Kostnadsfri evaluering av tandreglering med Invisalign Läs mer

Behandling av bettproblem

Bettfel kan ge upphov till smärtor och förändringar i tänderna, tändernas stödvävnader och i käklederna.

Väldigt få har ett perfekt bett. Om bettfelet är betydande kan det kännas pinsamt eller ge upphov till besvär. Det kan då vara bra att åtgärda bettfelet.

Musklerna utsätts ofta för onormalt långvarig påfrestning vid bettfel. Muskelvävnaden blir då trött och kan skadas. Ett typiskt symtom vid bettfel är ihållande huvudvärk. Ofta är man dessutom stel i nacke-axlar. Det kan dessutom förekomma andra diffusa smärtor och domning i ansiktet. Andra vanliga symtom är ömhet och trötthet i käkmusklerna. Andra tänkbara symtom är en känsla av en klump i halsen och öronbesvär, t.ex. värk, ringande och låsta öron.

Bettfel kan leda till förändringar i tänderna, i tändernas stödvävnader och i käklederna. Slitna tänder kan vara ett tecken på bruxism, d.v.s. tandgnissling, ofta nattetid. Symtom i käklederna, t.ex. ömhet, knäppande eller knakande ljud och smärta är de vanligaste symtomen vid bettfel. Även svårigheter med att öppna munnen och stelhet i käkarna kan indikera bettorganproblem. Om det p.g.a. bettfel är trångt mellan tänderna blir det svårt att hålla rent mellan tänderna vilket ökar risken för tandköttssjukdomar och hål i tänderna.

Behandlingsprocessen

Tuggapparaten kontrolleras på mottagningen. Ditt behov av eventuella undersökningar och behandling kartläggs. Ibland försvinner symtomen av sig själva, men ofta krävs det behandling. Om vi upptäcker tecken på bettfel gör vi en mer omfattande kartläggning av ditt bett. Oral har ett flertal tandläkare som är specialister på bettfel.

Den vanligaste behandlingen vid bettfel är bettskena. Vid permanent justering av bett används tandslipning, tandreglering och protetik. Vid behov kombineras behandlingen i den akuta fasen med muskelavslappnande medel. Käkgympa och sjukgymnastik kan också lindra symtomen i många fall.

När ska jag boka tid för denna behandling?

När du misstänker att du har ett bettfel eller har relaterade symtom, t.ex. smärta i ansiktet.

Vad ska jag tänka på när jag bokar tid?

Du kan ta upp dina funderingar kring eventuella bettproblem t.ex. i samband med en vanlig tandundersökning eller boka tid direkt hos en tandläkare som är specialist på bettproblem.