Hampaiden huolellinen kotihoito on tärkeä osa suun terveyden ylläpitoa säännöllisten hammaslääkärin tarkastusten ja suuhygienistikäyntien lisäksi.

Hampaan pinnalle kertyy päivittäin bakteerimassaa eli plakkia. Bakteerit aiheuttavat suussa hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Hampaiden harjauksella saadaan vähennettyä bakteerimassan määrää. Siksi hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin ja illoin on suun hoidon perusta.

Hampaiden harjaaminen

Hampaat tulee puhdistaa huolellisesti harjaamalla kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Hampaita harjataan huolellisesti noin kahden minuutin ajan. Harjaus on hyvä tehdä aina tietyssä järjestyksessä esimerkiksi leukapuolisko kerrallaan. Tärkeää on, että jokainen hammas ja hampaan pinta tulee puhdistetuksi.

Jotta plakki saadaan parhaiten irtoamaan, tulee hampaat harjata edestakaisilla nykäyksittäisillä liikkeillä. Hampaita ei ole hyvä kuitenkaan harjata heti happamien ruokien tai juomien nauttimisen jälkeen, jotta kiilteen pinta ei vaurioituisi.

Hammasharjan valinta

Markkinoilta löytyy paljon erilaisia hammasharjoja monine ominaisuuksineen. Tärkeintä on löytää omalle suulleen sopiva harja, jota on miellyttävä käyttää päivittäin. Hyvä harja on pieni ja pehmeä. Pieni harja yltää puhdistamaan vaikeat kohdat ja taaimmatkin hampaat. Hampaiden harjauksessa ei saa käyttää liikaa voimaa, jotta ikenet eivät vaurioidu. Pehmeät harjakset säästävät ikeniä vetäytymiseltä. Lisäksi hammasharja on hyvä vaihtaa noin kolmen kuukauden välein.

Valmistajat tarjoavat myös monenlaisia eri hintaluokan sähköhammasharjoja. Sähköhammasharjan harjasosa liikkuu edestakaisin ja puhdistaa hampaan pintaa ja ienrajaa. Kun harjakset itsessään hoitavat puhdistuksen, helpottuu hampaiden pesu. Usein sähköhammasharjalla saadaan parempi lopputulos normaaliin hammasharjaan verrattuna. Etenkin henkilöillä, joiden motoriikka on heikentynyt, tuo sähköhammasharja avun hampaiden puhdistukseen.

Hammasvälien puhdistus

Hammasharja ei yllä hampaiden väleihin, joihin kertyy helposti plakkia ja ruuantähteitä. Koska hammasvälien puhtaana pitäminen on hankalaa, ne reikiintyvät usein. Hammasvälien puhdistukseen on useita välineitä kuten hammaslanka, -tikut sekä erilaiset väliharjat.

Erittäin ahtaiden hammasvälien puhdistus onnistuu parhaiten hammaslangalla. Lankoja löytyy eri paksuisina, vahvuisina ja eri materiaaleista. Saatavilla on myös käteviä hammaslankaimia, joilla hammaslangan vieminen suuhun on helpompaa. Lanka viedään hammasväliin ja sitä kuljetetaan molempien hampaiden sivupintojen myötäisesti plakkia irrottaen.

Jos hammasvälit ovat väljemmät, kannattaa puhdistuksessa käyttää hammastikkuja tai väliharjoja. Tikun leveä kanta tulee ientä vasten hampaita tikutettaessa. Väliharjat muistuttavat pieniä pulloharjoja ja niitäkin on saatavilla useita eri kokoja. Väliharjoja käytetään usein erityisesti iensairauksien hoidossa.

Hammasvälien puhdistus on hyvä suorittaa joka päivä, vähintään kuitenkin muutamana päivänä viikossa.

Fluorihammastahnan vaikutus

Fluori kovettaa kiilteen pinnan mineraaleja vahvistaen hammasta. Fluorin kovettama pinta on aikaisempaakin kiillettä lujempaa. Fluorin käyttö voi jopa pysäyttää alkavat kiilteen pinnalla olevat vauriot. Fluoria saa esimerkiksi fluorihammastahnoista, fluoritableteista ja hammaslääkärin käyttämästä fluorilakasta. Tietyillä alueilla Suomessa myös juomavesi sisältää fluoria. Hampaiden harjauksen yhteydessä tulee käyttää fluorihammastahnaa kahdesti päivässä. Myös hammaslangan voi vaihtaa fluorattuun, jolloin myös hammasväleihin saadaan vietyä fluoria.

Liiallinen fluorin saanti on kuitenkin haitallista, erityisesti lapsilla. Liika fluori voi aiheuttaa hampaissa fluoroosia ja jopa yleisiä myrkytysoireita. Pienillä lapsilla hammastahnaa tulee käyttää vain lapsen pikkusormen kynnen kokoisen nokareen verran.

Lapsen hampaiden harjaaminen

Hampaiden harjaus on hyvä aloittaa heti, kun lapsen ensimmäiset hampaat puhkeavat, yleensä noin puolen vuoden iässä. Fluorihammastahnan käytön voi aloittaa samalla.

Hammastahnan valinta lapselle

Alle 3-vuotiaille lapsille annostellaan kerran päivässä hammasharjalle sipaisu fluorihammastahnaa, jossa on 1.000-1.100 ppm fluoridia.
Hammastahnaa käytetään alle 3-vuotiaalle suosituksen mukaan vain kerran päivässä hampaiden harjauksen yhteydessä, jotta voidaan suojella pienten lasten hampaita lievältä laikkukiilteisyydeltä eli hammasfluoroosilta. Alle 3-vuotiaan lapsen hampaat tulisi harjata toisen kerran päivässä joko ilman hammastahnaa tai käyttämällä fluoritonta tahnaa.

3-5-vuotiaille lapsille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1.000-1.100 ppm.

6 vuoden iästä alkaen hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä käyttämällä 0,5-2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1.450 ppm, eli voidaan siirtyä fluoripitoisuudeltaan samaan hammastahnaan kuin aikuiset. Kuitenkaan aikuisten hammastahnoista esimerkiksi valkaisevat tai hammaskiven muodostumista ehkäisevät tahnat eivät sovellu lasten käyttöön.
Vaikka lapsi osaisi jo itse pestä hampaansa, on vanhempien hyvä valvoa ja auttaa lasta puhdistuksessa ja hammastahnan annostelussa.

Säännölliset hammastarkastukset

Itsehoidon ohella avainasemassa suun terveystä huolehtimisessa ovat säännölliset hammaslääkärin tekemät tutkimukset ja suuhygienistikäynnit. Monet suun tulehdukset ja reiätkin voivat alkuun olla täysin oireettomia ja päästä etenemään huomaamattomasti. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärillä huolellisen kotihoidon ohella. Näin saat pidettyä suun terveenä.

Jos edellisestä käynnistäsi hammaslääkärillä on kulunut yli vuosi, saat varattua meiltä aina ajan.

Varaa aika hammastarkastukseen tästä >