Keraamisella kruunulla eli posliinikruunulla voidaan korjata pahasti vaurioituneita hampaita sekä hampaan väriä, asentoa ja poikkeavaa muotoa. Kruunutus vahvistaa hammasta ja kohentaa sen ulkonäköä.

Kruunutus on hyvä vaihtoehto esimerkiksi, kun hampaassa on laajalle levinnyt karies ja se on jo useaan kertaan aiemmin paikattu tai, jos hammas on juurihoidettu. Kruunu voidaan valmistaa esimerkiksi kullasta, erilaisista metalliseoksista tai keramiikasta.

Palvelun eteneminen

Usein hammasta joudutaan hieman muotoilemaan ennen kruunutusta, eli hammaslääkäri hioo potilaan hampaasta hammaspilarin, johon kruunu kiinnitetään. Hampaan puuttuessa kruunu kiinnitetään asennetun implantin päälle.

Kruunu voidaan tehdä usealla eri menetelmällä. Nopein vaihtoehto on suoraan vastaanotolla CAD-CAM-tekniikalla valmistettava kruunu, jolloin hammas saa lopullisen muotonsa ja ulkonäkönsä jo samana päivänä (Cerec). Kruunu voidaan tehdä myös perinteisesti hammaslaboratoriossa, jossa hammasteknikko valmistaa yksilöllisen, purentaan sopivan kruunun hammaslääkärin ottamien jäljennösten perusteella. Uudet tekniikat mahdollistavat myös ilman jäljennösaineita tehtävän jäljentämisen kruunutusten yhteydessä (iTero).

Milloin kannattaa varata aika tähän palveluun?

Kun hammaslääkäri on todennut kruunutuksen tarpeen.

Mitä on huomioitava aikaa varatessa?

Oralissa uusinta tekniikkaa olevat CEREC-laitteistot löytyvät Cityn, Erottajan, Hakaniemen, Imatran, Joensuun, Kampin, Lahden, Oulu Gallerian, Porin, Savonlinnan, Tampere Sumeliuksenkadun, Tapiolan ja Vantaa Korson vastaanotoiltamme. Niillä asemilla, joilla ei ole Cerec-laitteistoa, keraamisia kruunuja voi teettää myös laboratoriossa.