Lehdistötiedote 15.9.2014. Suomalaisilta poistetaan vuosittain noin 300.000 hammasta. Vain noin 4 % poistetuista hampaista korvataan jollain hampaattomuuden hoitoon tarkoitetulla ratkaisulla. Tutkimusten mukaan yli 65-vuotiaista 84 %:lta ja yli 44-vuotiaista 57 %:lta puuttuu hammasrivistöstään yksi tai useampi hammas. Joka kymmenennellä 30 vuotta täyttäneellä suomalaisella ei ole lainkaan omia hampaita ja 32 %:lla on irrallinen hammasproteesi. (Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos: Terveys 2011; Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011.)

Yleisesti ottaen hampaattomuus on vähentynyt, mutta yksittäisiä hampaita joudutaan edelleen poistamaan. Oral Hammaslääkärit haluaa palauttaa jokaisen suomalaisen perusoikeuden – oikeuden omiin hampaisiin. Oral toteuttaa tavoitetta tarjoamalla kaikille hampaattomuudesta kärsiville maksuttoman hammaslääkärin konsultaatiokäynnin, jossa arvioidaan yksilöllisesti paras hoitovaihtoehto puuttuvien hampaiden korvaamiseen sekä mahdollisuuden hoidon rahoitukseen.

Hampaattomuus aiheuttaa häpeää – hoitovaihtoehdoista ei tarpeeksi tietoa

Suomessa noin 60.000 ihmistä on sopeutunut elämään etenkin ajan myötä huonosti istuvien irtoproteesien kanssa. Suuri joukko suomalaisia kärsii puuttuvista hampaistaan tai häpeää hampaattomuuttaan. Wonder Agency Oy toteutti Oral Hammaslääkäreille kesällä 2014 kvalitatiivisen kuluttajahaastattelututkimuksen, jonka perusteella tietämättömyys hampaattomuuden hoitovaihtoehdoista, virheelliset käsitykset hammasimplanttihoidon riskeistä ja hoidon rahoitus ovat hoitoon hakeutumisen esteenä.

Kuluttajatutkimuksen mukaan moni häpeää epätäydellistä hammasrivistöään. ”En ole tällainen ihminen, jolla on epämääräiset hampaat suussa”, kertoi kahden pienen lapsen äiti ja yrittäjä Elina tuntemuksistaan menetettyään kaksi alaleuan hammastaan tulehduksen seurauksena. ”Huomasin, että nauru alkoi olla pidäteltyä ja hörönaurut jäivät” kuvaili lääkäri Janne, jonka hammas lohkesi hänen puraistessaan kovaa ruisleipää. ”Ainoa asia, mikä harmittaa, on se, etten hakeutunut hammasimplanttihoitoon aikaisemmin”, kertoi 72-vuotias kuorolaulua harrastava Matti haastattelussa.

Hammasimplantti korvaa puuttuvat hampaat

Nykyaikainen ja pysyvä tapa korvata puuttuvat hampaat on hammasimplantti. Hammasimplanttien asennuksista onnistuu noin 99 % (Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, Hammasimplantit Suomessa 2011 – 2012). Suukirurgian erikoishammaslääkäri Janne Ryhäsen mukaan itse operaatio ja titaanista valmistetun keinojuuren asennus leukaluuhun tehdään paikallispuudutuksessa eikä hylkimisreaktioita ole. Hyvin suunniteltu ja laadukkailla materiaaleilla toteutettu hammasimplanttihoito on potilaalle miellyttävä, nopea ja turvallinen ratkaisu puuttuvien hampaiden korvaamiseen.
”Hammasimplantilla purenta korjaantuu, hymy palautuu ja elämän laatua saadaan kohotettua pitkäkestoisesti. Omenaakin voi taas haukata, eikä hammasimplantin vaikutusta ulkonäköönkään sovi vähätellä. Tyytyväisyys omaan ulkonäköön heijastuu suoraan itsetuntoon”, kertoo suukirurgi Ryhänen.

 

Lisätietoja:

Jarno Huurinainen, liiketoimintajohtaja, puh. 050 344 5232

LL, HLL, EHL Janne Ryhänen, vastaava lääketieteellinen johtaja, varatoimitusjohtaja, puh. 050 370 5742

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@oral.fi

Suomalainen Oral Hammaslääkärit Oyj (www.oral.fi) on Suomen tunnetuin (Innolink Research 2014) hammasterveyspalveluyhtiö, jonka työyhteisöön kuuluu yli 800 alan ammattilaista. Yhtiön liikevaihto vuonna 2013 oli 57,9 miljoonaa euroa. Oral tarjoaa hammasterveyspalveluita yli 30 hammaslääkäriasemalla eri puolella Suomea. Konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy.


Kuvat

Jokaisella on oikeus omiin hampaisiin