Hammaskiven poisto

Ienrajoissa ja ientaskuissa sijaitsevan bakteeripeitteen poisto sekä omahoidon ohjaus suuhygienistillä.

Puhtaasta ja terveestä hymystä kannattaa tehdä tapa ja käydä säännöllisesti suuhygienistillä hammaskiven poistossa. Samalla puhdistuvat värjäytymät ja suu tuntuu ihanan raikkaalta.

Hammaskivi tulehduttaa ja ärsyttää ientä sekä vaikeuttaa ienrajan puhtaana pitoa. Sitä ei voi itse poistaa, vaan hammaskiven poisto on tehtävä suuhygienistin vastaanotolla.

Videolla asiantuntijamme kertoo mitä suuhygienisti tekee ja mitä haittaa on hammaskivestä:

Hammaskiven poisto eteneminen

Hammaskivi voidaan poistaa joko käsi-instrumenteilla tai ultraäänilaitteella. Käsi-instrumenteilla hammaskivi poistetaan mekaanisesti rapsuttamalla hampaan pintaa sekä ikenen ylä- että alapuolelta. Ultraäänilaitteella hammaskiven poistaminen tapahtuu viemällä laitteen kärkeä pitkin hampaan pintaa.

Ultraäänilaitteen värähtely ja vesisuihku yhdessä irrottavat hampaiden pinnalta värjäytymää ja hammaskiveä. Ien voidaan tarvittaessa myös puuduttaa hammaskiven poiston ajaksi pintapuudutteella. Pintapuudutuksessa ien puudutetaan sivelemällä se geelimäisellä aineella. Kysy suuhygienistiltäsi pintapuudutteesta, jos epäilet tarvitsevasi kivunlievitystä.

Hammaskiven poistoon kuuluu myös yksilöllisen omahoidon ohjaus, hampaiden pinnallisten värjäytymien puhdistus sekä tarvittaessa fluoraus.

Jos bakteeripeitteitä on paljon, ja edellisestä puhdistuksesta on kulunut pitkä aika, voidaan tarvita useita käyntejä, jotta hammaskivi saadaan mahdollisimman hyvin poistettua.

Milloin kannattaa varata aika hammaskiven poistoon?

Hammaskivi kannattaa poistaa säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin suosittelemin väliajoin. Hammaskiveä kertyy yksilöllisesti ja siihen vaikuttaa muun muassa syljen koostumus. Hammaskiveä ei voi poistaa itse.

Mitä on huomioitava aikaa varatessa?

Saadaksesi Kela-korvauksen suuhygienistin antamasta hoidosta, tarvitset yksityishammaslääkärin kirjoittaman lähetteen. Lähete on voimassa kaksi vuotta.