottade dentinkanaler. I krävande fall kan blottade tandhalsar täckas över på mottagningen.