Lehdistötiedote 15.9.2014. Suomalaisilta poistetaan vuosittain noin 300.000 hammasta. Vain noin 4 % poistetuista hampaista korvataan jollain hampaattomuuden hoitoon tarkoitetulla ratkaisulla. Tutkimusten mukaan yli 65-vuotiaista 84 %:lta ja yli 44-vuotiaista 57 %:lta puuttuu hammasrivistöstään yksi tai useampi hammas. Joka kymmenennellä 30 vuotta täyttäneellä suomalaisella ei ole lainkaan omia hampaita ja 32 %:lla on irrallinen hammasproteesi. (Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos: Terveys 2011; Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011.)

Yleisesti ottaen hampaattomuus on vähentynyt, mutta yksittäisiä hampaita joudutaan edelleen poistamaan. Haluamme palauttaa jokaisen suomalaisen perusoikeuden – oikeuden omiin hampaisiin. Toteutamme tätä tavoitetta tarjoamalla kaikille hampaattomuudesta kärsiville maksuttoman hammaslääkärin konsultaatiokäynnin, jossa arvioidaan yksilöllisesti paras hoitovaihtoehto puuttuvien hampaiden korvaamiseen sekä mahdollisuuden hoidon rahoitukseen.

Hampaattomuus aiheuttaa häpeää – hoitovaihtoehdoista ei tarpeeksi tietoa

Suomessa noin 60.000 ihmistä on sopeutunut elämään etenkin ajan myötä huonosti istuvien irtoproteesien kanssa. Suuri joukko suomalaisia kärsii puuttuvista hampaistaan tai häpeää hampaattomuuttaan. Oralin teettämän tutkimuksen mukaan tietämättömyys hampaattomuuden hoitovaihtoehdoista, virheelliset käsitykset hammasimplanttihoidon riskeistä ja hoidon rahoitus ovat hoitoon hakeutumisen esteenä.

Moni myös häpeää epätäydellistä hammasrivistöään. ”En ole tällainen ihminen, jolla on epämääräiset hampaat suussa”, kertoi kahden pienen lapsen äiti ja yrittäjä Elina tuntemuksistaan menetettyään kaksi alaleuan hammastaan tulehduksen seurauksena. ”Huomasin, että nauru alkoi olla pidäteltyä ja hörönaurut jäivät” kuvaili lääkäri Janne, jonka hammas lohkesi hänen puraistessaan kovaa ruisleipää. ”Ainoa asia, mikä harmittaa, on se, etten hakeutunut hammasimplanttihoitoon aikaisemmin”, kertoi 72-vuotias kuorolaulua harrastava Matti haastattelussa.

Hammasimplantti korvaa puuttuvat hampaat

Nykyaikainen ja pysyvä tapa korvata puuttuvat hampaat on hammasimplantti. Suukirurgian erikoishammaslääkäri Janne Ryhäsen mukaan itse operaatio ja titaanista valmistetun keinojuuren asennus leukaluuhun tehdään paikallispuudutuksessa eikä hylkimisreaktioita ole. Hyvin suunniteltu ja laadukkailla materiaaleilla toteutettu hammasimplanttihoito on potilaalle miellyttävä, nopea ja turvallinen ratkaisu puuttuvien hampaiden korvaamiseen.
”Hammasimplantilla purenta korjaantuu, hymy palautuu ja elämän laatua saadaan kohotettua pitkäkestoisesti. Omenaakin voi taas haukata, eikä hammasimplantin vaikutusta ulkonäköönkään sovi vähätellä. Tyytyväisyys omaan ulkonäköön heijastuu suoraan itsetuntoon”, kertoo suukirurgi Ryhänen.


Kuvat

Jokaisella on oikeus omiin hampaisiin