Hammaskiven poisto

Ienrajoissa ja ientaskuissa sijaitsevan bakteeripeitteen poisto sekä kotihoidon ohjaus.

Hammaskivi tulehduttaa ja ärsyttää ientä sekä vaikeuttaa ienrajan puhtaana pitoa. Sitä ei voi itse poistaa, vaan hammaskiven poisto on tehtävä säännöllisesti suuhygienistin vastaanotolla.

Videolla asiantuntijamme kertoo mitä suuhygienisti tekee ja mitä haittaa on hammaskivestä:

Palvelun eteneminen

Hammaskivi voidaan poistaa asiakkaan toiveen mukaan joko käsi-instrumenteilla tai ultraäänilaitteella. Käsi-instrumenteilla hammaskivi poistetaan mekaanisesti rapsuttamalla hampaan pintaa sekä ikenen ylä- että alapuolelta. Ultraäänilaitteella hammaskiven poistaminen tapahtuu viemällä laitteen kärkeä pitkin hampaan pintaa.

Ultraäänilaitteen värähtely ja vesisuihku yhdessä irrottavat hampaiden pinnalta värjäytymää ja hammaskiveä. Ien voidaan tarvittaessa myös puuduttaa hammaskiven poiston ajaksi.

Hammaskiven poistoon kuuluu myös yksilöllisen kotihoidon ohjaus, hampaiden pinnallisten värjäytymien puhdistus pastalla sekä tarvittaessa fluoraus.

Jos bakteeripeitteitä on paljon, ja edellisestä puhdistuksesta on kulunut pitkä aika, voidaan tarvita useita käyntejä, jotta hammaskivi saadaan mahdollisimman hyvin poistettua.

Milloin kannattaa varata aika hammaskiven poistoon?

Hammaskivi kannattaa poistaa säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin suosittelemin väliajoin. Hammaskiveä kertyy yksilöllisesti ja siihen vaikuttaa muun muassa syljen koostumus.

Mitä on huomioitava aikaa varatessa?

Saadaksesi Kela-korvauksen suuhygienistin antamasta hoidosta, tarvitset yksityishammaslääkärin kirjoittaman lähetteen. Lähete on voimassa kaksi vuotta.

Koronavirustilanteen vuoksi rajoitamme aerosolia tuottavien instrumenttien käyttöä ja hammaskiven poiston yhteydessä soodapuhdistus voidaan korvata tehokkaalla pastapuhdistuksella.