Aktuellt om ärendehantering, tidsbeställning och coronaviruset. Läs mer
Bonus på tandvård med S-Förmånskortet. Läs mer

Tandröntgen av hela käken

En röntgenbild av hela käken, det vill säga en panoramaröntgenbild, är en av de vanligaste typerna av röntgenavbildning av munnen och tänderna.

Med röntgenbild av hela käken kan man kartlägga alla tänder och käkområdets allmänna tillstånd. En röntgenbild av hela käken kallas också för panoramaavbildning eller ortopantomografi.

Med hjälp av en röntgenbild av hela käken kan behandlingen planeras, till exempel borttagning av en tand och implantatbehandling. Med den kan man till exempel se inflammationer i hårdvävnaden, det vill säga tandemaljen och i käkbenet som vanligtvis inte kan ses med blotta ögat. På röntgenbilder kan man också se visdomständer som inte ännu har spruckit ut.

En röntgenbild tillsammans med en omsorgsfull tandläkares undersökning är grunden för en pålitlig diagnos och högklassig tandvård.

Behandlingsprocessen

Behandlingen inleds med en bedömning i enlighet med god avbildningspraxis av om röntgenavbildningen av tanden är nödvändig och av avbildningstidpunkten som (tand)läkaren som behandlar patienten gör i samband med en klinisk undersökning. För röntgenundersökning behövs alltså alltid remiss från en tandläkare eller läkare.

När röntgenbilden tas står patienten stilla framför röntgenapparaten och biter tänderna i ett bettstycke. Röntgenapparaten roterar runt patientens huvud. Efter avbildningen får patienten radiologens utlåtande.

När ska jag boka tid för denna behandling?

När tandläkaren har gett patienten en giltig remiss för röntgen av hela käken.

Vad ska jag tänka på när jag bokar tid?

Tidsbeställning är endast möjlig när patienten har en giltig röntgenremiss.