Kostnadsfri evaluering av tandreglering med Invisalign Läs mer

Keramisk krona

En konstgjord krona är en lämplig åtgärd i fall där tandkronan är svårt skadad eller behöver åtgärdas av andra anledningar.

Keramisk krona

En konstgjord krona är en lämplig åtgärd i fall där tandkronan är svårt skadad eller behöver åtgärdas av andra anledningar.

Svårt skadade tänder kan lagas med keramiska kronor (porslinskronor), men de kan också användas för missfärgade, sneda och deformerade tänder. Kronan gör tanden starkare och snyggare.

En konstgjord krona är ett bra alternativ vid exempelvis avancerad karies, flera befintliga fyllningar eller rotfyllda tänder. Kronorna kan tillverkas i exempelvis guld, olika metallegeringar och keramik.

Behandlingsprocessen

Tanden behöver ofta prepareras för tandkronan. Tandläkaren slipar då tanden för att förbereda den för kronan. Om en tand saknas helt används ett implantat som kronan sedan monteras på.

Det finns många olika sätt att tillverka tandkronor på. Det snabbaste alternativet är en krona som tillverkas direkt på mottagningen med hjälp av CAD-CAM-teknik. Tanden ges då dess slutliga form och utseende på en och samma dag (Cerec). Kronor kan också tillverkas på traditionellt sätt av en tandtekniker på ett tandlaboratorium. Tandteknikern tillverkar en individuellt anpassad krona med korrekt bett med hjälp av avtryck som tandläkaren tar. Det finns också ny teknologi som gör det möjligt att ta ett tandavtryck utan modellera i samband med att patienten får sin tandkrona (iTero).

När ska jag boka tid för denna behandling?

När tandläkaren har konstaterat att du behöver en tandkrona.

Vad ska jag tänka på när jag bokar tid?

Orals allra nyaste CEREC-utrustning finns på mottagningarna i City, Skillnaden, Hagnäs, Imatra, Joensuu, Kampen, Lahtis, Galleria i Uleåborg, Björneborg, Nyslott, Sumeliuksenkatu i Tammerfors, Hagalund och Korso i Vanda. Mottagningar som saknar CEREC-utrustning har möjlighet att tillverka keramiska kronor i ett tandlaboratorium.

Hittade du inte specialisten du letade efter? Ring vår kundtjänst 010 400 3400