Karies kannattaa ottaa tarpeeksi vakavasti tarpeeksi ajoissa ja hampaista huolehtimisesta tehdä toistuvaa rutiinia, suosittelee erikoishammaslääkäri.

”Harva tietää, että reikä hampaassa voi pahimmillaan johtaa leukaluun mätänemiseen”, paljastaa hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Hampaiden reikiintyminen eli karies on Suomen yleisin tarttuva tauti. Lähes jokaisella meistä on jossain vaiheessa elämäämme suussamme kariespesäke. Yleisyydestään huolimatta – tai ehkä juuri siksi – hampaiden reikiintymistä ei usein oteta tarpeeksi vakavasti.

”Monilla tauko hammaslääkärikäyntien välissä saattaa venyä jopa vuosien mittaiseksi. Jos kariesbakteerit saavat tehdä tuhojaan rauhassa, ne voivat pahimmillaan levitä hampaan kruunusta hermokanavan kautta leukaluuhun, jota ne alkavat mädättää. Bakteerit ja niiden aineenvaihduntatuotteet leviävät verenkierrossa ympäri kehoa ja voivat johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen”, von Troil selventää.

Säännöllinen hampaiden hoito kaiken A ja O

Reikiintymisen ei tarvitse viedä teho-osastolle asti, vaan kariekselle on helppo laittaa stoppi jo ennen kuin se ehtii aiheuttaa vakavia tuhoja.

”Säännöllinen hampaista huolehtiminen ja vaivojen ennaltaehkäisy ovat kaiken A ja O. Päivittäinen hampaiden ja hammasvälien puhdistaminen, makeiden herkkujen välttäminen ja fluorin saannista huolehtiminen vievät jo pitkälle. Ja kun vielä muistaa käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastettavana, reikiintyminen ei uhkaa kokonaisterveyttä”, listaa von Troil.

Riittävän kattava hammaslääkärin tarkastus sisältää hampaiden pintojen ja välien läpikäynnin lisäksi myös ienkudosten tutkimisen. Lisäksi olisi suositeltavaa ottaa koko hampaistosta röntgenkuva noin 3-5 vuoden välein, jotta mitkään mahdolliset kariespesäkkeet eivät jää piiloon.

”Omaan hammaslääkäriin kannattaisi kehittää samanlainen suhde kuin vaikkapa kampaajaan tai hierojaan. Oma olo helpottuu, jos hampaiden hoidosta tulee luonteva osa henkilökohtaisen hyvinvoinnin ylläpitoa. Kun sopii seuraavan hammaslääkäriajan jo edellisen käynnin yhteydessä, tauot eivät pääse venymään eikä suun terveydestä huolehtiminen lipsumaan”, von Troil vinkkaa.

Asiantuntijan vinkit reikien nujertamiseen

1. Huolehdi suuhygieniasta päivittäin – Pese hampaat kaksi kertaa päivässä. Harjaa huolellisesti vähintään kahden minuutin ajan. Puhdista hampaiden välit harjauksen yhteydessä, ei pelkästään hammastikulla aterioiden jälkeen.

2. Vältä sokeria – Pyri välttämään sokerisia herkkuja. Tai jos mielesi tekee makeaa, napostele sokeripommit mieluummin aterian yhteydessä kuin erillisinä makupaloina pitkin päivää. Toistuva herkuttelu laskee suun pH-arvon, mikä tekee olosuhteet otolliseksi kariesbakteereille.

3. Huolehdi fluorista – Fluori on tärkein kariesta ehkäisevä suunhoitotuote. Käytä fluorihammastahnaa ja tarvittaessa lisäksi muita fluorituotteita. Jos käytät suuvettä, varmista että siinä on fluoria – kaikki suuvedet eivät välttämättä sitä sisällä.

4. Älä unohda hammaslääkäriä – Karies etenee vaiheittain alkavasta reikiintymisestä vakavampiin ongelmiin. Kun tarkistutat hampaidesi kunnon ja suusi terveydentilan ammattilaisen luona ainakin kerran vuodessa, voit varmistua että karies ei pääse alkuvaihetta pidemmälle.


Kuvat

Oral Hammaslääkärit tarjoaa perushammashoidon lisäksi kattavat erikoishammaslääkäripalvelut. Oralin tehtävä on edistää ja ylläpitää suunterveyttä Suomessa ennaltaehkäisevän hammashoidon avulla. Laadukkaaseen suun perustutkimukseen ja diagnosointiin kuuluvat myös korkealaatuiset röntgentutkimukset, joiden avulla esimerkiksi suun piilevät ja oireettomat infektiot voidaan diagnosoida ja hoitaa.
Karieksen ja kariesbakteerien eteneminen hampaan ytimeen ja infektion aiheuttamat muutokset leukaluussa. Lähde: Haapasalo et. al, Käytännön juurihoito.
Röntgenkuva oikean puolen yläkulmahampaan märkäpesäkkeestä
Tulehtunut yläleuan hammas märkäpaiseineen; potilas teho-osastolla.