Purennankuntoutus
Suuhygienisti laukaisee pään ja hartiaseudun lihasten jännitystiloja purentalihasten rentoutushieronnalla.

Suun ja pään rentoutushieronta voi tuoda yllättävän avun niska- ja hartiakipuihin. Erityiskoulutuksen saanut suuhygienisti kummastelee, miksi suuta on totuttu hoitamaan erillään muusta kehosta.

”Suomalaiset ovat jumissa”, harmittelee suuhygienisti Reetta Tuomola Oral Hammaslääkäreiltä. ”Älylaitteiden tuijottaminen, epäergonomiset työasennot, vinossa nukkuminen ja stressiperäinen hampaiden narskuttelu saavat kroppamme jomottamaan.”

Kiire ja stressi voivat ruumiillistua niska- ja hartiakipuna, päänsärkynä ja kiristävänä tunteena ohimoilla. Pahimmillaan ne purkautuvat jopa migreenikohtauksena.

”Usein ensimmäinen ajatus on etsiä helpotusta särkyihin niska- tai hartiahieronnasta – mutta todellinen syy saattaakin löytyä suusta. Suu ei ole oma erillinen alueensa, vaan yhteydessä koko kehon hyvinvointiin. Leuasta on vain viidentoista senttimetrin matka niskaan ja lihakset limittyvät toisiinsa. Siksi on vähän hassua, että suuta on totuttu hoitamaan erillisenä muusta kropasta”, kummastelee Tuomola.

Kuin perinteistä hierontaa – mutta suussa

Suomesta löytyy nykyisin joukko erityisen täydennyskoulutuksen saaneita suuhygienisteja, jotka ovat perehtyneet suun alueelta muualle kehoon säteileviin jännitystiloihin. Heillä on valmiudet tunnistaa purentavirheistä johtuvat ongelmat sekä lähteä ratkaisemaan niitä suun ja pään alueen rentoutushieronnan avulla.

”Suuhygienistin tekemä rentoutushieronta on hyvin samanlaista kuin perinteinen hieronta – mutta voimankäyttö on hellävaraisempaa, kun toimimme suun ja pään alueella. Hieronnassa suuhygienisti käy lihakset huolellisesti läpi niin suun ulko- kuin sisäpuoleltakin. Kuona-aineet lähtevät liikkeelle, jumitukset purkautuvat ja keho rentoutuu niin leuan, niskan kuin hartioidenkin alueelta”, Tuomola kertoo.

Hieronta voi kestää paristakymmenestä minuutista kolmeen varttiin. Hierontakäynti koostuu tutkimuksesta, hierontavaiheesta sekä kotihoito-ohjeiden läpikäynnistä.

Varaa aikasi purentalihasten rentoutushierontaan numerosta 010 400 3400

Kotihoidolla eroon harmillisista tavoista

Potilaan oireet helpottuvat usein jo yhdellä hierontakerralla, mutta myös omatoiminen jatkotreeni on tärkeää.

”Hieronnan jälkeen annan potilaille kotihoito-ohjeita. Niiden tarkoitus on auttaa pääsemään irti arjen pienistä haitallisista tavoista, jotka huomaamatta aiheuttavat suun ja pään alueen kipuja. Moni esimerkiksi nojailee käsiinsä, jauhaa purukumia suussaan aivan liian pitkään tai puree hampaansa tiukasti yhteen keskittyessään. Jos näistä pääsee eroon, koko vartalossa on rennompi olo”, vinkkaa Tuomola.

Hierontakerran yhteydessä suuhygienisti myös tarkkailee potilaan suun ja purennan kokonaiskuvaa. Tarvittaessa potilas lähetetään jatkohoitoon hammaslääkärin tai purentafysiologin huomaan.

”Monille potilaille pelkkä hieronta riittää mainiosti ja he poistuvat vastaanotolta kuin uudestaan syntyneinä. Jos on elänyt pitkään esimerkiksi niska- tai hartiakipujen kanssa, niin onhan se hieno yllätys, kun jumitukset hoituvatkin suuhygienistivisiitillä”, Tuomola kuvailee.

Vältä pään alueen säryt! Suuhygienistin viisi vinkkiä:

Oral Hammaslääkärien suuhygienisti Reetta Tuomola paljastaa tehokkaimmat vinkkinsä suun ja pään alueen jännitystilojen ehkäisemiseksi.

1. Vältä käsillä päähän nojailua. – ”Moni meistä nojailee ajatuksissaan kättä poskelle tai leukaan. Leuka vääntyy tällaisen pienenkin paineen alla, jolloin puremalihaksiin ja niskaan kohdistuu epäsuhtatiloja.”

2. Älä pure hampaita kokonaan yhteen. – ”Hampaitten luonnollinen asento on sellainen, että ylä- ja alahampaiden välissä on pieni rako, kun pidät suutasi kiinni. Älä väkisin pidä hampaita yhteen purtuina – se lisää turhaa jännitystä!”

3. Lopeta jauhaminen. – ”Jos tunnet jännitystä tai kipuja suun ja pään alueella, kokeile välttää sitkeiden syötävien jauhamista. Esimerkiksi purukumin, toffeen tai merkkarikarkkien mässyttäminen ei tee pään alueen lihaksille hyvää.”

4. Havahdu narskutteluun. – ”Jos sinulla on tunne, että hampaasi ovat lyhentyneet tai kuluneet, syy voi olla narskuttelussa. Moni narskuttelee hampaita stressitilassa tietämättään, jotkut jopa nukkuessaan. Puutu ongelmaan ajoissa ja anna suuhygienistin tai hammaslääkärin tarkistaa tilanne.”

5. Etsi selitys aamukivuille. – ”Kärsitkö epämääräisistä kiputiloista pään alueella, esimerkiksi korvien tai ohimoiden kieppeillä erityisesti aamuisin? Aamulla tuntuva, mutta päivän mittaan helpottava kipu saattaa johtua purentaongelmista tai narskuttelusta. Silloin on fiksua selvittää asia suuhygienistin tai hammaslääkärin kanssa.”

Tutustu palveluun ja varaa aikasi tästä

Lisätietoja:

Oral Hammaslääkärit Oyj
Minna Lönnqvist
viestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh. 050 361 7316
Sähköposti: minna.lonnqvist@oral.fi

Kuvia: http://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/Oral/Rentoutus/

Suomalainen Oral Hammaslääkärit Oyj (www.oral.fi) on Suomen tunnetuin (Innolink Research 2014) hammasterveyspalveluyhtiö, jonka työyhteisöön kuuluu yli 1000 alan ammattilaista. Yhtiön liikevaihto vuonna 2014 oli 60,5 miljoonaa euroa. Oral tarjoaa hammasterveyspalveluita yli 40 hammaslääkäriasemalla eri puolella Suomea. Konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy.