Paikkaus

Hampaita paikataan reikiintymisen, vanhojen paikkojen lohkeamisen, hampaiden kulumisen ja kiilteen liukenemisen takia.

Paikkaus

Hampaita paikataan reikiintymisen, vanhojen paikkojen lohkeamisen, hampaiden kulumisen ja kiilteen liukenemisen takia.

Yleisin syy hampaan paikkaamiseen on hampaiden reikiintyminen eli karies, joka on edennyt jo kiillepintaa pidemmälle. Reikä ei aina oireile millään tavalla, siksi hammastarkastuksissa kannattaa käydä säännöllisesti. Tummat kohdat hampaissa, vihlominen, puruarkuus ja kylmä- tai kuuma-arkuus voivat olla merkki kariesvauriosta eli reiästä hampaassa.

Hampaan paikkaus puudutuksella ja ilman

Riippuen tilanteesta, paikkaaminen voidaan tehdä ilman puudutusta tai puudutettuna, asiakkaan toiveet huomioiden. Tärkeintä on, ettei paikkaamista tarvitse jännittää tai kipua pelätä – yhdessä hammaslääkärin kanssa löytyy aina itselle sopivin tapa hoitaa reikä kuntoon.

Hammasta paikatessa hammaslääkäri poistaa vaurioituneen hammaskudoksen. Poistetun kudoksen tilalle laitetaan hammaspaikka, joka voi olla esimerkiksi yhdistelmämuovia, keramiaa, amalgaamia tai kultaa. Yhdistelmämuovi on nykyisin yleisin paikkamateriaali, amalgaamin käyttö on tänä päivänä hyvin harvinaista. Erilaisten paikka-aineiden hyödyistä, ominaisuuksista ja kustannuksista kannattaa jutella hammaslääkärin kanssa. Pahasti reikiintynyt tai juurihoidettu hammas kannattaa kruunuttaa. Jos reikä on edennyt jo hampaan ytimeen asti, täytyy se juurihoitaa ennen paikkaamista.

Esteettisin ja kestävin paikkavaihtoehto on keraaminen paikka, joka voidaan valmistaa joko perinteisellä laboratoriomenetelmällä tai suoraan vastaanotolla Cerec-tekniikalla osassa Oralin toimipisteistä. Keraamisessa paikkauksessa lopputulos on oman hampaan värinen ja tuntuinen.

Milloin kannattaa varata aika hampaan paikkaukseen?

Varaa aika paikkaukseen, jos sinulla on todettu reikä hammaslääkärin aiemmin tekemässä tarkastuksessa tai jos epäilet, että hampaassasi on reikä. Hammastarkastukseen kannattaa varata aika vuosittain, sillä reikä ei useinkaan ilmoita itsestään etukäteen.

Mitä hampaan paikkaus maksaa?

Hampaan paikkauksen hinta vaihtelee tapauskohtaisesti mm. lähtötilanteen ja valitun paikkamateriaalin mukaan. Vaihtoehdoista kannattaa jutella hammaslääkärin kanssa.

Hampaissa on 5 pintaa ja hammaspaikan hinta määräytyy paikattavien pintojen mukaan. Esimerkiksi kahden pinnan täyte on hampaan kahdelle pinnalle ulottuva täyte. Lisätietoa hampaan paikkauksen hinnasta löydät hinnastostamme.

Etkö löytänyt etsimääsi asiantuntijaa? Soita asiakaspalveluumme 010 400 3400