Hammastarkastus

Suun perustutkimuksessa hammaslääkäri tutkii kaikki suun ja hampaiden terveyden osa-alueet. 

Hammastarkastuksessa kannattaa käydä säännöllisesti, jotta hammaslääkäri voi havaita suun mahdolliset ongelmat ja piilevät sairaudet riittävän varhaisessa vaiheessa. Säännöllisen seurannan ansiosta myös itse hoito on helpompaa, nopeampaa ja edullisempaa. Monet tulehdukset ja reiätkin ovat alkuun täysin oireettomia, ja siksi hampaat kannattaa tarkistuttaa silloinkin, kun suu vielä tuntuu terveeltä. 

Terve suu lisää hyvinvointia

Suun terveys vaikuttaa myös yleisterveyteen ja hyvinvointiin. Suun tulehdukset lisäävät riskiä sairastua useisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja ne voivat vaikeuttaa yleissairauksien, kuten diabeteksen hoitoa. Siksi säännölliset hampaiden tarkastukset ja hampaiden hoito ovat tärkeä osa oman terveyden ylläpitoa.

Katso alla olevasta videosta asiantuntijamme vastaukset asiakkaiden esittämiin kysymyksiin hammastarkastuksesta.

 

Hammastarkastuksen eteneminen

Suun perustutkimuksessa hammaslääkäri tutkii hampaiden, ikenien ja suun limakalvojen kunnon. Myös hampaiston yleinen toimivuus, kuluneisuus ja muut mahdolliset purentaan liittyvät seikat tutkitaan ja tarvittaessa otetaan röntgenkuvat.  

Tarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri käy kanssasi läpi myös muut mahdolliset tarpeet ja toivomukset hampaittesi suhteen. Saat samalla myös yksilöllisen hoitosuunnitelman sekä kustannusarvion. 

Miksi röntgenkuvausta suositellaan osaksi hammastarkastusta? 

Jos edellisestä tarkastuksesta on kulunut vuosia, suosittelemme koko leuan röntgenkuvan sekä tarvittavien tarkistuskuvien ottamista tutkimuksen yhteydessä. Kuvista havaitaan mm. mahdolliset vanhojen paikkojen alla tai hampaiden välissä olevat reiät tai oireettomat juurenpään tulehdukset tai muut mahdolliset paljain silmin näkymättömät ongelmat. Röntgenkuvista veloitetaan erikseen. 

Lue lisää röntgenkuvauksesta hammashoidossa.

Milloin kannattaa varata aika hammastarkastukseen?

Nyrkkisääntönä hammastarkastukseen kannattaa varata aika, kun edellisestä tarkastuksesta on kulunut noin vuosi. Hoitotarpeesta riippuen hammaslääkäri voi toisinaan määritellä yksilöllisiä tarkastusvälejä, ja tällöin ohjeistamme noudattamaan saatuja suosituksia.