Användning av kakor

Vår webbplats använder kakor (cookies). Med hjälp av kakor samlar vi in information om användningen av webbplatsen för att kunna genomföra och utveckla tjänsterna och webbplatsen, för att förbättra din användarupplevelse samt för att rikta marknadsföring.

Vad är kakor?

En kaka är en liten textfil som sparas i användarens dator eller annan enhet och som gör det möjligt för oss att följa upp besöken på vår webbplats. Kakorna skadar inte användarens enhet eller filer. De kan inte användas för att sprida virus eller för att få tillgång till filerna på användarens hårddisk. Kakorna gör det enklare för användaren att använda våra tjänster, och innehållet och marknadsföringen är mer ändamålsenliga och personligt anpassade.

Varför använder vi kakor?

Med hjälp av kakor samlar vi in information om hur du använder vår webbplats (till exempel besökets längd och tidpunkt samt vilka sökord och vilken sökmotor du använt för att komma till webbplatsen), vilka sidor du besöker (till exempel från vilken webbplats du kommit till Orals webbplats och vilka av Orals sidor du besöker) samt vilken dator eller enhet du använder (tekniska uppgifter såsom IP-adress, fysisk plats, webbläsarens typ, version och språk, enhetens typ, operator, skärmupplösning, typ av operativsystem samt eventuellt Java-stöd i webbläsaren).

Du kan inte identifieras med hjälp av enbart kakor, men de uppgifter som i andra sammanhang fåtts av dig kan kopplas ihop med de uppgifter som samlats in med hjälp av kakor. Om du till exempel har angett din e-postadress på vår webbplats i samband med att du bokat tid eller prenumererat på vårt nyhetsbrev, kan vi kombinera uppgifterna om olika enheter och webbläsare. Då samlas uppgifterna in och behandlas på det sätt som anges i Orals kundinformationsbeskrivning.

Vilka kakor använder vi?

Oral kan antingen själv samla in uppgifter eller låta olika tjänsteleverantörer göra det. Vi använder bland annat Google Analytics, Hotjar och Visual Website Optimizer på vår webbplats. Dessa applikationer använder kakor, med hjälp av vilka man kan göra upp statistik över användningen av webbplatsen samt analysera och visualisera användningen. Kakorna samlar endast in anonyma data om trafiken i webbtjänsten, och dessa data kopplas inte till enskilda personer. Du kan förhindra uppföljningen med Google Analytics, Hotjars eller Visual Website Optimizers opt-out-funktion.

Oral använder den insamlade informationen även för att producera innehåll och annonser som anpassats efter användarens webbläsare. Oral kan använda webbläsarinformationen för att skapa målgrupper och visa dessa grupper innehåll och annonser som kan förväntas intressera dem. I detta syfte samarbetar Oral med bland annat Adform, Google Adwords, Fonecta, Facebook och LinkedIn. Om du inte vill att annonserna ska anpassas efter dina intresseområden, kan du via webbplatsen YourOnlineChoices antingen helt förbjuda detta eller förhindra att vissa företag anpassar sin marknadsföring.

Vår webbplats använder även kakor som med tanke på användningen och den tekniska funktionen av vår webbplats är nödvändiga. Dessa kakor samlar inte in information om användaren som kunde utnyttjas vid marknadsföring eller användas för att ta reda på vilka sidor användaren besökt. Vår webbplats har även funktionella kakor, vars uppgift är att underlätta användningen av webbplatsen. Med hjälp av dessa kakor kommer vår webbplats ihåg dina val (såsom språket).

Vår webbplats använder s.k. sociala insticksprogram, såsom Facebooks Gilla-knapp, vars innehåll kommer direkt från Facebook. Facebook, Google, Twitter och andra motsvarande tjänster kan samla in information om användarens besök i enlighet med sina gällande villkor. Oral ansvarar inte för de material som dessa tredje parters webbplatser innehåller eller för användningen av materialen.

Blockera kakor

Om du vill kan du förhindra användningen av kakor genom att ändra din webbläsares inställningar så att den inte tillåter kakor. Du kan söka efter närmare instruktioner till exempel på din webbläsares hjälpsida. Om du förhindrar att kakor sparas eller blockerar dem, är det möjligt att vissa funktioner på vår webbplats inte fungerar. Du kan blockera tredjepartskakorna till exempel via webbplatsen YourOnlineChoices. Då tillåter webbläsaren endast de kakor som kommer direkt från den webbtjänst som du använder.

Du kan ta bort kakorna i webbläsarens inställningar. Då avlägsnas den ID-sträng som placerats i webbläsaren samt de uppgifter om internetbeteende som grundar sig på denna. Detta förhindrar inte att nya kakor sparas i webbläsaren.