Keraaminen kruunu

Kun hampaan näkyvä osa eli kruunu on pahasti vaurioitunut tai muuten viallinen, se voidaan korjata kruunuttamalla.

Keraamisella kruunulla eli posliinikruunulla voidaan korjata pahasti vaurioituneita hampaita sekä hampaan väriä, asentoa ja poikkeavaa muotoa. Kruunutus vahvistaa hammasta ja kohentaa sen ulkonäköä.

Kruunutus on hyvä vaihtoehto esimerkiksi, kun hampaassa on laajalle levinnyt karies ja se on jo useaan kertaan aiemmin paikattu tai, jos hammas on juurihoidettu. Kruunu voidaan valmistaa esimerkiksi kullasta, erilaisista metalliseoksista tai keramiikasta.

Palvelun eteneminen

Usein hammasta joudutaan hieman muotoilemaan ennen kruunutusta, eli hammaslääkäri hioo potilaan hampaasta hammaspilarin, johon kruunu kiinnitetään. Hampaan puuttuessa kruunu kiinnitetään asennetun implantin (keinojuuren) päälle.

Kruunu voidaan tehdä usealla eri menetelmällä. Perinteisesti kruunu tehdään hammaslaboratoriossa, jossa hammasteknikko valmistaa yksilöllisen, purentaan sopivan kruunun hammaslääkärin ottamien jäljennösten perusteella. Uudet digitaaliset skannaustekniikat mahdollistavat myös jäljennöksen teon ilman perinteisiä jäljennösaineita kruunutusten yhteydessä. Toinen vaihtoehto on suoraan vastaanotolla CAD-CAM-tekniikalla valmistettava keraaminen kruunu, jolloin hammas saa lopullisen muotonsa ja ulkonäkönsä jo samana päivänä (Cerec).

Milloin kannattaa varata aika tähän palveluun?

Keraamiseen kruunutukseen kannattaa varata aika, kun hammaslääkäri on todennut tarpeen korvata pahasti vaurioitunut hammas kruunulla.

Mitä on huomioitava aikaa varatessa?

Suosittelemme varaamaan ajan keraamiseen kruunutukseen hammastarkastuksen jälkeen.