Yli puolella suomalaisista muhii suussaan ientulehdus. Pahimmillaan hoitamaton tulehdus voi estää lonkkaleikkaukseen pääsyn, aiheuttaa sydäninfarktin tai viedä hampaat suusta. Hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla ongelmat ovat vältettävissä.

Ientulehdusta esiintyy jopa kahdella kolmasosalla suomalaisista. Sen oireita ovat verenvuoto sekä ikenen punoitus, turvotus ja kipu. Myös pahanhajuinen hengitys saattaa kieliä ientulehduksesta. Ientulehdus voi edetä hampaiden kiinnityskudoksiin asti täysin oireettomanakin.

”Hoitamaton ientulehdus voi aiheuttaa hampaiden kiinnityskudosten infektion, parodontiitin. Se on salakavala kansantauti, josta ei pääse eroon, muttatäsmällisellä hoidolla ja säännöllisellä ylläpitohoidolla tauti saadaan paranemaan ja pysymään kurissa”, kertoo kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Pahimmillaan hammas irtoaa

Kiinnityskudossairaus aiheuttaa infektion, joka etenee hampaan juuren pintaa pitkin syvemmälle ja tuhoaa hampaan leukaluuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Elimistö puolustautuu infektionbakteerien hyökkäystä vastaan tuhoamalla hammasta kiinnittävän luun ja viimein hammas voi irrota kokonaan leuasta. Parodontiitti on yleinen sairaus, jota esiintyy Suomessa yli 60 prosentilla 35 vuotta täyttäneistä.

Parodontiitti voi tarttua läheisen ihmisen suusta syljen välityksellä. ”Lapsille bakteerit siirtyvät yleensä äidiltä syljen välityksellä, aikuisille partnerilta”, von Troil täsmentää. Muut suurimmat parodontiitin riskitekijät ovat ikä, tupakointi ja diabetes.

Leviää koko kehoon

Infektio on terveydelle vaarallinen, sillä se ei pysy paikallisesti suussa vaan kulkeutuu verenkierron mukana muualle kehoon. Sillä voi olla yhteys muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, hengitystiesairauksiin tai nivelreumaan. Raskaana oleville se saattaa aiheuttaa jopa ennenaikaisia synnytyksiä.

”Jos suussa on tulehdus, pahimmillaan se voi estää esimerkiksi lonkka- tai sydänläppäleikkauksen. Jos suuta ei hoida kuntoon ennen leikkausta, tulehdusriski kasvaa”, painottaa von Troil.

Parodontiittia hoidetaan anti-infektiivisella hoidolla, joka tarkoittaa hampaiden ja juurenpintojen mekaanista puhdistusta. Anti-infektiiviseen hoitoon yhdistetään tarvittaessa antibioottikuuri. Vaativissa tapauksissa hyödynnetään jopa kirurgisia menetelmiä. Säännöllinen ylläpitohoito hammaslääkärillä, parandontologilla ja suuhygienistillä pitävät taudin kurissa.

Faktalaatikko

Näin vältyt suun infektioilta:

1. Puhdista hammasvälit aina ennen harjausta joka päivä.
2. Harjaa hampaat sähköhammasharjalla fluorihammastahnaa käyttäen aamuin illoin.
3. Syö terveellisesti, vältä napostelua ruoka-aikojen välillä.
4. Käytä ksylitolia ruokailujen jälkeen pysäyttämään happohyökkäys.
5. Juo vettä janojuomaksi, vältä hapollisia ja sokeroituja juomia.
6. Käy säännöllisesti suuhygienistillä ja hammaslääkärillä, vähintään kerran vuodessa.


Kuvat

Säännöllisellä ientaskujen mittaamisella havaitaan hoitamattoman ientulehduksen aiheuttama hampaiden kiinnityskudosten infektio, parodontiitti. Parodontiitti on salakavala kansantauti, josta Suomessa kärsii yli 60 prosenttia 35 vuotta täyttäneistä.
Ientaskumittarilla mitataan ientaskujen syvyys – yli 4 mm ientasku on todiste kiinnityskudossairaudesta eli parodontiitista, jonka seurauksena hammas voi irrota leukaluusta.